Σε καμία δημοκρατική χώρα δεν αλλάζουν κάθε ώρα οι κανόνες διεξαγωγής των εκλογών

28.4.14

Του Θεόδωρου Λιβάνιου*

Λοιπόν, τα πράγματα είναι απλά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι κανόνες διεξαγωγής μιας εκλογικής αναμέτρησης αλλάζουν κάθε μια ώρα σύμφωνα με τις πιέσεις, επιθυμίες ή συμφέροντα γνωστών λομπιστων.

Kαλώς ή κακώς υπήρχε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων διεξαγωγής του εκλογικού αγώνα. Αυτό προέκυψε από νομοθετική διαδικασία στη βουλή και όχι από κάποιο δικτατορικό αναγκαστικό νόμο.

Υπάρχουν 2 νόμοι: Ο Καλλικράτης και ο Νόμος 3870 για τις εκλογικές δαπάνες. Καλοί ή κακοί, κουτσοί ή στραβοί, τέλειοι ή ελλείπεις μπορούσαν να αλλάξουν εγκαίρως. Το δε νόμο 3870 τον είχε υπερψηφίσει και η ΝΔ το καλοκαίρι του 2010.

Αλλά αυτό που συμβαίνει δεν έχει ξαναγίνει σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα και θυμίζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου παραμονές των εκλογών του 89.

Από τον Ιανουάριο έχουν αλλάξει:

Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, οι εκλογικές περιφέρειες σε μεγάλους δήμους, η διάρκεια προεκλογικής περιόδου, ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων, ο κανόνας της ποσόστωσης στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων, η διάρκεια απαγόρευσης των προεκλογικών εμφανίσεων, η διάρκεια απαγόρευσης υπηρεσιακών μεταβολών και δεν ξέρω πόσα ακόμα δεν μου έρχονται στο μυαλό.

Νεότερο κεφάλαιο στο νέο έπος είναι η σχεδιαζόμενη πλήρης άρση του περιορισμού των τηλεοπτικών εμφανίσεων των υποψηφίων με αστεία επιχειρήματα. Κύριοι, σας αρέσει η διάταξη; Αλλάξτε την 6 μήνες πριν όχι 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές. Άσχετα αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί με την ουσία της διάταξης αποτελεί κανόνα. Και οι κανόνες δεν αλλάζουν ενώ παίζεται το παιχνίδι. Δεν γίνεται να ξεκινάει ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου και στο 70' να αποφασίζουν να μην έχει οφσάιντ.

Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν μια σωστή διάταξη. Για ένα λόγο. Προσπαθούσε να βάλει τέλος στην διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος μεταξύ υποψηφίων και καναλιών. Πρόσφατα στη διακομματική επιτροπή που έγινε ενόψει της κατανομής των χώρων προβολής των εκλογών του Μαΐου υποψήφιος ευρωβουλευτής είπε ότι εμφανίζεται σε μόνο σε μικρά κανάλια και μάλιστα έναντι αμοιβής! Επίσης έβαζε τέλος σε εμφανίσεις των αγαπημένων παιδιών των καναλιών είτε αυτοί είναι υποψήφιοι είτε είναι δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι εγκύκλιοι των εκλογών βγήκαν μία εβδομάδα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Ας σοβαρευτούν κάποιοι.

Θεόδωρος Λιβάνιος είναι γενικός γραμματέας του δήμου της Αθήνας.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.

15 σχόλια:

 1. ευχή και κατάρα28 Απριλίου 2014 - 12:58 μ.μ.

  Ο Βενιζέλος σαν σοβαρός άνθρωπος και σαν στοχαστικός ξέρει πολύ καλά ότι η σχέση του με το κόμμα δεν είναι ούτε μπορεί να είναι ιδιοκτησιακή. Έχει επίγνωση αυτού του δημοκρατικού στοιχειώδους και γι'αυτό οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη δεν του είναι προσωπικά αδιέξοδη. Τέτοια μυαλά δεν χάνονται, γιατί νταραβερίζονται με την Ιστορία συνειδητά και καταλαβαίνουν τους χρησμούς της. Με τους άλλους όμως τι γίνεται; Αυτούς που δεν σκαμπάζουν γρι από αυτή και την βαθιά βιωματική και παιδευτική της αξία; Που μονίμως θα βρίσκονται σε προσωπικό αδιέξοδο γιατί δεν ξέρουν να κάνουν τίποτα άλλο από αυτό που ήδη έκαναν τόσο ασυναγώνιστα κακά. Αυτοί οι τελευταίοι ζούνε μόνο με ένα τρόπο: να δημιουργούν παντού γύρω τους ρημαδιό, είτε τους γίνεται το χατήρι είτε όχι. Και φυσικά έχουν κάθε δικαίωμα να είναι όσο αυτοκαταστροφικοί θέλουν. Αν ήταν μόνοι τους καβάλα σε ένα ποδήλατο, ποιος θα λογάριαζε το χαμό τους; Κανένας, εξόν από την πονεμένη μάνα τους αν την έχουν. Αν οδηγούν όμως τον Τιτανικό-δεν τολμώ να σκεφτώ την Κιβωτό του Νώε!-τότε τα πράγματα γίνονται όχι επικίνδυνα ούτε απλά δραματικά ριψοκίνδυνα. Γίνονται τραγικά. Ανεπανόρθωτα τραγικά. Θα δώσουμε δεύτερη ευκαιρία σ'αυτόν που ξεκλήρισε μια γενιά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπορείς σε παρακαλούμε να μας αναφέρεις ένα δήμαρχο που δεν θέλει να συναντήσει τον Βενιζέλο; Λυπάμαι αλλά το blog σου ανήκει πλέον στις οπισθέλκουσες δυνάμεις. Βρες το θετικό πρόσημο που λέει και το αφεντικό σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα νταραβερίζεται με την ιστορία ως ο αρχιερέας της νέας Αποστασίας.
  Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ενώ αν ήταν επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ο ΓΑΠ θα σάρωνε. Καλά ρε παιδιά, τα θέλετε και τα πιστεύετε? Η οικογένεια Παπανδρέου έχει τελειώσει για την ελληνική πολιτική για τα επόμενα 30 χρόνια, όπως κι η οικογένεια Καραμανλή. Αν δεν μπορείτε να το καταλάβετε δικό σας πρόβλημα.  Δεν θέλω να αδικήσω το ΓΑΠ, έκανε και κάποια σωστά πράγματα όπως είναι η διαύγεια και το opengov, αλλά από κει και πέρα όλο μεγάλα οράματα κι ουσία μηδέν.

  Είχε όμως και κάτι τραγικούς υπουργούς σαν την Κατσέλη και τον Παπακωνσταντίνου που το σκάφος βούλιαζε κι αυτοί μοιράζανε επιδόματα λες και δε συμβαίνει τίποτα.

  Να μην αναφέρω και τον τιτανοτεράστιο Παπουτσή που η Αθήνα καιγότανε, η Νομική είχε μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής μολότοφ, κι αντί να υπερασπιστεί τις περιουσίες των πολιτών, έτρεμε μην του πουν ότι παραβιάστηκε το άσυλο (ανιάτων).  Ο Βενιζέλος προσπαθεί να διαχειριστή την ήττα και τη χρεοκοπία ενός κόμματος, ενώ ελάχιστα ευθύνεται για την κατρακύλα του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ευχή και κατάρα28 Απριλίου 2014 - 4:36 μ.μ.

  Η μεγαλύτερη ανοησία που επικαλείστε-που δείχνει εξάλλου πόσο βαθιά ανιστόρητοι είστε και εσείς και ο μνησίκακος αρχηγός σας-είναι η κατηγορία της Αποστασίας στο Βενιζέλο. Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ είναι μέσα στο κόμμα και την ηγεσία την πήρε με τον τρόπο που η προηγούμενη ηγεσία όρισε. Ο Παπανδρέου παρέδωσε στο Βενιζέλο και δεν έφερε ούτε τις ελάχιστες επιφυλάξεις όταν παρέδιδε. Και όμως-πρωτοφανές στα ελληνικά πολιτικά χρονικά, μεταδικτατορικά τουλάχιστον-είναι ο Παπανδρέου που αντί να δουλεύει για το κόμμα στο οποίο ανήκει και απ'το οποίο χρηματοδοτείται σπονσοράρει άλλο κόμμα-λιγότερο ένα μήνα πριν τις εκλογές. Τέτοια αποστασία, να προδίδεις το κόμμα σου ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ, χωρίς καν να έχεις τον ανδρισμό να διαχωρίζεσαι από αυτό, ούτε ο Μητσοτάκης δεν την διανοήθηκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θα νόμιζε κάποιος ότι αρκετοί εδώ μέσα έπεσαν με αλεξίπτωτο στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Παραθέτω παρακάτω τα υψηλά δημόσια αξιώματα μέχρι το 2009 και καλώ όποιον μπορεί να μας παραθέσει τι έχει να θυμάται από τη θητεία του Β. σε κάθε μια αντίστοιχα.
  Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος (1993-1994)
  Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος (1994-1995)
  Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996)
  Υπουργός Δικαιοσύνης (1996)
  Υπουργός Ανάπτυξης (1999-2000)
  Υπουργός Πολιτισμού (1996-1999 και 2000-2004)


  Θα κάνω πρώτος την αρχή θυμίζοντας τις τεράστιες επιτυχίες στο νόμο "περί τύπου", στο ασυμβίβαστο των βουλευτών, στο νόμο "περί ευθύνης υπουργών" (άρθρο 86, η Κερκόπορα που οδήγησε στο Μνημόνιο), το όργιο σπατάλης δημοσίου χρήματος στην "Θεσσαλονίκη πολιτιστική πρωτεύουσα", στην παντελή του ανεπάρκεια (!!!) στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που έφερε και την υποκατάστασή του από τη Γιάννα Δασκαλάκη αλλά και την καθυστέρηση των έργων (δικαιολογία για το τελικό κόστος των ΟΑ). Θυμάμαι ακόμα τη ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ και το δώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τους ιδιοκτήτες ΠΑΕ και ΚΑΕ (γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" -τρομάρα του, εν. του Καραϊσκάκη-, θυμάμαι ακόμα την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων - λειτουργία καναλιών με προσωρινή άδεια δηλαδή χωρίς άδεια (!!!).
  Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι ουδέποτε είχε το πολιτικό θάρρος και εκτόπισμα να διεκδικήσει την Θεσσαλονίκη από την κυριαρχία της ΔΕΞΙΑΣ (όχι ΝΔ), ως δήμαρχος ή ως νομάρχης ή ότι άλλο ήθελε, παρά μόνο υπονόμευε και όσους είχαν διάθεση να κάνουν (Βούγιας, Ράπτη, Μπουτάρης). Δεν γίνεται να παραβλέψει κάποιος ότι στην περιφέρεια στην οποία ήταν τοπάρχης και κοτζαμπάσης λειτουργούσε με όρους "κάπου ντι κάπι" έχοντας ως υποψήφιους βουλευτές αυλικούς του αλλά και προστατευόμενούς του (Τζοχατζόπουλος στα ύστερα) και την τρομερή αντιπαλότητα με τον Καστανίδη, γεγονός με ανυπολόγιστο κόστος στο ΠΑΣΟΚ.
  Όλοι θυμούνται τον υπονομευτικό του ρόλο στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και τον ρόλο του άτυπου νομικού συμβούλου του μακαριστού Χριστοδούλου.
  Και βέβαια δεν μπορεί κάποιος να τον αφήσει έξω από το κάδρο του Βατοπεδίου, κάπου θα υπάρχει ίχνος του. Το σίγουρο είναι ότι αν και δίπλα στο Άγιο Όρος τόσο θρησκευτικά όσο και γεωγραφικά δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τα τεκταινόμενα (!!!!!)


  Y.Γ. Δεν θέλω να αναφερθώ σε Proton Bank και Σκαραμαγκά γιατί είναι σκάνδαλα και ζημίες του Δημοσίου μετά το 2009.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θα σου θυμίσω και κάποια άλλα πραγματάκια που έκανε η κυβέρνηση ΓΑΠ στα 2 χρόνια που είχε την εξουσία:
  Καλλικράτη - νόμο για τις προαγωγές και τις πειθαρχικές ποινές στο Δημόσιο - ποινικοποίηση (κακούργημα) της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής - νόμο για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο (Ψωμιάδης-μπέος κ.λ.π) - νόμο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, χρονικό όριο στην δημιουργία φωτοβολταικών (μπιρμπίλη) - νόμο για τους μετανάστεςκ,α.
  Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Θα νόμιζε κάποιος ότι αρκετοί εδώ μέσα έπεσαν με αλεξίπτωτο στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Παραθέτω παρακάτω τα υψηλά δημόσια αξιώματα μέχρι το 2009 και καλώ όποιον μπορεί να μας παραθέσει τι έχει να θυμάται από τη θητεία του Β. σε κάθε μια αντίστοιχα.

  Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος (1993-1994)

  Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος (1994-1995)

  Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996)

  Υπουργός Δικαιοσύνης (1996)

  Υπουργός Ανάπτυξης (1999-2000)

  Υπουργός Πολιτισμού (1996-1999 και 2000-2004)

  Θα κάνω πρώτος την αρχή θυμίζοντας τις τεράστιες επιτυχίες στο νόμο "περί τύπου", στο ασυμβίβαστο των βουλευτών, στο νόμο "περί ευθύνης υπουργών" (άρθρο 86, η Κερκόπορα που οδήγησε στο Μνημόνιο), το όργιο σπατάλης δημοσίου χρήματος στην "Θεσσαλονίκη πολιτιστική πρωτεύουσα", στην παντελή του ανεπάρκεια (!!!) στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που έφερε και την υποκατάστασή του από τη Γιάννα Δασκαλάκη αλλά και την καθυστέρηση των έργων (δικαιολογία για το τελικό κόστος των ΟΑ). Θυμάμαι ακόμα τη ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ και το δώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τους ιδιοκτήτες ΠΑΕ και ΚΑΕ (γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" -τρομάρα του, εν. του Καραϊσκάκη-, θυμάμαι ακόμα την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων - λειτουργία καναλιών με προσωρινή άδεια δηλαδή χωρίς άδεια (!!!).

  Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι ουδέποτε είχε το πολιτικό θάρρος και εκτόπισμα να διεκδικήσει την Θεσσαλονίκη από την κυριαρχία της ΔΕΞΙΑΣ (όχι ΝΔ), ως δήμαρχος ή ως νομάρχης ή ότι άλλο ήθελε, παρά μόνο υπονόμευε και όσους είχαν διάθεση να κάνουν (Βούγιας, Ράπτη, Μπουτάρης). Δεν γίνεται να παραβλέψει κάποιος ότι στην περιφέρεια στην οποία ήταν τοπάρχης και κοτζαμπάσης λειτουργούσε με όρους "κάπου ντι κάπι" έχοντας ως υποψήφιους βουλευτές αυλικούς του αλλά και προστατευόμενούς του (Τζοχατζόπουλος στα ύστερα) και την τρομερή αντιπαλότητα με τον Καστανίδη, γεγονός με ανυπολόγιστο κόστος στο ΠΑΣΟΚ.

  Όλοι θυμούνται τον υπονομευτικό του ρόλο στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και τον ρόλο του άτυπου νομικού συμβούλου του μακαριστού Χριστοδούλου.

  Και βέβαια δεν μπορεί κάποιος να τον αφήσει έξω από το κάδρο του Βατοπεδίου, κάπου θα υπάρχει ίχνος του. Το σίγουρο είναι ότι αν και δίπλα στο Άγιο Όρος τόσο θρησκευτικά όσο και γεωγραφικά δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τα τεκταινόμενα (!!!!!)

  Y.Γ. Δεν θέλω να αναφερθώ σε Proton Bank και Σκαραμαγκά γιατί είναι σκάνδαλα και ζημίες του Δημοσίου μετά το 2009

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Υποπτως παραλειπεις στην απαρχή των αναρτήσεων σου,το "Είμαι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κι εγκρίνω αυτο το προεκλογικό μήνυμα".

  Δεοντολογία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Για τον Αϊστάιν της πολιτικής δεν μιλάει μόνο η ιστορία αλλά και το 3%!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ευθύνεται μόνο για την αποστασία του την διάλυση και την προσάρτηση ενός σοσιαλιστικού κόμματος στη Δεξιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ευχή και κατάρα29 Απριλίου 2014 - 1:58 π.μ.

  Πολύ τεκμηριωμένη η θέση σου. Όλα τα στοιχεία είναι πολύ καλά θεμελιωμένα. Ερώτημα λοιπόν: αφού ήταν τόσο ανυπόληπτος με σχεδόν κατάμαυρο ποινικό μητρώο, το μεγάλο και ασυναγώνιστα ηθικό ίνδαλμα σου, ο λεοντόκαρδος του σοσιαλισμού, γιατί τον κράτησε στο ΠΑΣΟΚ; Τι φοβόταν από αυτόν; Ούτε ομάδα είχε, μουσαφίρης στο κόμμα ήταν όπως έγραψε 'αλλος ομοϊδεάτης σου εδώ μέσα, με μια κόλλα χαρτί μπορούσε να τον στείλει στο Γεντί Κουλέ να δει την εκλογική του περιφέρεια από τα σίδερα της φυλακής-μεταξύ μας και τώρα μπορεί να το κάνει, πριν προλάβει ο Βάγγος και τον στείλει εκείνον για τα χρέη στο κόμμα.


  Υ.Γ. Ο χώρος στον οποίο ο Παπανδρέου ανακοίνωσε την πολιτική του πλατφόρμα-κάτι που ποτέ δεν καταδέχθηκε να κάνει στα όργανα του ΠΑΣΟΚ καμιά φορά σ'αυτά τα δύο χρόνια που βρίσκεται εκτός ηγεσίας αλλά και εκτός Ελλάδος-ο χώρος λοιπόν, ο ΙΑΝΟΣ,ανήκει σε προσωπικό φίλο του Τσοχατζόπουλου. Το καταθέτω έτσι για το πικάντικο της μορφής του αδιάφθορου σου ινδάλματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ειναι σοβαρός άνθρωπος ο Βενιζέλος; Ας γελάσω!!!! Κατέστρεψε το κόμμα του με την ανερμάτιστη τακτική του αεριτζή, σφετεριστή της οποιασδήποτε καρέκλας και ως πειθήνιο όργανο των αφεντικών που εκπροσωπεί, εβγαλε απο τον πολιτικό χάρτη, το ΠΑΣΟΚ. Βγάλτε τον μετρητή μυαλού, να μετρήσουμε την διαβόητη νοημοσύνη του. Όπως και να 'χει, λίγα τα ψωμιά του. Θα μπει κι αυτος, στο κάδρο των αποστατών σε περίοπτη θέση!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Οι περικοπές που έκαναν Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Παπουτσής δε σου έφτασαν, ήθελες κι άλλες.
  Επίσης, Αθήνα καιγόταν γιατί ίσχυε το άσυλο στο πανεπιστήμιο, τα μαγαζιά κλείνουν λόγω των διαδηλώσεων, οι παρακρατικοί μηχανισμοί δεν υπάρχουν, στην αστυνομία δεν υπάρχουν χρυσαυγίτες, η οικονομική αστυνομία δεν ιδρύθηκε ποτέ, ο φράχτης στον Έβρο δεν έγινε ποτέ κι εσύ είσαι ο φωστήρας που κρίνεις αντικειμενικά και με επιχειρήματα. Άντε καληνύχτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Θα συνεχίσεις να σφυρίζεις αδιάφορα αλλά σε προκαλώ να αναφέρεις μια μείζονα επιτυχία του Βενιζέλου (πλην της αθώωσης του Τζοχατζόπουλου) σε μια δεκάδα κυβερνήσεων στην οποία συμμετείχε.

  Θα μπορούσες ίσως να αναφέρεις το νόμο 3207/2003 περί Ολυμπιακής Προετοιμασίας, με τον οποίο παρέκαμψε το ΣΤΕ και νομιμοποίησε το αυθαίρετο του Mall της Λάμδα.

  Ριζοσπαστική ήταν επίσης η αγορά του ΑΚΡΟΠΟΛ από τον Μπατατούδη αν θυμάσαι αλλά και μια σειρά άλλων εμπνεύσεων του.

  Mε βαραίνει όμως αυτή η αναδίφηση των παλιών ιστοριών γι' αυτό και καταλήγω με τη διαπίστωση που αναφέρει κάποιος φίλος:

  ... Στην πραγματικότητα ο Βενιζέλος εκτός από "διαπρεπής" —ίσως ο διαπρεπέστερος— γαμπρός της Θεσσαλονίκης, δεν ήταν σε τίποτε άλλο διαπρεπής. Ποτέ δεν διέπρεψε σε κανένα επίπεδο —πολύ περισσότερο μάλιστα στον δύσκολο τομέα της επιστήμης. "Διέπρεψε" μόνον στο ΠΑΣΟΚ, ως γαμπρός του κολλητού τού Λαμπράκη. "Διέπρεψε" ως μια αντιπαροχή του Σημίτη στο γνωστό εκδοτικό "συγκρότημα" τού παλιού δωσίλογου της κατοχής. Αυτός ο άνθρωπος ανέλαβε να μας "σώσει" στην πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας μας. ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή