Μια σύνθετη γερμανική λέξη, ο δήμος της Κολωνίας και τα σκουπίδια

25.3.14

Η Θεσσαλονίκη έκλεισε το 2013 εικοσιπέντε χρόνια αδελφοποίησης με τη γερμανική πόλη της Κολωνίας. Αν τελικά μια ελληνική πόλη αντλεί κάποια οφέλη από τέτοιου είδους αδελφοποιήσεις, είναι μια μεγάλη συζήτηση, όπως επίσης και ποιά οφέλη θα μπορούσε να αποκομίσει αν η αδελφοποίηση μεταφραζόταν σε μια ουσιαστική, ενεργή σχέση που τροφοδοτείται συνέχεια και αμφίδρομα.

Για να συμβεί αυτό βέβαια θα έπρεπε πρώτα απ' όλα η χώρα μας να διέθετε ένα πιο ευέλικτο αυτοδιοικητικό πλαίσιο. Θα έπρεπε δηλαδή οι Δήμοι να έχουν μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Λίγες μέρες πριν, σε μια δίωρη συζήτηση με τον εκλεγμένο δήμαρχο της Κολωνίας, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) κ. Ρότερς μας παρουσίασε τον συντονιστικό ρόλο που έχει ο δήμαρχος στο αυτοδιοικητικό έργο, το οποίο στο μεγαλύτερο ποσοστό του εκτελείται από ιδιωτικο-οικονομικού σκεπτικού δημοτικές επιχειρήσεις. Ξέρω, στην Ελλάδα ιδιωτικο-οικονομική δημοτική επιχείρηση αποτελεί οξύμωρο σχήμα. Όχι όμως στη Γερμανία, ούτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Κολωνία, λοιπόν, η αποκομιδή σπουπιδιών γίνεται από μια ετερόρρυθμη εταιρεία, στην οποία ο Δήμος κατέχει το 51% . Ο Δήμος διαθέτει ακόμα επιχειρήσεις για κοινωνική πρόνοια, για τη διαχείριση του νερού και του ηλεκτρικού, μέχρι και τοπική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που διευκολύνει πολύ τη δημοτική αρχή όταν θέλει να προχωρήσει στην δωρεάν παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών! Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές αν και θεωρούνται δημοτικοί υπάλληλοι, διέπονται υπό το καθεστώς μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Υπάρχει δηλαδή έλεγχος της απόδοσης, αξιολόγηση, μπόνους, ενώ προστατεύονται πολιτικά από τη δημοτική αρχή καθώς απαιτείται πλήρης αιτιολόγηση σε περίπτωση απόλυσης.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τον Σπύρο Πέγκα, εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Athens Voice εδώ.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.