Παπανδρέου: Η συντήρηση, αριστερά και δεξιά, επιχειρεί να αποφύγει τη συζήτηση για το πως φτάσαμε στην κρίση

19.7.14


Αν έχετε βαρεθεί τα αφόρητα κλισέ περί «Κεντροαριστεράς» και «κυβερνητικής σταθερότητας» με τα οποία γεμίζουν οι εφημερίδες χρεοκοπημένων ομίλων ΜΜΕ, η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο κλείσιμο των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης προσφέρεται για γόνιμη συζήτηση.

Κουβαλώντας την εμπειρία της διαχείρισης μιας χώρας σε κρίση που άγγιξε την ίδια της την ύπαρξη στο σύγχρονο δυτικό κόσμο, ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε, κόντρα στην κυρίαρχη αφήγηση, να θυμίσει ποιον πολιτικό χώρο επιδίωξε το ΠΑΣΟΚ του να καλύψει:

(...)Έχουμε χρέος να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε με τον πλέον δυναμικό και ουσιαστικό τρόπο, ό,τι μας απασχολεί, το μέλλον του τόπου, των Ελλήνων.

Γιατί, η παγκοσμιοποίηση, δεν είναι η μάστιγα του καιρού μας, είναι η αυτονόητη εξέλιξη της ανθρωπότητας. Κάποιοι, μετατρέπουν μια ιστορική πραγματικότητα σε απόλυτο κακό.

Το ζήτημα, δεν είναι η παγκοσμιοποίηση, το ζήτημα είναι ότι, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι υπερεθνικοί οργανισμοί, είναι ανίσχυροι να αντιμετωπίσουν την ορμή και την ευελιξία με την οποία κινείται το κεφάλαιο.

Και προσθέτως, είναι ανίσχυροι να αντιμετωπίσουν τις συνέργειες που προκύπτουν και σε διεθνές και σε τοπικό επίπεδο, από τις κοινές στοχεύσεις τραπεζικών, επιχειρηματικών και μιντιακών συμφερόντων, αλλά και από τις απολήξεις αυτών των συμφερόντων στην πολιτική.

Επομένως, το διακύβευμα είναι και θα είναι τις επόμενες δεκαετίες, η Δημοκρατία. Και είναι αυτός ακριβώς ο λόγος που μας οδήγησε στο κεντρικό θέμα του φετινού, 15ου Συμποσίου της Σύμης: "Re-imagining Democracy"

Η "επανεφεύρεση" και ο "επανασχεδιασμός" της Δημοκρατίας, δεν αποτελούν ένα λογοπαίγνιο με σκοπό την δημιουργία ενός εντυπωσιακού τίτλου. Το αντίθετο. Είναι η πιο απλή προσέγγιση του πλέον κρίσιμου ζητήματος με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι κοινωνίες, οι λαοί παγκοσμίως.

Ας το πούμε ξεκάθαρα: η δύναμή μας, δεν προκύπτει από την επικράτηση σε μια σύγκρουση.
Δεν μπορεί να είναι αυτό το ζητούμενο. Η δύναμή μας, αφορά τη δυνατότητά μας να ισχυροποιήσουμε φωνές με προοδευτικό πρόσημο. Και τότε, να επιβάλλουμε συνεννοήσεις.

Σκοπός μας, δεν μπορεί να είναι νέες πολώσεις, ούτε απολίτικοι διχασμοί που τελικά αποδυναμώνουν την φωνή του πολίτη. Αλλά μια σύγκρουση ιδεών και προτάσεων που δίνουν την δυνατότητα στον πολίτη να επιλέξει, να αποφασίσει, να δημιουργήσει την ενότητα των υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων απέναντι σε συντηρητικές πολιτικές και τα συμφέροντα / ελίτ που τις προωθούν.

Οι αρχές και οι αξίες του κινήματός μας παγκοσμίως, ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο βρίσκουν απέναντί τους, τη συντήρηση, είτε αυτή έρχεται από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά.

Η χώρα μας, αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα -και λόγω των ιδιαιτεροτήτων της-, όπου τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια αναδεικνύουν χωρίς επιφυλάξεις και ενδοιασμούς τι ακριβώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και τι έχουμε χρέος να πράξουμε.

Θα το πω απλά. Η Ελλάδα χρειάστηκε τη βοήθεια των εταίρων της. Έτσι, μπήκαμε σε πρόγραμμα προσαρμογής, το γνωστό μνημόνιο. Ποιοι ήταν οι ουσιαστικοί λόγοι;

Η εγκληματική δημοσιονομική διαχείριση από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και οι χρόνιες παθογένειες του πελατειακού κράτους.

Σήμερα στη χώρα, η συντήρηση, αριστερά και δεξιά, επιχειρεί να αποφύγει κάθε συζήτηση για αυτά.
Όχι μόνον λόγω των ευθυνών της, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά κυρίως γιατί δεν επιθυμεί ανατροπή των κακοδαιμονιών του πελατειακού συστήματος και πολύ περισσότερο, την προοδευτική προσέγγιση για αυτήν την ανατροπή.

Έτσι, μεταφέρει το πεδίο του ενδιαφέροντος πάντα αλλού.
Πάντα φταίει κάτι άλλο, όχι οι πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση.

Είναι η ίδια αντίληψη από την οποία διακατέχονται οι κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις στην ΕΕ. 
Δεν είναι οι συστημικές αδυναμίες της ΕΕ και της Ευρωζώνης που πρέπει να αντιμετωπιστούν, δεν είναι η τραπεζική κρίση του 2008 - που ακόμα δεν αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά, ούτε το έλλειμμα δημοκρατίας και εκπροσώπησης που πρέπει να απαντηθεί.
Είναι μια άλλη, εύκολη και συντηρητική αφήγηση: τα κακά παιδιά του ευρωπαϊκού Νότου που πρέπει να λογικευτούν. 

Αλλά τώρα, όλοι πιστεύω έχουν αντιληφθεί, ότι ούτε η δημοσιονομική πειθαρχία, ούτε η λιτότητα αποτελούν τη λύση. 

Ναι, η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι αναγκαία, αλλά από μόνη της, δεν δίνει λύσεις, γιατί και πάλι θα απουσιάζουν όσα πρέπει να γίνουν για να ενοποιηθεί οικονομικά και πολιτικά η ΕΕ. 
Έχουν γίνει δειλά μόνο βήματα για να δρομολογηθούν, Κοινές πολιτικές διαχείρισης του χρέους, 
Κοινές πολιτικές οικοδόμησης ανάπτυξη, υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, με βιώσιμα/πράσινα χαρακτηριστικά, Πολιτικές άντλησης κεφαλαίων για επενδύσεις - με ευρωομόλογα, φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ακόμη και φόρο επί του διοξειδίου του άνθρακος
Πολιτικές που να ενοποιούν τον ευρωπαϊκό χώρο - δημιουργούν θέσεις εργασίας και στήριξης των ανέργων.

Ενώ, παράλληλα, απουσιάζουν οι πολιτικές που ρυθμίζουν και ελέγχουν τις αγορές, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους φορολογικούς παραδείσους. 

Και βεβαίως, η όποια συζήτηση περί αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες του οικοδομήματος, αποτελούν υπόθεση όσων δήθεν γνωρίζουν, όχι των Ευρωπαίων πολιτών. Αντί, για παράδειγμα, να έχουμε εικονικούς υποψηφίους για Προέδρους της Επιτροπής, να εκλέξουν άμεσα οι πολίτες τον Πρόεδρό τους.

Όταν δεν εμπιστεύεσαι τον πολίτη και ο πολίτης δεν θα εμπιστευτεί. Αυτή είναι η κοινή αντίληψη που διακατέχει τη συντήρηση. Απλώς, εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους κατά περίσταση και περίπτωση. (...)

Ολόκληρη η ομιλία εδώ.

26 σχόλια:

 1. Όταν ο άλλος δεν έχει να φάει και ψάχνει τους κάδους ή προσπαθεί να ζήσει με 300-500 ευρώ που να έχει μυαλο να κάτσει να σκεφτεί αυτά που λέει ο Γιώργος.

  Σε πολλά σημεία εχει δίκιο , αλλά πρώτα σώζεις αυτόν που πνίγεται και μετά του τα εξηγείς όλα αυτά . Κάτι Σουηδοί και Νορβηγοί ασχολούνται ή εχουν λύσει τετοια θέματα γιατί έχουν την κοιλιά γεμάτη και άρα το μυαλό καθαρό.

  Άσε που μερικά που λέει ξέρει και ο ίδιος οτι γίνονται μόνο σε έναν ονειρικά πλασμένο κόσμο . Πραγματικά πιστέυω οτι θα ήταν καταπληκτικός πρωθυπουργός σε μια χώρα του βορρά .  Αυτό βέβαια δεν του δίνει συγχωροχάρτι για το γεγονός οτι ήταν τελείως απροετοίμαστος για την κατάσταση της χώρας ή καλόπιστος οτι θα μπορούσε να κυβερνήσει όπως το φανταζόταν .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ότι και να δείξεις παραπολιτικέ η λάσπη μένει. Το παιχνίδι χάθηκε. Μέχρι να επιστρέψει ο ΓΑΠ ενεργά στην πολιτική και γλείψει κανένα εκδότη, όπως έκανε το 2009, η λάσπη θα πηγαίνει σύννεφο. Σε αυτή την ηλίθια χώρα μόνο έτσι παίζεται το παιχνίδι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Bαθεια δημοκρατια ,εδω και τωρα!Σε εθνικο,σε Ευρωπαικο ,σε παγκοσμιο επιπεδο!Αυτην δηλαδη που φοβαται το συστημα.Διαφορετικα ,ας παραδοθουμε στο αδηφαγο και παγκοσμιοποιημενο κεφαλαιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Zητω το Εθνος,ζητω η παραπληροφορηση,ζητωσαν τα λαμογια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στη ζωή το σωσίβιο για να σωθεί κάποιος που πνίγεται είναι η σκέψη του και η σκέψη των συμπολιτών του. Αν είναι σαθρή και να τον σώσεις μια και δύο φορές στο τέλος θα πνιγεί γιατί δεν θα του έμαθες να κολυμπάει. Τον πολιτικό τον θέλουμε για να μας μάθει να κολυμπάμε μόνοι μας και όχι για να μας σώζει κάθε φορά(αυτό το κάνουν οι "στρατηγοί"). Κάποτε πολλοί από αυτούς που προσπαθούν να ζήσουν με 300-400 ευρώ ή αυτοί που ψάχνουν στους κάδους ζούσαν με δανεικά λεφτά μέσα σε ένα διεφθαρμένο- διαπλεκόμενο κράτος και δεν τους ένοιαζε η κατάντια του, ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΌΤΑΝ πως να το κάνει καλύτερο του αρκούσε που περνούσε καλά. Αν και δεν βρίσκομαι σε τόσο οικτρή κατάσταση τους συμπονώ απόλυτα γιατί μεγάλωσα σε πολύ φτωχή οικογένεια που ευτυχώς με πολύ δουλεία όλων μπόρεσα και μεγάλωσα φτωχικά μεν καλά δε. Δυστυχώς πρέπει όμως όλοι στην Ελλάδα πρώτα "τρώμε" και μετά σκεφτόμαστε πως να τρώμε περισσότερο και όχι πως να οργανώσουμε το κράτος μας ώστε να τρώμε μόνιμα. Οι πολιτικοί μας είναι ο καθρέπτης μας δεν σκέφτονται για μας αλλά για την πάρτι τους. Το ονομάζουν πολιτικό κόστος-εξυπηρέτηση ψηφοφόρου κλπ. Τελικά ανακαλύπτω ότι ούτε και τώρα που πεινάμε θΈλουμε να ΣΚΕΦΤΟΎΜΕ τι έφταιξε και πως μπορούμε να το διορθώσουμε. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας και των πολιτικών μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. λίγο κρασί λίγο θάλασσα και τ'αγόρι μου....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Επιτέλους! Η τεράστια διαφορά της Σοσιαλδημοκρατίας με το Μαρξισμό είναι η πάλη των τάξεων. Η Σοσιαλδημοκρατία δεν τη δέχεται και προκρίνει τη συνεννόηση των τάξεων μέσω κοινοβουλευτικών, δημοκρατικών διαδικασιών. Ο Παπανδρέου δίνει ένα απλό μαθηματάκι σοσιαλδημοκρατίας στους φωστήρες του χώρου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ευχή και κατάρα19 Ιουλίου 2014 - 12:24 μ.μ.

  έδωσε ο Θεός-Θεός! λέμε τώρα!-και γνωρίσαμε και τους δυό Παπανδρέου: τον Γιώργο Παπανδρέου των λόγων, των μεγάλων οραματικών λόγων, των εύκολων μεγάλων οραματικών λόγων-ο καθένας μας έχει ένα τέτοιο εαυτό όταν χαλαρός κοιτάει το ταβάνι του απ'το κρεβάτι του-και το Γιώργο Παπανδρέου των έργων, της πολιτικών έργων, της εφαρμογής των πολιτικών λόγων. Ο κόσμος αγάπησε τον πρώτο εκείνο Παπανδρέου, μίσησε τον δεύτερο και αδιαφορεί πια εντελώς για τον επανακάμπτοντα πρώτο. Τώρα ξέρει πια ποιος είναι ο Παπανδρέου και ξέρει καλά ότι ο Παπανδρέου έχει ιδέες και οράματα όταν τα εκφράζει στη διάρκεια της καλοπέρασης του. Όταν ζορίζεται από την πραγματικότητα της πολιτικής, τότε το ψυχοδιανοητικό του σύστημα μπλοκάρει και αποδεικνύεται σαν η απόλυτη αντένδειξη ακόμη και για νύξη πολιτικής πρακτικής. Ο καημένος εκείνος ο ρομαντικός Δελαπατρίδης δεν είχε πατέρα, ο Παπανδρέου είχε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Για όσους από μας είμαστε αντιπαπανδρεϊκοί οχι εξαιτίας των ανόητων δημοσιευμάτων κανενός "ΈΘΝΟΥΣ" αλλά για απείρως πιο σοβαρούς λόγους, όσο δεν είναι απόδειξη το δημοσίευμα εκείνο αλλά τόσο δεν μας λέει τίποτα και αυτή η ανάρτηση-παραμένει όμως ένα ερώτημα: από πού βρίσκονται τα λεφτά για την με τόση συνέπεια οργάνωση αυτών συναντήσεων, τη στιγμή που φεύγοντας από την ηγεσία του κόμματος, άφησε πίσω του μόνο ρημαδιό. Πώς σε καιρούς μνημονίου μπορεί και ανταπεξέρχεται με τόση συνέπεια σε αυτό το κόστος-το ξαναγράφω: ζητείται πειστική απάντηση και προφανώς τα έξοδα δεν είναι τα γεμιστά χωρίς κιμά και οι γίγαντες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Alek δεν εχεις αδικο αλλα μην εισαι σιγουρος οτι ολοι οσοι ζουν με 400ε η δεν εχουν να φανε ζουσαν με δανεικα απο το κρατος. Πολλοι ηταν υπαλληλοι σε εταιριες που λογο κρισης εκλεισαν ή ειχαν δικο τους μαγαζι για πολλα χρονια.
  Εγω παντως επιμενω , πρωτα τον σωζεις εστω και για 3η φορα και μετα τον μαθαινεις , δε μπορει σαν πρωθυπουργος και ανθρωπος να αδιαφορησεις , ασχετα με τα λαθη του λαου .

  Οταν εμεις ειμαστε καλα και ωραιοι , μια χαρα να κανουμε τετοιου στυλ συζητησεις και να περασει αυτη η λογικη στο λαο .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Με αυτό το μπλουζάκι πήγε στο συνέδριο στην παραλία νόμιζε οτι βρίσκεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ο Παπανδρέου αδιαφόρησε σαν πρωθυπουργός και σαν άνθρωπος;


  Με το ζόρι δε μπορεί να σώσει κανένας το λαό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Προφανώς αλιευτηκε μόνο η ποσότητα αστακων που απαιτηθηκε, προκειμένου να γευματισει ο σκληρός παπανδρεικος πυρήνας.Αλλοι οστρακοδερμα , κι άλλοι ντοματοδερμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Και ...........ζήτω το Μπομπολεικο !!!!!!! Να τους δίνουμε μπόλικες δουλειές!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ζήτω το Μπομπολέικο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Το κουτσάλογο19 Ιουλίου 2014 - 9:55 μ.μ.

  Και να σκεφτείς ότι κάποτε ο Μπόμπολας έπινε νερό στ' όνομα του Γιώργου Παπανδρέου. Πώς έγινε και τα χάλασαν τα παλιά συνεταιράκια; Νάναι άραγε η ίδια αιτία που το ίδιο έγινε και με το Θέμο Αναστασιάδη, το Γιώργο Κουρή, το ΔΟΛ και τα λοιπά συγκροτήματα; Σκεφθείτε ότι χάρη στον επαγγελματικό αντικαραμανλισμό τους πόσους πόντους κέρδισε ο Γιώργος προεκλογικά; Αλλά και με πόσο σθένος τον στήριξαν σε όλη εκείνη τη δύσκολη περίοδο με τους Αγανακτισμένους! Κάτι πρέπει νάγινε εκείνο το σημαδιακό Οκτώβρη του 2011 και χάλασε η κουμπαριά. Μήπως κάποιο άλογο κούτσαινε στη κούρσα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Όντως και εσύ έχεις δίκιο όλοι αυτοί δούλευαν και μάλιστα φιλότιμα και με αξιοπρέπεια όπως θέλουν να κάνουν και σήμερα, σε κανένα όμως δεν του πέρασε από το μυαλό ότι δουλεύει με έσοδα από ανθρώπους που έπαιρναν τα δανεικά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι συντηρούσαν την αγορά και αυτοί έπαιρναν έμμεσα τα δανεικά μέσω του κράτους. Όσο και να λέμε ότι δεν ήξεραν θα έπρεπε τουλάχιστον να προβληματιζόταν ότι ο πολιτικός που έκανε τα ρουσφέτια και τους διόριζε την κόρη ή όταν μάθαιναν ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί προοθώντουσαν από διαπλεκόμενα ΜΜΕ θα έπρεπε να μην ξαναβγεί ποτέ΄.Παρόλα αυτά εμείς οι νεοέλληνες μόλις μαθαίναμε λαϊκιστή και διεφθαρμένο πολιτικό τον προσεγγίζαμε για να μας κάνει την δουλειά και τον θεωρούσαμε και μάγκα. Γραφόμασταν σε κόμματα και απαιτούσαμε για το τρέξιμο διάφορες εξυπηρετήσεις. Γενικά χάσαμε την ηθική μας με την δικαιολογία ότι το κάνουν όλοι. Χωρίς να είμαι θρήσκος θα πω μόνο ότι και στα Σόδομα το ίδιο πίστευαν μέχρι να έρθει το τέλος. Εμείς, για να αστειευτώ, είμαστε καλύτερα.
  Τέλος για να σώσεις κάποιους 3η φορά όταν έρχεται η ολοκληρωτική καταστροφή θα πρέπει να έχεις τα εργαλεία είτε πολλά λεφτά είτε οργανωμένο κράτος. Ο Παπανδρέου με αυτό που παρέλαβε, με τους "συντρόφους" που είχε, με τα διαπλεκόμενα της χώρας, με την αντιπολίτευση που αντιμετώπισε με την εκδικητική Ευρώπη απέναντί του, με την κρίση που εξελισσόταν και την συγκεκριμένη νοοτροπία που του λαού του( το χειρότερο), μπορώ να πω έκανε θαύματα σε δύο χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Νησιώτισσα Ν Πύργου Β Ευβοιας20 Ιουλίου 2014 - 11:30 π.μ.

  Το τι λέει ή γράφει ο κάθε Παπανδρέου, που κατ΄εμέ είναι ο ιδρυτής της Πασοκρατίας ο κύριος υπεύθυνος για την κατάντια της χώρας, τα κρίνω
  «έπεα πτερέοντα» αλλά αν μπορούσα να ρωτήσω το γόνο του ολετήρα της Ελλάδας θα ρωτούσα το, είπες: «και οι χρόνιες παθογένειες του πελατειακού κράτους.»
  Μπορείς να εξηγήσεις από πότε καθιερώθηκε αυτό το «οι χρόνιες παθογένειες του πελατειακού κράτους.» και αν προϋπήρχε της ΑΛΛΑΓΗΣ γιατί ο εμπνευστής της ΑΛΛΑΓΗΣ δεν το καταπολέμησε αλλά το ανήγαγε σε ΕΠΙΣΤΗΜΗ και μετέτρεψε τους Έλληνες σε ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΤΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΦΟΡΤΩΜΕΝΟ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΜΟΓΙΟ, ΑΡΧΙΚΛΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ....ΤΟ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ο Γιώργος είναι αλάνθαστος20 Ιουλίου 2014 - 10:35 μ.μ.

  Τα τσιράκια των Φωτόπουλων που ύψωναν σοσιαλιστικές γροθιές μας έφεραν την κρίση. Και οι μαυρογυαλούροι που έταζαν λεφτά και διορισμούς. Αδιάφορο εάν ήταν αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι ή νεοφιφιλελέδες. Ο ψεύτης και ο κλέφτης δεν έχει ιδεολογία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Τι θέλεις να πεις ρε μεγάλε; Επειδή δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου υπερασπίστηκε τα δίκαια μιας τάξης-και ναι, στάθηκε αντρίκια στο πλευρό κάποιων συνδικαλιστών όπως ο Φωτόπουλος-θα μας τον βγάλεις και τσιράκι των κομουνιστών συνδικαλισταράδων; Ο Γιώργος ήξερε πότε να τους συμπαρασταθεί όπως επίσης ήξερε πολύ καλά πότε να σταθεί απέναντι τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ποτέ κανείς τους δεν εκφράστηκε αρνητικά για τον Παπανδρέου, γιατί καταλάβαιναν ότι έχουν να κάνουν με έναν καθαρό και ίσιο άνθρωπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Στην τελευταία σειρά γράφεις ότι ο ψεύτης και ο κλέφτης δεν έχουν ιδεολογία,ενώ στην πρώτη σειρά λες ότι οι σοσιαλιστικές γροθιές μας έφεραν την κρίση.Δηλαδή δεν φταίει το κεφάλαιο,δεν φταίνε οι τραπεζίτες,δεν φταίνε διαπλεκόμενοι πολιτικοί με τους μεγαλοεκδότες και καναλάρχες,δεν φταίει ότι δύο μέρες πριν τις εκλογές του 2009 ο Παπαθανασίου έστελνε επίσημο έγγραφο στις Βρυξέλλες ότι το έλλειμμα είναι 6%,δεν φταίει το Βατοπαίδι,δεν φταίει η Siemens(αλήθεια ποιος ήταν πρωθυπουργός όταν το έσκαγε ο Χριστοφοράκος;),δεν φταίνε τα δομημένα ομόλογα.Φταίει ο Φωτόπουλος και ο συνδικαλισμός.Είσαι ωραίος...Την πας καλά την δουλειά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Να σου δωσω ενα fax να μου στελνεις κι εμενα τα non papper της Σοφιας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ο Γιώργος δεν φταίει22 Ιουλίου 2014 - 11:51 π.μ.

  Δεν φταίνε όλοι αυτοί που ανέφερες και βέβαια δεν φταίει ούτε ο Γιώργος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Α εδώ θα διαφωνήσω...Είναι γνωστό ότι ο Παπανδρέου φταίει για όλα.Έχει βαρύτατες οι ευθύνες για την πτώση της Κωνσταντινούπολης,ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός παρέσυρε τον Αδάμ και την Εύα,με τις γνωστές συνέπειες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. ανώνυμος μετριοπαθής23 Ιουλίου 2014 - 9:23 μ.μ.

  Γιώργο γύρνα. Λείπεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή