Προπαγάνδα κατά του Δημοσίου Πανεπιστημίου από τον Αντώνη Σαμαρά

11.5.14


Ούτε σε διαφημίσεις των γνωστών-αγνώστων ιδιωτικών κολεγίων αυτής της χώρας δεν συναντά κανείς τέτοια απαξίωση για τα δημόσια ΑΕΙ όση στις ομιλίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Μιλώντας χθες σε προεκλογική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Τρίπολη, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

Κι όπως είδατε, μέσα σε αυτές τις συνταγματικές αλλαγές που κάνουμε, θα επιτρέψουμε αυτό που ζήτησαν η νεολαία μας και τα παιδιά μας, να υπάρχουν και μη κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Να μην έχει το μονοπώλιο της γνώσης η συντεχνία και τα κυκλώματα… Να υπάρχει Ανώτατη Εκπαίδευση με ανταγωνισμό, για να γίνουν καλύτερα τα Δημόσια Πανεπιστήμια Τι κάνουμε, λοιπόν; Ξεριζώνουμε τις αγκυλώσεις που κρατούσαν την Ελλάδα μας στο χθες! Ήμασταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που το Σύνταγμα απαγόρευε ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Τώρα αυτό το τελειώσαμε οριστικά.  

Αρχικά, θα ήταν χρήσιμο να ενημερώσει κάποιος τον Αντώνη Σαμαρά ότι το Σύνταγμα δεν έχει ακόμα αναθεωρηθεί και δεν «τελειώσαμε οριστικά» με την απαγόρευση για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Επίσης, είναι τελείως διαφορετικό να είσαι υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων και άλλο πράγμα να χαρακτηρίζει τα δημόσια ΑΕΙ ως «συντεχνία και κυκλώματα», πόσο μάλλον όταν έχεις συγχαρεί λίγο πριν τη ΔΑΠ για τη μεγάλη νίκη της στις φοιτητικές εκλογές.

Τέλος, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι «η νεολαία μας και τα παιδιά μας» ζητούν εδώ και χρόνια μη κρατικά ΑΕΙ. Νομίζω ότι κυρίως ζητούν καλύτερα δημόσια ΑΕΙ, χωρίς άθλιες φοιτητικές παρατάξεις τύπου ΔΑΠ, χωρίς μπράβους της ΟΝΝΕΔ στα αμφιθέατρα, χωρίς καθηγητές που δεν αξιολογούνται ποτέ.