Τότε που η χώρα βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο της από την Ευρωζώνη

10.3.14


Την οξύτητα της αντίθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά οποιασδήποτε αναπροσαρμογής του ελληνικού δημόσιου χρέους, ακόμα και χωρίς «κούρεμα», αποκαλύπτει η «Κ», μέσω απόρρητης επιστολής του τότε επικεφαλής της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προς τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στις 7 Απριλίου του 2011.

Ήταν μία μόλις ημέρα αφότου ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ενημερώσει τα μέλη της τρόικας για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει την επιμήκυνση του χρέους της. Ο Κλάους Μαζούχ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα, προσηνής αλλά εμφανώς ταραγμένος, είχε σημειώσει ότι «εμείς έχουμε αρνητική θέση» και είχε βγει από την αίθουσα για να τηλεφωνήσει στη Φρανκφούρτη.

Η σφοδρότητας της αρνητικής αυτής θέσης φάνηκε από την επιστολή του κ. Τρισέ (που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ»), η γλώσσα της οποίας είναι κάθε άλλο παρά διπλωματική. «Γράφω για να σας ενημερώσω περί των σοβαρών κινδύνων που θα αναλάμβανε η ελληνική κυβέρνηση αν στην τρέχουσα συγκυρία επεδίωκε την αναπροσαρμογή του χρέους της, ακόμα και σε εθελοντική βάση. (...) Η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο», απειλεί ευθέως ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του Γιάννη Παλαιολόγου στην Καθημερινή της Κυριακής για να θυμηθείτε το διακύβευμα της μεγάλης μάχης της διετίας 2010-2011 αλλά και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της μεγάλης εθνικής προσπάθειας.

4 σχόλια:

 1. Οι διαφοροι Χατζηνικολάου και λοιποί ψεκασμένοι τι έχουν να πουν? Που μας έχουν πιπιλήσει τα μυαλά, ''αργήσαμε να αντιδράσουμε'', ''δεν κάναμε το κουρεμα το 2010 όταν έπρεπε'' και άλλες τέτοιες μπουρδες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγώ αλλιώς τ' άκουσα τα πράγματα από Πρετεντέρη, Τρέμη, Τράγκα, Λαζόπουλο, Ευαγγελάτο...
  αλλιώς τα διάβασα στις εφημερίδες....
  αλλιώς τα έζησα στις πλατείες των "αγανακτησμένων σοφών πολιτών"!!!!
  Σιγά μην πιστέψω τα ντοκουμέντα τώρα...!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δε γράφεις την ουσία του άρθρου όμως, που αναφέρεται πιο μετά. Δηλαδή ότι η αναδιάρθρωση ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της αδράνειας τουλάχιστον 8-9 μηνών της κυβέρνησης, από το καλοκαίρι του 2010 μέχρι την ημερομηνία αυτή, Απρίλιος 2011, οπότε την έριξε αναγκαστικά στο τραπέζι ο αγαπημένος σου Παπακωνσταντίνου.
  Μεταρρυθμιστική κόπωση την ονομάζει εύσχημα, εν πάση περιπτώσει η τεράστια μείωση του ελλείμματος οφειλόταν μόνο στις περικοπές και τις αυξήσεις φόρων (αυτές έπρεπε να γίνουν οπωσδήποτε, αλλά δεν ήταν επαρκείς ούτε κατά διάνοια).  Η μεγάλη μάχη της διετίας 2010-2011, επομένως, είχε μοιραίους πρωταγωνιστές που δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της μεγάλης εθνικής προσπάθειας που χρειαζόταν.  Και μην πει κανείς ότι συνάντησαν τρομακτική αντίδραση, γι' αυτό δεν προχώρησαν τις μεταρρυθμίσεις. Όποιος έχει πολιτική οξύνοια προκηρύσσει εκλογές ή δημοψήφισμα όταν έχει το ατού, για να πάρει καθαρή εντολή, δεν το κάνει όταν έχει σχεδόν πέσει από το θρόνο του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. συγγνώμη φίλε, αλλά αυτά που γράφεις είναι απίστευτες μπούρδες. τελικά εσείς του ποταμιού είστε χειρότεροι από ψεκασμένοι. είστε ψεκασμένοι με πασπάλισμα απίστευτης σοβαροφανούς δηθενιάς. σκέτη αναγούλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή