Άδεια ξανά τα δημόσια ταμεία;

7.7.14


Εδώ και λίγες μέρες είναι γνωστό στην ευρύτερη πολιτική και δημοσιογραφική «πιάτσα» ότι τα δημόσια ταμεία είναι ξανά άδεια και ότι η Τρόικα διατυπώνει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων από την πολυχρενεμένη κυβέρνηση Σαμαρά.

Για παράδειγμα, ακούγεται πολύ έντονα ότι η Τρόικα να παραμείνει το λεγόμενο χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ακόμα δυο χρόνια, κάτι που ενδέχεται να είναι πολιτικά δύσκολο για την κυβέρνηση να το διαχειριστεί.

Προσωπικά, παρατηρώ ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο θέμα με μικρή εξαίρεση τη γνωστή στήλη «ΒΗΜΑτοδότης» του ΒΗΜΑτος της Κυριακής όπου υπάρχει η εξής αναφορά η οποία δεν διαψεύστηκε από κανέναν:

Ρώτησα τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον κλειδοκράτορα του ελληνικού θησαυροφυλακίου: «Λεφτά έχουμε και ως πότε μας φθάνουν;». Φάνηκε να αιφνιδιάστηκε από την ερώτηση, αλλά απάντησε: «Είμαστε τσίμα-τσίμα ως το τέλος Αυγούστου. Δηλαδή με τη δόση που έχει εκταμιευθεί του ενός δισ. ευρώ μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και κάποια ομόλογα που λήγουν τον Αύγουστο. Μετά βλέπουμε» μου είπε, για να προσθέσει ότι μπορεί να παρουσιάζουμε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, αλλά αυτό είναι ένας καθαρά δημοσιονομικός τρόπος. Πάντως με διαβεβαίωσε ότι ως και τον Αύγουστο μπορεί η κυβέρνηση να εκπληρώσει τις εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις της.

Την ίδια ώρα, δημοσιογράφοι που συνομιλούν απευθείας με το γνωστό περιβάλλον Σαμαρά αρχίζουν και ξαναγράφουν ξανά περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Θα γεμίσουν τα άδεια ταμεία με ψηφοδέλτια; Η κυβέρνηση της...σταθερότητας θα στείλε τον λογαριασμό της αποτυχίας της στους πολίτες;

Τι απέγινε το success story;