Η μεγάλη προσπέραση της Κίνας

1.5.14


Η Λαϊκή Κίνα είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες κατακτώντας τον τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

Οι ΗΠΑ έχουν την παγκόσμια πρωτιά από το 1872, όταν ξεπέρασαν τη βρετανική οικονομία. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούσαν ότι η Κίνα θα βρεθεί στην πρώτη θέση το 2019. Τα νέα στοιχεία προέρχονται από το Πρόγραμμα Διεθνούς Σύγκρισης (ICP) της Παγκόσμιας Τράπεζας και καταδεικνύουν το τι μπορεί να αγοράσει το χρήμα σε κάθε χώρα.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 24% την περίοδο 2011-2014, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν την ίδια περίοδο μόνο κατά 7,6%. Έτσι, πιθανώς η Κίνα να ξεπεράσει από εφέτος σε μέγεθος την αμερικανική οικονομία!

Το εύρος της οικονομίας της Κίνας ανερχόταν το 2011 στο 87% του μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας στις αξιολογήσεις με βάση τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης.

Πηγή: Τα ΝΕΑ


Σχόλιο Παραπολιτικής: Και κάπως έτσι πιστοποιείται η αλλαγή του κόσμου όπως τον ξέραμε. Όταν ο νέος πρώτος του κόσμου τα καταφέρνει χωρίς Δημοκρατία, έρχονται χρόνια δύσκολα για τη Δημοκρατία παντού.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.

5 σχόλια:

 1. εν μέρει τα λες σωστά .... αλλά αυτό που ονομάζουμε κίνα είναι 1,5δις άνθρωποι.... μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία έτσι όπως την φανταζόμαστε άραγε σε 1,5 δις ανρθωπους;;; μήπως πρέπει να ξανα καθορίσουμε τη σημαίνει δημοκρατια για εμάς, για την πόλη μας, για την χώρα μας και για την ευρωπη ;;; αν αθροίσεις το ΑΕΠ της ευρωπης και δεις οτι ειναι πανω απο της κινας ... τι θα πεις;;; ειναι καπως ποιο περιπλοκα τα πραγματα... δημοκρατια ειναι να μπορεις να εχεις λογο σε αυτα που σε αφορουν και καταλαβαινεις, οπως πχ στης δημοτικες εκλογες που ενω δεν εχουμε πραγματικη δημοκρατια ... εμεις την ζηταμε σε ενα συνολο 1,5δις ανθρωπων;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. έτσι είναι παραπολιτικέ. το στοίχημα και τελικά το ζητούμενο στον 21ο αιώνα θα είναι η δημοκρατία και οι θεσμοί της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όλα αυτά σωστά μόνο αν θεωρείς την πρωτιά στον κόσμο με βάση το μέγεθος της οικονομίας. Και μόνο αν αφήνεις στην άκρη κοινωνικούς δείκτες, πολιτική επιρροή, στρατιωτική δυναμική κ.ο.κ.


  Το πρόβλημα για τον κόσμο δεν είναι ότι η Κίνα προσπέρασε τις ΗΠΑ, δεν είναι ότι μια δικτατορικού τύπου παρεμβατική οικονομία προσπέρασε μια τηλεοπτικού τύπου δημοκρατία. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι άρχισαν να εξεγείρονται (ή απλώς αγανακτούν) και στις δημοκρατίες ενώ μέχρι τώρα τις εξεγέρσεις τις βλέπαμε κυρίως να στήνονται με φόντο μια προσδοκώμενη δημοκρατία.


  Και οι εξεγέρσεις δεν γίνονται γιατί το ΑΕΠ πέφτει, γίνονται γιατί η ανισότητα μεγαλώνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η Κίνα ανεβαίνει ηΕΕ μαραζώνει2 Μαΐου 2014 - 1:40 μ.μ.

  Το ζήτημα είναι τι εννοεί ο καθένας με τη λέξη δημοκρατία. Ξέρουμε πολύ καλά τι είναι η αμερικάνικου τύπου δημοκρατία. Η άνοδος της Κίνας τελειώνει οριστικά τις εξαγωγές δημοκρατίας τύπου Μπους (πχ στο Ιρακ). Από κει και πέρα αφού δοκιμάσαμε Σοβιετικούς, Άγγλους και Αμερικάνους γιατί να μην δοκιμάσουμε και τους Κινέζους? Μόνο οι βολεμένες αγγλοσαξωνικές ελίτ φοβούνται τέτοιου είδους αλλαγές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σας τσούζει φιλελέδες που ένα κομουνιστικό κράτος ξεπερνάει την Αμερική σας έτσι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή