Ματέο Ρέντσι: Όχι στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα χωρίς κοινές αξίες

25.6.14


Ζωηρές πινελιές στο βαριεστημένο πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτει σε κάθε ευκαιρία ο 39χρονος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου θα διαδεχθεί την Ελλάδα στην προεδρία της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr, σε ομιλία του σε Ιταλούς βουλευτές ο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν αρκεί να έχουμε ένα νόμισμα, έναν πρόεδρο ή μια πηγή χρηματοδότησης από κοινού ενώ προσέθεσε ότι είτε αποδεχόμαστε ένα κοινό πεπρωμένο και κοινές αξίες, είτε χάνουμε το ρόλο της Ευρώπης έναντι του εαυτού της.

«Εμπιστευθήκαμε στο κοινό νόμισμα το στόχο της οικοδόμησης της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν αρκεί», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την ΕΕ: είτε δεχόμαστε να έχουμε κοινές αξίες είτε κρατήστε το νόμισμά σας και αφήστε μας τις αξίες μας.

Ο Ρέντσι επέμεινε πολύ στην ανθρώπινη πλευρά, τις κοινές αξίες και τον κοινό πολιτισμό της ΕΕ, αναφερόμενος για παράδειγμα στη μετανάστευση ή την ανεργία των νέων και των γυναικών, χωρίς να αμελήσει ωστόσο την οικονομική και πολιτική πλευρά. «Η Ευρώπη ζει σήμερα ένα μεγάλο δίλημμα μπροστά στο ερώτημα: τι είναι η Ευρώπη; Η Ευρώπη σήμερα είναι πλήξη (. . .) έχει κατακλυσθεί από αριθμούς και στερείται ψυχής», δήλωσε.

Ελπίζω να μην τον καταγγείλουν η κυβέρνηση Σαμαρά και η «Κεντροαριστερά» μας ως υποστηρικτή του ΣΥΡΙΖΑ και λομπίστα της...λιρέτας.

7 σχόλια:

 1. Επιτέλους. Αν και για μας είναι πολύ αργά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ρε την καημένη... Σαν τον Χρυσοχοϊδη... Δεν διάβασε το Μνημόνιο, απλώς το ψήφισε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ευχή και κατάρα25 Ιουνίου 2014 - 2:03 μ.μ.

  Χαχαχαχαχαχα! Πρέπει να βρεθεί πρόσφορη ημερομηνία για τον α-ΓΑΠούλη για να βρεθεί στο Συνέδριο. Έχω βάσιμη υποψία ότι δεν θα τη βρει. Μπορεί να δίνει βαρυσήμαντη διάλεξη στη Κωνσταντινούπολη εκείνες τις μέρες. Μπορεί στη Κόστα Ρίκα τα κύματα να είναι ευνοϊκά για παράθεση επιχειρημάτων υπέρ της παγκοσμιοποίησης σε ιστιοσανίδα. Ίσως στην Ινδία ο άλλος γόνοςε εκεί-το ίδιο ξεφτέρι με τον δικό μας-νάχει ψυχολογικά ζόρια και να χρειάζεται υποστήριξη από δυναστικούς συντρόφους. Μπορεί να ξεκινήσουν νέα σεμινάρια στην Αλάσκα-οι αρκούδες τα έχασαν και τα πρώτα και τα δεύτερα στο Χάρβαρντ. Πάντως σε συνέδριο που δεν έχει εξασφαλισμένο δαχτυλίδι ο α-ΓΑΠούλης δεν πάει. Ρωτήστε και το Σημίτη να σας το επιβεβαιώσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. O Ρέντσι έχει δηλώσει ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με την Μέρκελ και θεωρεί χυδαίο και άκομψο τον τρόπο με τον οποίο κάποιες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να κερδίσουν ψήφους μιλώντας άσχημα για την Μέρκελ. Σε ότι αφορά την αγορά εργασίας και τη δομή του δημοσίου, θεωρεί την Γερμανία υπόδειγμα και όχι εχθρό. Σου κάνει εσένα για υποστηρικτής του Σύριζα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αποστάτης=Βενιζέλος
  Προδότης=Βενιζέλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Βασική διαφορά. Καλός-κακός τον Ρέντσι είναι υποχρεωμένη να τον πάρει σοβαρά η Μέρκελ. Τον Τσίπρα ΟΧΙ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Για ποιο δαχτυλίδι μιλάς συνέχεια;Μήπως εννοείς τον Παπαντωνίου;Το χρηματιστήριο;Τον στρατηγό Τσουκάτο;Τον Νεονάκη;Τον Τσοχατζόπουλο;Τον Πάχτα;Γιατί ο Γιώργος αυτά παρέλαβε το 2004.Τα ξέχασες «σύντροφε» ευχή και κατάρα τα κατορθώματα του Σημιτάκου;Εύκολα ξεχνάς «σύντροφε»...

  ΑπάντησηΔιαγραφή