H σκληρή αλήθεια των αριθμών για τη θέση του ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη

5.6.14


Του Τηλέμαχου Ψηφολέκτη

Συζητώντας για την κεντροαριστερά έχουμε ακούσει και διαβάσει σχεδόν τα πάντα. Εκτός ίσως από αριθμούς. Τουλάχιστον αυτούς δεν μπορεί κανείς να τους αμφισβητήσει.

Ο χώρος, λοιπόν, αριστερά της Νέας Δημοκρατίας, από το ΠΑΣΟΚ μέχρι και το ΚΚΕ της Κουμουνιστικής Αριστεράς συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια ποσοστά κοντά στο 50%. Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα της κρίσης, το 2009 το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσαν αθροιστικά ένα 56,1%.

Την πρωτοκαθεδρία στον χώρο διέθετε το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα στις εκλογές του 2009 τα κόμματα του χώρου έλαβαν.

ΠΑΣΟΚ, 43,92% και 3.012.542 ψήφους
ΚΚΕ, 7,54% και 517.249 ψήφους
ΣΥΡΙΖΑ, 4,60% και 315.665 ψήφους

Τον Μάιο του 2012 και με τις σαρωτικές επιπτώσεις του μνημονίου στο πολιτικό σύστημα τα κόμματα του χώρου έλαβαν:

ΣΥΡΙΖΑ, 16,79% και 1.061.928 ψήφους
ΠΑΣΟΚ, 13,18% και 833.452 ψήφους
ΚΚΕ, 8,48% και 536.105 ψήφους
ΔΗΜΑΡ, 6,11% και 386.394 ψήφους

Ένα μήνα μετά οι αλλαγές έγιναν ακόμη πιο έντονες:

ΣΥΡΙΖΑ, 26,89% και 1.655.022 ψήφους
ΠΑΣΟΚ, 12,28% και 756.024 ψήφους
ΔΗΜΑΡ, 6,25% και 384.986 ψήφους
ΚΚΕ, 4,50% και 277.227 ψήφους

Τον Μάιο του 2014, στις Ευρωεκλογές είχαμε νέες σημαντικές ανακατατάξεις:

ΣΥΡΙΖΑ, 26,57% και 1.518.608 ψήφους
ΕΛΙΑ- ΠΑΣΟΚ, 8,02% και 458.403 ψήφους
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, 6,60% και 370.438
ΚΚΕ, 6,11% και 349.255 ψήφους
ΔΗΜΑΡ, 1,20% και 68.273 ψήφους

Και μερικά χρήσιμα συμπεράσματα:

Πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση φαίνεται να χτυπάει «ταβάνι». Και συγκεκριμένα κολλημένος 27% περίπου είτε στο 1,5 εκ περίπου ψηφοφόρων που αποτελούν τους μισούς σχεδόν από τα 3 εκ περίπου με τα οποία το ΠΑΣΟΚ το 2009 έγινε Κυβέρνηση. Ωστόσο η σημερινή του ηγεμονία στον χώρο είναι ξεκάθαρη και τα ποσοστά του πολλαπλάσια όλων των άλλων κομμάτων του χώρου.

Δεύτερον το ΠΑΣΟΚ έχει περιοριστεί στις 458.403 ψήφους που αποτελούν περίπου το 15% των ψηφοφόρων του 2009 και το 55% των ψηφοφόρων του Μαΐου του 2012. Κοινός έχασε σχεδόν τους 6 από τους 7 ψηφοφόρους σε σχέση με το 2009 και σχεδόν 1 στους 2 ψηφοφόρους σε σχέση με το 2012.

Τρίτον εξαιρουμένου του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ο χώρος αριστερά της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να έχει περισσότερες από μια κομματικές εκφράσεις που συγκεντρώνουν σήμερα περίπου 15,8% (ΕΛΙΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΟΤΑΜΙ), ποσοστό όμως αισθητά μειωμένο από το 19,3% (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) του Μαΐου του 2012.

Τότε μάλιστα τα δύο κόμματα είχαν αθροιστικά μεγαλύτερη δύναμη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λοιπόν ορατό αυτό που δεν θέλουν κάποιοι να παραδεχτούν.

Το βασικότερο η πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ που όμως του λείπουν σημαντικές δυνάμεις για να μπορέσει να κυβερνήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα όχι μόνο είναι πρώτο κόμμα σε Εθνικό επίπεδο, όχι μόνο είναι πρώτο κόμμα στον χώρο της κεντροαριστεράς αλλά πλέον διεκδικεί και την ηγεμονία στον χώρο, αφού συγκεντρώνει σχεδόν διπλάσια ποσοστά απ ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου (ΕΛΙΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΟΤΑΜΙ).

Τέλος το ΠΑΣΟΚ χάνει συνέχεια δυνάμεις και μάλιστα κατά μεγάλα τμήματα και τείνει στα ποσοστά και στις ψήφους που κατά καιρούς εμφάνισαν διάφορα κόμματα τις κεντροαριστεράς (ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ).

Παρ' όλα αυτά, κάποιοι σήμερα θριαμβολογούν για το ότι από ότι χάθηκαν περίπου οι μισοί ψήφοι που είχε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2012. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ, το ξέραμε. Ότι το ΠΑΣΟΚ θυμίζει σιγά-σιγά κάτι από ΔΗΚΚΙ, πότε θα το καταλάβουν ορισμένοι;

16 σχόλια:

 1. Παράξενο. Σ' αυτό το άρθρο το Ποτάμι δεν κατατάσσεται στο Κέντρο / Φιλελεύθερη Δεξιά, όπως σε προηγούμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι διαφορετικός ο συντάκτης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Ο πρώτος των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να έχει εξαντλήσει από καιρό και την επιχειρηματολογία και τα θεσμικά εργαλεία και την προοπτική της αυτοδύναμης διεκδίκησης της κυβέρνησης. Δεν είναι, βλέπεις, κι η δεξαμενή των δυσαρεστημένων ΠΑΣΟΚων ανεξάντλητη".
  http://pliktro.blogspot.gr/2014/06/blog-post_4.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το Ποτάμι είναι μόδα και θα περάσει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το γεγονός ότι ο Σύριζα πάει να γίνει νέο Πασόκ ( πράγμα που αποκλείεται γιατι άλλο το Πασόκ άλλο οι ρέπλικες), το εκλαμβάνουμε ως θετικό ή ως αρνητικό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όσες Μαριλίζες, Σακοράφες, Κουρουπλήδες, Φωτόπουλους, Αρσένηδες, Μπαλασόπουλους, Ρουμπάτηδες, Κοτσακάδες και να μαζέψει ο Σύριζα, νέο Πασόκ δεν θα γίνει ποτέ γιατί του λείπει το ένα και μοναδικό βασικό συστατικό, που όλοι ξέρουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν ξέρω αλλά όταν βλέπω μερικούς, μου θυμίζουν το...όλον ΠΑΣΟΚ, όπως καλή ώρα...
  Τί είναι το όλον ΠΑΣΟΚ;
  Chissà?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ευχή και κατάρα5 Ιουνίου 2014 - 10:47 μ.μ.

  Έχει πολλές αναγνώσεις η ανάρτηση-ακόμη και σαν ανάρτηση δηλαδή ανεξάρτητα από το τι ακριβώς λέει. Μέσα στα συμφραζόμενα των σημερινών ειδήσεων-κυριολεκτώ με τη λέξη σημερινών-είναι φανερό ότι έχει δοθεί εντολή εκκαθάρισης της κατάστασης. Πρέπει μέχρι τις επόμενες εκλογές να έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Το σύνθημα δίνεται σήμερα. Κάποιοι ψάχνουν αφορμή για φυγή-προς το ΣΥΡΙΖΑ και την ψάχνουν με ποικίλους τρόπους: άλλοι να ζητήσουν εκεί πολιτικό άσυλο για να σώσουν το πολιτικό τους σαρκίο άλλοι για ν'ανοίξουν γέφυρες προς το ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματική συμφωνία μαζί του. Σίγουρα η σημερινή μέρα θα φέρει ραγδαίες εξελίξεις και δεν είμαι σίγουρος ότι ο Βενιζέλος θα μπορέσει να τις ελέγξει χωρίς να βγει βαριά λαβωμένος από την νομοτελειακή σύγκρουση που επέρχεται με σφοδρότητα.


  Εγώ προσωπικά δεν έχω κολλήματα με πρόσωπα. Απλά διερωτώμαι: ποιος θα είναι ο επόμενος; Υπάρχει όντως κάποιος που μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο, κατήφορος που είναι νομοτέλεια όπως φαίνεται. Η γνώμη μου είναι ότι όσοι υποκινούν αυτή τη σύγκρουση δεν τους νοιάζει το αύριο του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν να προτείνουν κάποιον υποψήφιο για την ηγεσία. Τους ΝΟΙΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ-αυτό επί της ουσίας λέει η ανάρτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. O αρθρογράφος κάνει κάποιο λάθος. Αυτό το λάθος το κάνουν σχεδόν όλοι όσοι προσπαθούν να αναλύσουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ με βάση τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του 2014. Δεν λαβαίνουν υπ’ όψη
  ότι σε αυτές τις Εκλογές μόνο ένα μικρό ποσοστό (από αυτούς που παραμένουν ΠΑΣΟΚοι), ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Και αυτοί (κυρίως Ηλικιωμένοι) ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ. Οι υπόλοιποι
  (από ΑΠΕΧΘΕΙΑ προς τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ Βενιζέλο-Κουκουλοπουλο-Γρηγοράκους & Σία) ή δεν πήγε καθόλου να ψηφίσει, ή ψήφισε Άκυρο ή Λευκό ή κάποιο από τα Μικρά Κόμματα (κυρίως Ποτάμι). Μερικοί μάλιστα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ, αλλά μόνο και μόνο ΓΙΑ ΝΑ
  ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ Σαμαρά – Βενιζέλου). Είναι Βέβαιο ότι, εάν το ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΕ ΈΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ΑΡΧΗΓΟ και όχι ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΗ Βενιζέλο που είναι Ο ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΦΙΛΗΣ (μετά τον Μιχαλολιάκο) πολιτικός αρχηγός, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές ΘΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟ!!! Για αυτό ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η
  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΑΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ και τότε πολλοί ΘΑ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ από την ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Δημοκρατικού Κόσμου που θα δρομολογήσει ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του ΠΑΣΟΚ.-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αναρωτιέμαι πόσο θα ήταν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ αν ο Βάγγος κατά λάθος είχε διαγράψει το Γιώργο μετά το Όχι κατά των τραπεζών. Έτσι για να βλέπαμε κάτι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ωραία, .....και?? Τι θέλεις να μας πεις? Να ακυρώσεις μια δήλωση σαν κάτι θετικό επειδή δεν σου είναι αρκετή? Ίσως να είχε νόημα αν κατέληγες κάπου. Γιατί το έγραψες αυτό το κείμενο? Αν θέλεις ανέπτυξε το επιχείρημα σου για να μπορεί να γίνει κουβέντα. Αυτό αν έχεις επιχείρημα και όχι απλά λίγη θλιβερή εμπάθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πόσο γελοίο, πόσο αισχρό, πόσο ευτελές, είναι να διαστρεβλώνεις
  ολοφάνερα και στην ψύχρα, παρέα με τα ΔΟΛ-ια ΜΜΕ της Διαπλοκής, την
  ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ, θριαμβολογώντας για την ταπεινωτική σου ήττα!! Όταν έχεις
  χάσει το 1/3 (και η Νουδούλα το 1/4!) της εκλογικής σου δύναμης του
  2012, να το παρουσιάζεις ως ΘΡΙΑΜΒΟ (!!) της "Ελιάς". Πόσο χαμηλά θα
  πέσουν ακόμα τα παπαγαλάκια του "πολιτικού Νάρκισσου" ονόματι Βενιζέλος!
  Πόσο ακόμα θα βιάζουν ωμά την λογική μας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Φίλε μου καλέ, δεν είναι μόνο θέμα προσώπων. Όσο το ΠΑΣΟΚ παραμένει εγκλωβισμένο στα δεξιά, όσο συνδράμει σε νεο-φιλελεύθερες πολιτικές, που καταστρέφουν το κοινωνικό κράτος (αυτό... το όποιο κοινωνικό κράτος υπήρχε προ μνημονίου), όσο συνδράμει στην κατάργηση κατακτήσεων του λαού και των εργαζομένων ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΙΩΝΑ (!!), θα συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο, ώσπου θα σβήσει από τον πολιτικό χάρτη, διότι ο ψηφοφόρος ΓΙΑΤΙ να το ψηφίσει, εφόσον υπάρχει η αυθεντική δεξιά!!
  Τι διαφορετικό από την δεξιά (πέρα από διακοσμητικές αλλαγές τύπου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου κλπ.), προτείνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ;; Τολμώ να το πω ευθέως- ΤΙΠΟΤΑ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. "Το Ποτάμι είναι μόδα και θα περάσει" .... ναι γιατι τα αλλα σαπια κομματα που ψηφιζουμε ειναι σταθερες και αξιοπιστες αξιες...ποσο βλημα μπορει να ναι καποιος λολ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΚΑΙ8 Ιουνίου 2014 - 9:52 μ.μ.

  ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ Κάθε τυφλός βλέπει ότι ο κ Πυρρος Δημας, είναι αλβανός, Και από τη στιγμή που είναι αλβανος ο άνθρωπος ...τιμή του και καμάρι του. Για φανταστείτε ΚΑΦΡΟΙ να φάτε καμιά μήνυση αν τον πείτε Ελληνα για προσβολή τιμής και συκοφαντική δυσφήμηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Γιάννης Κορκολής9 Ιουνίου 2014 - 6:05 μ.μ.

  Μπράβο Πύρρο. Σκέτο. Χωρίς "αλλά"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή