Μια Ελλάδα με ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες αναδύεται μέσα από την κρίση

20.6.14


Μεγαλύτερη πίεση έχουν δεχτεί τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού στην Ελλάδα απ’ ό,τι τα πλουσιότερα κατά τη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με ειδική μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Από τα στοιχεία του Οργανισμού προκύπτει ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών το 2011 σε σχέση με το 2010 μειώθηκε συνολικά κατά 20%. Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι μέσα σ’ ένα χρόνο το φτωχότερο 10% του πληθυσμού έχασε περίπου το 33% του εισοδήματός του, όταν το πλουσιότερο 10% της ελληνικής κοινωνίας απώλεσε σχεδόν το 13% του εισοδήματός του.

Μάλιστα, η εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα διευρύνθηκε κατά 3% το 2011 σε σύγκριση με το 2010, όταν στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ παρέμεινε στάσιμη.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, την ώρα που γίνεται ξανά μια αναδιανομή του (όποιου) πλούτου υπέρ των λίγων και εις βάρος των πολλών, η Κεντροαριστερά θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η Αριστερά και ότι λύση για τη χώρα αποτελούν οι διάφοροι Μπίστηδες και Λοβέρδοι.

Δεν καταλαβαίνουν ότι με ακριβώς αυτή τη στρατηγική «χαρίζουν» τους περισσότερους από τους αδικημένους Έλληνες στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δυστυχώς και κάποιους αυτούς στη Χρυσή Αυγή. Όλοι στο τέλος της τέλος της μέρας κρινόμαστε από τις μάχες που επιλέγουμε να δώσουμε...

4 σχόλια:

 1. Τουλάχιστον ο Γιώργος Παπανδρέου μας έσωσε. Και αν κάποιοι απώλεσαν 30% εισόδημα, ντάξει μην τα θέλετε και όλα δικά σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αξίζει επίσης να δει κανείς την τεράστια πτώση της αμοιβής της εργασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ (labour's share) τα τελευταία χρόνια, και την αντίστοιχη άνοδο των εισοδημάτων από το κεφάλαιο ως ποσοστό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το καταλαβαίνουν αδερφέ. Το μονο που τους νοιάζει ειναι το τομάρι τους και οι καταθέσεις τους στην Ελλάδα και την Ελβετια,Λουξεμβούργο και παει λέγοντας. Γι αυτό στηρίζουν και καλά κριτικαροντας τον πιο ανίκανο ever πρωθυπουργό της χώρας. Αυτόν τον περήφανο πατριώτη που για να χεσει παίρνει άδεια απ τ αφεντικά του. Ποιος καλύτερος απ τον Μπίστη και τον Λοβερδο για να εξυπηρετηθούν αυτοί οι σκοποί ; Ο Ψαριανος ίσως; Έχει πολλούς έτοιμους να πουληθούν για μια μακαρονάδα. Ο Τσιπρας θα πουληθεί μόλις βγει πρώτος. Η Δούρου ψιλόδείχνει το δρόμο. Οι κουκουεδες έχουν κάνει άλλες επιχειρηματικές κινήσεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμμιά επιλογή πια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Παπανδρέου δεν μπόρεσε να βρει άλλη λύση.Μήπως βρήκαν στην Πορτογαλία άλλη λύση εκτός μνημονίου;Μήπως στην Ιρλανδία;Η Κύπρος γιατί μπήκε στο μνημόνιο για 7-8 δις ευρώ;Πού ήταν η Κίνα να τους δανείσει;Πού ήταν ο μεγάλος ηγέτης Πούτιν να δώσει αυτό το αστείο ποσό και να γλιτώσει η Κύπρος το μνημόνιο;Μήπως θες να δούμε και χώρες εκτός μνημονίου;Στην Ισπανία που δεν έχουν τρόικα και ΔΝΤ πάνε όλα καλά;Δεν έχουν κάθε μέρα απεργίες,διαδηλώσεις και ταραχές;Στην Ιταλία δεν είναι παρόμοια η κατάσταση με άγρια λιτότητα;Μήπως βρήκε άλλη λύση ο Σαμαράς;Πού πήγαν τα Ζάππεια;Το γεγονός ότι το μνημόνιο είναι νεοφιλελεύθερο μας το λες για νέο;Νεοφιλελεύθεροι είναι οι δανειστές και «εταίροι» μας,τι άλλο περίμενες;Αυτοί που απώλεσαν 30% εισόδημα είναι τα θύματα της σεμνής και ταπεινής επανίδρυσης του κράτους.Της μαύρης εξαετίας 2004-2009,που μας άφησε μόνο χρέη,ελλείμματα,βατοπαίδι,εφραίμ,δομημένα ομόλογα,αγροφύλακες,προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου και δεκάδες χιλιάδες παράνομες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ,πάρτυ στην Υγεία κτλ...κτλ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή