Αναμένοντας τον ξυλοδαρμό των βιομηχάνων τροφίμων από τον Γεράσιμο Γιακουμάτο

22.6.14


Οι τιμές δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι βιομηχανίες τροφίμων, μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και κυρίως την κυβέρνηση, αφού το ζήτημα της ακρίβειας επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτημα των τιμών είναι αυτό που έθεσε ως άμεση προτεραιότητα, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου, ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους που είχε η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) το βράδυ της Πέμπτης, τονίστηκε από τους επιχειρηματίες ότι το κόστος ενέργειας και χρήματος, η απουσία πρώτων υλών από την εγχώρια παραγωγή, οι καθυστερήσεις πληρωμών από τις αλυσίδες λιανικής, το μέγεθος αγοράς logistics, τα φορολογικά και διοικητικά εμπόδια δεν επιτρέπουν μεγαλύτερες μειώσεις τιμών.

Στην ίδια συνάντηση η διοίκηση του ΣΕΒΤ αμφισβήτησε στην ουσία τα στοιχεία της Eurostat, υποστηρίζοντας ότι η πτώση των τιμών αγγίζει το 6% και κυμαίνεται στο 8%-10% με βάση έρευνα της Nielsen, η οποία λαμβάνει υπόψη της τις προσφορές, τις προωθητικές ενέργειες και τις εκπτώσεις.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Θυμίζω ότι ο απίθανος κ. Γιακουμάτος έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει μέχρι και «ράβδο» για να ρίξει τις τιμές, γιατί μπορεί να μην έχει ιδέα για το τι πρέπει να κάνει αλλά ξέρει ότι θέλει να το κάνει.

Δυο σχετικά παλαιότερα άρθρα της Παραπολιτικής εδώ και εδώ.