Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για την πολύ περιορισμένη χρήση πιστωτικών καρτών από τους Έλληνες

7.5.14


Τα μετρητά έναντι των πιστωτικών καρτών προτιμούν στην πλειονότητά τους οι Έλληνες καταναλωτές, όταν κάνουν τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ το ποσοστό χρήσης των πιστωτικών καρτών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανέρχεται σε περίπου 7%-8% και κάτω από 1% για τα μικρά σημεία πώλησης, ενώ από την άλλη πλευρά η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης μετρητών στο λιανεμπόριο (95%). Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), είναι πως η χρήση πιστωτικών καρτών έχει υψηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τη χρήση μετρητών, με το κόστος των πιστωτικών να ανέρχεται σε 1,6%-1,8% επί των πωλήσεών τους και των μετρητών σε 0,6%-0,9% επί των πωλήσεων.

Το Ινστιτούτο αναφέρει ακόμη ότι σε περίπτωση που η χρήση των πιστωτικών καρτών αυξηθεί από το 5% στο 33% των συναλλαγών (που είναι ο Μ.Ο. στη Δ. Ευρώπη), το κόστος των σούπερ μάρκετ θα αυξηθεί κατά 0,6% επί των πωλήσεών τους ή κατά 93 εκατ. ευρώ, ενώ στο ενδεχόμενο που η χρήση τους φθάσει στο 100% των συναλλαγών, τότε η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει στα 377 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε αύξηση 1,9% επί των πωλήσεών τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ΙΕΛΚΑ προτείνει δυο λύσεις για να μην αυξηθεί το κόστος από τη χρήση των πιστωτικών καρτών. Η πρώτη αφορά στη μείωση της προμήθειας των τραπεζών για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, η οποία όπως λέει το ΙΕΛΚΑ είναι και η τάση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η δεύτερη στη δραστική μείωση-διαφοροποίηση της προμήθειας για τις χρεωστικές κάρτες όπως γίνεται στο εξωτερικό, όπου η προμήθεια για τις κάρτες αυτές είναι ακόμα και στο 1/10 της αντίστοιχης προμήθειας για τις πιστωτικές κάρτες.

Πηγή: Ημερησία

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ομολογώ ότι δεν είχα ιδέα ότι το κόστος χρήσης των πιστωτικών καρτών είναι τόσο υψηλό για τις επιχειρήσεις και πραγματικά απορώ με τις ελληνικές τράπεζες που δεν έχουν φροντίσει από μόνες τους να το μειώσουν.

Πέρα από οτιδήποτε άλλο, η περιορισμένη χρήση πιστωτικών καρτών σε μια οικονομία όπως η ελληνική αποδεικνύει και την ύπαρξη άφθονου μαύρου χρήματος το οποίο μόνο με μετρητά μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς έννοιες.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.