Θα μας εξηγήσει η κυβέρνηση τη σκοπιμότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων που καταγγέλλει η Ένωση Εισαγγελέων;

13.6.14


Αν και είμαι σίγουρος ότι ο τρόπος που θα επιλέξει η κυβέρνηση να απαντήσει στους δικαστές είναι διάφορες διαρροές στα ΜΜΕ σχετικά με τους μισθούς του, θα είχε ενδιαφέρον να μας εξηγήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κάποια πράγματα.

Στη χθεσινή σημαντική ανακοίνωση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος κατήγγειλε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τις οποίες μοιάζει να θεωρεί κάπως επικίνδυνες για την απονομή της Δικαιοσύνης.

Να τα 4 παραδείγματα που αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος:

(i) η αντικατάσταση του άρθρου 263 α Ποινικού Κώδικα (ώστε κατηγορίες προσώπων να παύσουν να θεωρούνται ως υπάλληλοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, στα οποία μπορούν να διατεθούν επιχορηγήσεις κ.λπ. από νπδδ, Τράπεζες κ.λπ. και, άρα, δυνάμει υποκείμενα εγκλημάτων σχετικών με την υπηρεσία) με το άρθρο πρώτο § ΙΕ  υποπαράγραφος ΙΕ.12 άρθρου πρώτου Ν 4254/2014, και η επαναφορά της διάταξης μετά 20 ημέρες με το άρθρο 50 Ν 4262/2014.

(ii) η πρόβλεψη με το άρθρο 20 § 6 εδ β’ Ν 4255/2014 (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) της οριστικής παύσης εκκρεμών ποινικών διώξεων που αφορούν σε κάθε είδους πράξεις και παραλείψεις σχετιζομένων με διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ για την εξυπηρέτηση των σκοπών του.

(iii) η πρόβλεψη στο άρθρο 39 § 12 Ν 4024/2011 (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) ως νομίμων, δαπανών που έγιναν ως την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, για την πληρωμή απασχολούμενων στον ΟΣΚ προσώπων, ακόμη και σε βάρος του προϋπολογισμού.

(iv) Η μη αναζήτηση ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που χορηγήθηκαν ως επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων κ.λπ. φορέων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το χρονικό διάστημα από 1-9-2005 έως 31-9-2010 και η ex post άρση τυχόν γενομένων καταλογισμών, με το άρθρο 51 § 9 Ν 3918/2011.

Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης ή έστω κάποιος από την κυβέρνηση να επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτών των ρυθμίσεων; Μπορεί οι εισαγγελείς να έχουν άδικο. Μπορεί η κυβέρνηση να μας πείσει γι' αυτό;

3 σχόλια:

 1. Τι έλεγε ο λαός;
  Να φύγουν οι προδότες και οι δοσίλογοι και να έρθουν οι πατριώτες.
  Να φύγουν αυτοί που ήθελαν ΑΣΕΠ παντού, χωρίς εξαιρέσεις, αυτοί που θέσπισαν τη Δι@γεια και το ΟpenGov για να έρθουν οι δημοκράτες.
  Να φύγουν αυτοί που χτύπησαν τους εκδότες και τραπεζίτες για να έρθουν οι προστάτες του λαού.
  Τώρα λοιπόν ησυχία γιατί ο λαός αποφάσισε.
  Τώρα λοιπόν ησυχία γιατί ο λαός κοιμάται.
  Τώρα λοιπόν ησυχία γιατί ο σοφός λαός έχει ακριβώς ότι του αξίζει.

  Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν γνωρίζω πως να καταχωρήσω το δικό μου αυτόνομο σχόλιο, κι έτσι χρησιμοποιώ τη δυνατότητα απάντησης στο ήδη προϋπάρχον του Γ.Π.


  Ερώτημα 1: Ποιά η σχέση των κριτικών παρεμβάσεων των δικαστικών λειτουργών του κράτους (Δικαστών & Εισαγγελέων), με την λαϊκή έννοια της "τσίπας" (1. http://www.lexigram.gr/lex/enni/%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CE%B1#Hist1 , 2. σ. 171 Μπαμπινιώτη - Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας - Β' έκδοση 2005 );
  Ερώτημα 2: Σε ποιά άλλη χώρα\κράτος με ιστορική πολιτική, πολιτισμική διαδρομή & αγωνιστικές δημοκρατικές περγαμηνές & κατά ποιά χρονική στιγμή, έχουν συμβεί παρόμοιες παρεμβάσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αρειος Πάγος: "Τα δικαστήρια ΔΕΝ έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν την οικονομική πολιτική"
  Επιτέλους κάποια λογική απόφαση. Το παραπάνω περιλαμβάνεται στην απόφαση του Α.Π. για τις καθαρίστριες. Πως είναι δυνατόν να δεχτούμε οτι ΕΝΑΣ δικαστής μονομελούς, μπορεί να εκδώσει απόφαση που να κρίνει αποφάσεις μιας κυβέρνησης. Και αυτό χωρίς να τίθεται θέμα για το δίκαιο των καθαριστριών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή