Financial Times: Η Μέρκελ φοβόταν τον αντιμνημονιακό Σαμαρά, υπήρξε σχέδιο για δραχμή

15.5.14


Συνεχίζουν τις σημαντικές αποκαλύψεις για τα δύσκολα χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης οι Financial Times φέρνοντας στο φως το σχέδιο της Ευρώπης για την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, την περίοδο που ο Αντώνης Σαμαράς υπονόμευε την εθνική προσπάθεια του πρώτου Μνημονίου.

Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, το σχέδιο ξεκίνησε να προετοιμάζεται τον Ιανουάριο του 2012, δηλαδή κατά τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Παπαδήμου. Θυμίζω ότι τότε είχε ήδη διαφανεί η πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να μη στηρίξει τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και να σύρει τη χώρα σε εκλογές, κάτι το οποίο συνέβη και μάλιστα δυο φορές.

Παραθέτω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

-Η Α. Μέρκελ επιχείρησε να δώσει τις δικές της απαντήσεις πριν από το καλοκαίρι του 2012. Δεν θα ήταν μεγάλη υπερβολή να πούμε ότι ιδιωτικώς συμβουλεύθηκε κάθε μεγάλο οικονομικό και πολιτικό μυαλό στην Ευρώπη εκείνο το διάστημα.

Σε συνάντηση στο Βερολίνο στις αρχές Ιουνίου με τον Μπαρόζο, ψάρεψε την άποψή του, φοβούμενη ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα τους υποχρέωναν να αντιδράσουν, επιλέγοντας μια κυβέρνηση που θα απέρριπτε το μνημόνιο. Όταν ο Μπαρόζο της είπε ότι το Grexit θα ήταν καταστροφή και ότι ο Α. Σαμαράς πιθανότατα θα κέρδιζε, η Μέρκελ απάντησε ότι για τον Σαμαρά ακριβώς ανησυχούσε, αφού συντασσόταν με την εκστρατεία κατάργησης του προγράμματος.

(...)

-Με μια επί μακρόν καθυστερούμενη δόση 34,3 δισ. ευρώ να κρέμεται σε μια κλωστή και με τον Σαμαρά να συνεχίζει να πιέζει για μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα, ο Μπαρόζο αποφάσισε να γίνει ο πρώτος από τους «κλειστού κύκλου» ηγέτες που μάχονταν για την κρίση που επισκέφθηκε την Αθήνα από την αρχή της κρίσης.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών κράτησε δύο ώρες. Καθισμένος μπροστά σε ένα σβηστό τζάκι στο γραφείο του Σαμαρά ο Μπαρόζο είπε στον νέο πρωθυπουργό ότι οι απαιτήσεις για μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να σταματήσουν. Σύμφωνα με αξιωματούχους που ήταν στο δωμάτιο, κάλεσε τον Σαμαρά να διαθέσει τουλάχιστον έναν χρόνο εκτελώντας τις υφιστάμενες απαιτήσεις. Μετά από αυτό θα μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα των αναθεωρήσεων, υποστήριξε ο Μπαρόζο. Αλλά η εκτέλεση του προγράμματος θα πρέπει να προηγηθεί.

«Μην αρχίσεις να ζητάς νέους όρους. Δεν υπάρχει περίπτωση», είπε, σύμφωνα με πρόσωπο που ήταν στο δωμάτιο. Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να μεταφέρεις στη Γερμανία είναι πως θα κάνεις αυτά που ζητούνται.

Το σκληρό μήνυμα από έναν πολιτικό σύμμαχο φαίνεται πως είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αξιωματούχοι που ήταν παρόντες είπαν ότι ο Σαμαράς άρχισε να ξαναγράφει τη δήλωσή του χειρόγραφα λέγοντας αργότερα στους δημοσιογράφους ότι θα ξεκινήσει «την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων» αμέσως.

Με λίγα λόγια, αυτό που επιβεβαιώνουν οι Financial Times είναι αυτό που η Παραπολιτική έχει γράψει από τη στιγμή: ο Σαμαράς καμαρώνει ότι έσωσε τη χώρα από την έξοδο από το ευρώ ενώ ο ίδιος ήταν αυτός που προκάλεσε στις αρχές του 2012 τη συγκεκριμένη συζήτηση.