Κατρούγκαλος: Μόνο το χρέος θα διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό θα κάνουμε ό,τι θέλουμε

10.5.14


Μια...πρωτοποριακή άποψη για το τι σκοπεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση καταθέτει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος και φερόμενος ως συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του στη Βασιλική Σιούτη στο The Press Project:

Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές. Δηλαδή ότι ξεκινάμε με προοπτική να διαγράψουμε τα μνημόνια από την πρώτη εβδομάδα, εννοώντας όλη την εκτελεστική νομοθεσία των μνημονίων που αφορά τα εσωτερικά μέτρα απορρύθμισης του κοινωνικού κράτους και κατάργησης του εργατικού δικαίου και το μοναδικό θέμα που θα διαπραγματευθούμε με τους εταίρους είναι τα λεφτά που τους χρωστάμε. Δηλαδή στο εσωτερικό δεν διαπραγματευόμαστε, είναι δική μας δουλειά τι θα κάνουμε στην κοινωνία μας, τα δανεικά μόνο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Είναι ορθό ότι θα ξεκινήσουμε ζητώντας διεθνή διάσκεψη για το χρέος.

Αν το σκεφθείτε, πέρα από την πολιτική διάσταση του θέματος, η αντίληψη ότι «εσείς θα μας δανείζετε κι εμείς θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε με τα λεφτά σας» είναι βαθιά ανήθικη στην ουσία της, όπου κι αν βρει εφαρμογή.

Λυπάμαι που η Αριστερά στην Ελλάδα έγινε η βιτρίνα προβολής καιροσκόπων τηλεσυνταγματολόγων που δεν διστάζουν να υποστηρίξουν δημόσια οποιαδήποτε θέση θα τους καταστήσει δημοφιλείς.

20 σχόλια:

 1. ευχή και κατάρα10 Μαΐου 2014 - 2:01 μ.μ.

  Αυτό το "ξεκινάμε την πρώτη εβδομάδα" μού θυμίζει το αλήστου μνήμης-αν και μόλις δυό χρόνια πριν, τέτοια εποχή-κατάργηση του μνημονίου με ένα άρθρο μέσα σε 15 μέρες. Το ψέμα διακρίνεται και από την αφόρητη επιπολαιότητα της βιασύνης του.Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καθηλώθηκε σ'αυτά τα ποσοστά, ενώ οι συγκυρίες θα τον βοηθούσαν να εκτιναχθεί σε σαραντάρια. Δεν έπεισε για την ειλικρίνεια των λεγομένων του και οι ψηφοφόροι που έχουν καεί στον παπανδρεϊκό χυλό, φυσάνε και το συριζαϊκό γιαούρτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από τη στιγμή που η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα (έστω και
  μη βιώσιμο) μπορεί να διαπραγματευθεί το
  χρέος δίχως τη θηλιά στο λαιμό. Μόνο που για να φτάσουμε σε αυτό το πλεόνασμα,
  έπρεπε να προηγηθούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αποκήρυττε
  με κάθε τρόπο τα τελευταία 4 χρόνια.

  Όσο για το αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ότι θέλει στο εσωτερικό, ο Κατρούγκαλος
  και οι όμοιοί του κάνουν μία μικρή παράβλεψη. Η χώρα δεν θα μπορεί για αρκετά
  χρόνια να δημιουργεί νέα ελλείμματα, αφού παρά τη μερική έξοδο στις αγορές,
  αυτές θα μας έχουν για κάμποσα χρόνια στο μικροσκόπιο. Άρα για κάθε παροχή που
  θα τάξουν ή θα πραγματοποιήσουν ακόμα,
  θα πρέπει να επιβάλλουν κάποιο νέο φόρο. Και είναι γνωστό ότι η φοροδοτική
  ικανότητα της οικονομίας έχει εξαντληθεί προ πολλού και οι σημερινοί φόροι
  πληρώνονται από όλο και λιγότερες καταθέσεις -όσων τουλάχιστον διατηρούν ακόμα
  κάποιες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αααα και που να ανοίξεις την tv στις 8!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι ντροπή και ανήθικο (όπως ακριβώς το αποκαλεί και ο ΄΄φερόμενος΄΄ ως συντάκτης του σχολίου) να μεταφέρεται και να ερμηνεύεται μια δήλωση ενός καθηγητή πανεπιστημίου με αυτό τον απαξιωτικό και ανάγωγο τρόπο. Έχουμε συνηθίσει σε αυτήν την χώρα να κρίνουμε και να απαξιώνουμε ότι δεν μας αρέσει και είναι αντίθετο στις απόψεις και στα συμφέροντα μας. Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να υποβαθμίζουμε καθετί που αποδεικνύει την γνώση και το επίπεδο κάποιων ανθρώπων, μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνούν με τις δικές μας εμμονές.
  Έτσι μπορούμε να παίρνουμε ένα κομμάτι ή και το όλον μιας δήλωσης ή συνέντευξης και να το μεταφέρουμε όπως θέλουμε, να το ερμηνεύουμε- μεταφράζουμε όπως βολεύει, και τελικά να το κριτικάρουμε όσο ανεύθυνα γουστάρουμε, εξαπολύωντας ύβρεις ή υπονοούμενα για αυτόν που το συνέταξε ή εκφώνησε.
  ΄΄τα εσωτερικά μέτρα απορρύθμισης του κοινωνικού κράτους και κατάργησης του εργατικού δικαίου΄΄ κατά την άποψη μου, νομίζω και πολλών άλλων, δεν αποτελούν ζητήματα που διαπραγματεύονται στο επίπεδο ΄΄θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε με τα λεφτά σας΄΄. Έτσι βέβαια το βλέπει κι έτσι το παρουσιάζει ο ΄΄φερόμενος΄΄ ως συντάκτης, Προφανώς γιατί, στο δικό του μυαλό, αυτά τα ζητήματα καθορίζονται στο επίπεδο ΄΄επειδή σας δανείζουμε, θα σας υποδεικνύουμε αν και με ποιό τρόπο θα μορφώνετε τα παιδιά σας, αν και πως θα παρέχετε περίθαλψη στους πολίτες σας, αν και πόσο θα πληρώνετε τους ανθρώπους που εργάζονται΄΄. Εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ ο ΄΄δήθεν΄΄ αρθρογράφος να δανειστεί χρήματα, γιατί τότε -σύμφωνα με το σκεπτικό του- θα πρέπει να του επιβάλλουν και τον τρόπο που θα κινείται μέσα στο σπίτι του.
  Ακόμη όμως κι αν έχουμε διαφορετική άποψη, ο σεβασμός στον συνομιλητή, ακόμη και αντίπαλο, είναι στοιχείο πολιτισμού που από ότι φαίνεται, πολλοί δεν το έχουν παρόλο που έχουν στα χέρια τους μέσα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.
  ΄΄βιτρίνα προβολής καιροσκόπων τηλεσυνταγματολόγων΄΄
  θα ήθελα πολύ να ακούσω από πότε βρίσκεται στην βιτρίνα αυτή ο συγκεκριμένος καθηγητής και πόσα χρόνια τον έχει ακουστά ο ΄΄φερόμενος΄΄ ως σχολιαστής! Μήπως από τότε που άλλοι ΄΄φερόμενοι΄΄ ως δημοσιογράφοι και σχολιαστές γνώριζαν μόνο τους Βενιζέλους, Παυλόπουλους, Λοβέρδους ως καθηγητές και άντρες με πολιτικό ήθος; Ή μήπως από τότε που άλλοι ΄΄φερόμενοι΄΄ έχουν ανάγει άτομα άσχετα, τυχαία και αμετροεπή (τον κομματάρχη του μέλλοντος Στ. Θεοδωράκη, ή την διεθνώς αναγνωρισμένη Σώτη Τριανταφύλλου) σε φυσιογνωμίες και προσωπικότητες που θα αλλάξουν την ιστορία της χώρας;
  Και τελικά ΄΄φερόμενος΄΄ ως συνταγματολόγος γιατί; Μήπως γιατί καθηγητής πανεπιστημίου λογίζεται μόνο όποιος έχει διδακτορικές σπουδές, δεν έχει διδάξει ποτέ αλλά έχει διατελέσει πρωθυπουργός ή έστω υπουργός οικονομικών της Ελλάδας την διετία 2009-2011;;!


  Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο ΄΄φερόμενος΄΄ ως συντάκτης δεν γνωρίζει πράγματα και βιογραφικά του ΄΄φερόμενου΄΄ ως συνταγματολόγου. Κι αν κάνω λάθος τον καλώ να παραθέσει και το δικό του βιογραφικό για να μπορούμε να συγκρίνουμε!


  Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ευχή και κατάρα10 Μαΐου 2014 - 6:00 μ.μ.

  Το μισό σχεδόν του σχολίου σου θα μπορούσε ανετότατα να ισχύσει με αντίθετη κατεύθυνση. Στην απαξίωση, αν υπάρχουν αληθινοί και ασυναγώνιστοι πρωταγωνιστές, αυτοί είναι οι σύντροφοι του καθηγητή σου και ενδεχομένως ο ίδιος με το βοστρυχωτό μιζανπλί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Απόλυτα σύμφωνος με όσα σχολίασε ο Ε. Και μάλιστα για να διευκολυνθεί η Παραπολιτική, να και το βιογραφικό του Κατρούγκαλου.

  http://users.otenet.gr/~gkatr/C-vgrk.htm  το δικό σας;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Και από που προκύπτει αυτό;; Πότε ακριβώς υπήρξε απαξιωτικός ο συγκεκριμένος;;
  Και το άλλο μισό του σχολίου;;
  Για το τελευταίο περί τριχών, δεν έχω να προσθέσω κάτι. Απλά παραπέμπω στο άλλο με τον πολιτισμό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Επειδή έχω παρακολουθήσει αρκετές συνεντεύξεις και παρουσίες του, εγώ δεν έχω δει πουθενά τον Κατρούγκαλο να είναι απαξιωτικός. Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις λίγο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μπορείς να σχολιάζεις όπως θέλεις τα λεγόμενα κάθε δημόσιου προσώπου. Αλλά είναι κατάντια και πρετεντερισμός του χαμηλότερου επιπέδου να αμφισβητείς την ιδιότητα κάποιου, με φτηνά υπονοούμενα.
  "Συνταγματολόγος", αν δεν το γνωρίζεις, μπορεί να λέγεται όποιος έχει ολοκληρώσει διδακτορικές σπουδές στο συνταγματικό δίκαιο. Ο Γ.Κ. είναι καθηγητής στο ΔΠΘ, με γνωστικό αντικείμενο "Δημόσιο Δίκαιο". Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν είναι συνταγματολόγος -και μάλιστα πολύ καλός-, εφόσον σ' αυτό το αντικείμενο υπήρξαν οι διδακτορικές σπουδές του και το επιστημονικό του έργο μέχρι σήμερα.

  Ως πολιτικό, κρίνε τον όπως θέλεις. Αλλά, πριν αμφισβητήσεις την επιστημονική του ιδιότητα, φρόντισε να ξέρεις για τί μιλάς.

  Μπορεί να θεωρώ κάκιστους πολιτικούς τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο, για παράδειγμα, όμως δεν μπορώ να αμφισβητήσω ότι είναι συνταγματολόγοι, και πολύ καλοί μάλιστα, όσο ήταν επιστημονικά ενεργοί.
  Μπορεί να θεωρώ έναν από τους πιο αποτυχημένους υπουργούς που πέρασαν τον Πρ. Παυλόπουλο, όμως δεν μπορώ να αμφισβητήσω ότι είναι ένας πολύ καλός διοικητικολόγος.  Κρίμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η επαγγελματική "καταξίωση¨ του εν λόγω κυρίου περιλαμβάνει και κορυφαίες στιγμές όπως το ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση μπορεί να καταθέτει προτάσεις μομφής κάθε εβδομάδα γιατί δε "μοιάζουν" με τις προηγούμενες. Τώρα, ως προς τα υπόλοιπα, γνωρίζετε κάποιον, παγκοσμίως, πού να ανακηρύσσεται καθηγητής Πανεπιστημίου χωρίς διδακτικό έργο; Αν, ναι, να μας τον κατονομάσετε γιατί τα υπονοούμενα εκτός από λαϊκίστικα είναι και συκοφαντικά. Για τα υπόλοιπα επικολυρικά, αν για την υγεία ξοδεύεις (ως Κράτος) όσα και η Ισπανία των 50 εκ. κατοίκων, αν οι δημόσιοι υπάλληλοι σου παίρνουν σύνταξη στα 50 και γι' αυτό έρχεσαι σε μένα να μου ζητάς 24 δις/χρόνο δανεικά χωρίς να μπορείς ποτέ να τα ξεχρεώσεις, ναι με νοιάζει αν είμαι δανειστής, γιατί τα λεφτά αυτά προέρχονται από τους δικούς μου φορολογούμενους κι έχω πολύ ασφαλέστερους τρόπους να τα χρησιμοποιήσω. Ειδικά, αν έχεις και κάποιους large τύπους που αφού επί χρόνια ζητούσαν συνεχώς και πάντα περισσότερα για όλους, ζούσαν μπέϊκα με τα δανεικά, ξαφνικά ανακαλύπτουν πως είναι "κύριοι στο σπίτι τους και κάνουν ό,τι θέλουν". Ξέρετε, η Θάτσερ είχε και έκανε 1000 κακά, αλλά είπε και το κορυφαίο ¨"σοσιαλιστής είναι αυτός που κάνει τον ανοιχτοχέρη με τα λεφτά του άλλου'.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Είσαι πολύ μεγάλος ... και κομπλεξικός !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Δηλαδη ολοι εσεις που διαφωνειτε,


  1) Δε θα βοηθουσατε μιαν ανημπορη τουριστρια;

  2) ΕΙστε αφιλοξενοι και αγενεις με τους τουριστες;
  3) Εχετε προβλημα με τον τουρισμο;
  4) Δεν θελετε να ελθει η αναπτυξη και μεσω του τουρισμου;
  5) Θελετε επομενως να κατασραφει η χωρα;
  6) Ειστε εναντιον της Αυστραλιας;
  7) ΕΙστε(φευ!) εναντιον του Α.Σαμαρα;


  Ελεος,δηλαδη...  ΥΓ.Μη τσιμπατε,στημενακι ηταν το happening με την τουριστρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανεξαρτητα απο τι θα κανει και τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θεμα επαναδιαπραγματευσης του χρέους δεν έχει τεθεί απο κανέναν, αν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοι, με πρώτο το ΔΝΤ, το εχουν ζητησει απο την αρχη, καθως το προγραμμα της Ελλάδας δε βγαινει διαφορετικα. Το μόνο που εγινε για το χρέος ήταν το PSI, που οδηγησε σε κουρεμα των ομολογων των ασφαλιστικών ταμείων,κατι που αποτελει παγκόσμια πρωτοτυπία.
  Φοροδοτικη ικανοτητα υπάρχει και παραυπάρχει, πολιτικη βουληση να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγη δεν υπάρχει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ευχή και κατάρα11 Μαΐου 2014 - 12:46 μ.μ.

  Γιατί προσπερνάτε τη πρώτη φράση και πηγαίνετε κατευθείαν στη δεύτερη, που μιλάω για ενδεχόμενη απαξιωτική διάθεση, όταν φυσικά συγκαλύπτει τον ορυμαγδό απαξίωσης των πάντων από τους συντρόφους τους στο κόμμα; Μήπως δηλαδή πρέπει να σας δείξω το εισαγγελικό δάκτυλο της Κωνσταντοπούλου ή του Παναγούλη και την μουλωχτή σιωπή του καθηγητή σ'αυτά τα τέρατα απαξίωσης που εκπέμπουν οι συνοδοιπόροι του Μαρινάκη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΠΡΟΔΟΤΗΣ βενιζέλος11 Μαΐου 2014 - 1:13 μ.μ.

  Nα ΜΗΝ σε ξαναδώ , να γράφεις σχόλιο ΧΩΡΙΣ να επιτίθεσαι
  προσωπικά στον Εφιάλτη μου τον Παπανδρέου ... τσάμπα ρε σε πληρώνω ? Ως βενιζελολακές
  , θα κάνεις ότι ακριβώς σας είπα ...Κάνε καλά την δουλειά σου, ειδάλλως μόλις θα την κοπανίσω για Συγγρού (σε 15 μέρες)
  θα σας αφήσω πίσω στο κουφάρι του βενιζελοπασόκ και τότε θα σας πηδήξει από το
  παράθυρο αυτό το 15% που λείπει από το ΣΥΡΙΖΑ για "να εκτιναχθεί σε
  σαραντάρια" όπως γράφεις παραπάνω ...α …και να μην αφήνεις αναπάντητα τα
  σχόλια αυτού του Γαπομανή του freeman...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Προβοκατορικη η τοποθετηση του "Π",μεν,ασυμμετρη η αντιδραση αρκετων σχολιαστων δε.
  Οσον αφορα στην ακαδημαικη γνωση,δεν ξερω για την γενια του Κατρουγκαλου αλλα για τη δικη μου και τις μετεπειτα οι (μετα)διδακτορικες σπουδες κι εξειδικευσεις δεν ειναι κατι σπανιο,αντιθετως ειναι συνηθεις για τα ελληνικα πανεπιστημιακα δεδομενα(οι μεταπτυχιακες θεωρουνται σχεδον επιβεβλημενες).Στο δε εξωτερικο,αναλογως και το αντικειμενο,προπτυχιακες,μεταπτυχιακες και διδακτορικες σπουδες ειναι συχνα προενταγμενες σε εναν ενιαιο,ευρυτερο κυκλο σπουδων.Απο την προσωπικη μου εμπειρια γνωριζω οτι λογω και της συγκυριας που συνεπαγεται αδυναμια ευρεσης εργασιας σε συναφες αντικειμενο,πολλοι σπουδαστες δεν εχουν αμεσο βιοποριστικο προβλημα,παρατεινουν τη μεταπτυχιακη επιμορφωση τους επι τουτου.
  Περα απο αυτο ομωςειναι εμφανες πως ο κ.Κατρουγκαλος,αξιεπαινος φορεας τοσων γνωσεων,επιλεγει να στοιχιθει με την ξεκαθαρα δημαγωγικη και λαικιστικη ρητορικη του ΣΥΡΙΖΑ.Το πραττει,βεβαια με πιο κομψο κι επιτηδευμενο τροπο,απο τον Παναγουλη για παραδειγμα,αλλα ο νοηματικος πυρηνας παραμενει ο ιδιος.Ειδικα στις δημοσιες τοποθετησεις,οπου,οποιος τον εχει παρακολουθησει,γνωριζει.Συνεπως το σχολιο του Παραπολιτικυ ηταν ευστοχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αν δεν έβγαινε στα κανάλια δεν θα ξέραμε που είναι συνταγματολόγος. Κακώς ασχολείστε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ελάχιστες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά!!
  Μην το προβάλλεις και τόσο πολύ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. κατάρα και ευχή12 Μαΐου 2014 - 10:45 π.μ.

  Είναι απλώς Βενιζελικός Καμένος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. " Έτσι μπορούμε να παίρνουμε ένα κομμάτι ή και το όλον μιας δήλωσης ή συνέντευξης και να το μεταφέρουμε όπως θέλουμε, να το ερμηνεύουμε- μεταφράζουμε όπως βολεύει, και τελικά να το κριτικάρουμε όσο ανεύθυνα γουστάρουμε, εξαπολύωντας ύβρεις ή υπονοούμενα για αυτόν που το συνέταξε ή εκφώνησε. "
  Τελικά την δήλωση "λεφτά υπάρχουν..." την διάβασες(άκουσες) ΟΛΗ ή ακόμα βρίζεις!!!!!!!!!!!!!
  Επίσης αν χρειαστεί λεφτά το Ελληνικό κράτος που θα τα βρει ο Σύριζα αν η ΕΕ δεν δεχθεί να μας δανείσει με τους όρους του Σύριζα;
  Νομίζω ότι το ερώτημα αυτό είναι πιο κρίσιμο από το βιογραφικό του κ. Κατρούγκαλου που αντίστοιχα βιογραφικά (ίσως και καλύτερα) υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και με αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις απ αυτέ του κ. Κατρούγκαλου. Προτιμώ απόψεις- επιχειρήματα και όχι περγαμηνές. Φτάνει με τις περγαμηνές που δεν προσφέρουν τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή