Οι πραγματικοί αριθμοί για τις αυτοκτονίες

1.4.14


Δυστυχώς, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα είναι τέτοιο που ένα από τα πιο δημοφιλή επιχειρήματα του αντιμνημονιακού πολιτικού δυναμικού είναι ο αριθμός των αυτοκτονιών στα χρόνια της κρίσης.

Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, ακούμε συνεχώς ότι οι αυτοκτονίες έχουν ξεπεράσει τις 6.000-7.000, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Λυπάμαι πραγματικά για όσους καπηλεύονται με τέτοια ευκολία θανάτους υπέρ της πολιτικής του επιβίωσης, λυπάμαι ακόμα περισσότερο που το κάνουν με βάση στοιχεία που βγάζουν από το μυαλό τους.

Με βάση λοιπόν επίσημη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι πραγματικοί αριθμοί για τις αυτοκτονίες είναι οι παρακάτω:

2000: 382
2008: 373
2009: 391
2010: 377
2011: 477
2012: 508

Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες κατά τη διάρκεια της κρίσης; Αυξήθηκαν, κάτι δυστυχώς που λογικά μπορεί να εξηγηθεί. Αυξήθηκαν όσο λένε κάποιοι; Όχι. Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι Έλληνες άρχισαν μαζικά να πηδάνε από τα μπαλκόνια, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα -ευτυχώς.

Τέλος, δεν αντέχω να μην σχολιάσω ότι νιώθω ότι ο αριθμός των τελευταίων ετών μπορεί να ήταν και χαμηλότερος, αν κάθε μια αυτοκτονία οποιουδήποτε στη χώρα δεν γινόταν άκριτα θέμα στις ειδήσεις.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.