Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Οι Έλληνες πλούσιοι προτιμούν να επενδύουν στην Αγγλία παρά στη χώρα τους

1.7.14


Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις του τελευταίου καιρού δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής, αυτή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Ο Βέρνερ Χόγιερ ξεχώρισε τρία προβλήματα του επενδυτικού τοπίου στη χώρα μας:

1. Η ελληνική γραφειοκρατία: «Ημασταν σε θέση να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων εδώ και χρόνια, αλλά η κατάσταση με τα συμβόλαια και τις παραχωρήσεις ήταν καταστροφική και μας πήρε χρόνια να καθαρίσουμε το τοπίο και να προχωρήσουμε»

2. Οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες: «Και εγώ δέχομαι παράπονα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν βλέπουν ετοιμότητα από τις ελληνικές τράπεζες να βοηθήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις ζητάω από συναδέλφους μου να πάνε και να δουν τι έχει πάει λάθος»

3. H έλλειψη σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος: «Οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν είναι φιλόδοξοι με τις ελληνικές επενδύσεις. Προτιμούν να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα»

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ. Φυσικά, ουδείς πρόκειται να ασχοληθεί σοβαρά με τις συγκεκριμένες επισημάνσεις. Χαλάνε τις μπούρδες περί success story των μεν και το αγωνιστικό φρόνημα των δε.