Πόσοι Έλληνες πολιτικοί μπορούν να διοργανώσουν κάτι σαν το Συμπόσιο της Σύμης;

21.7.14


Ο ιδρυτής της Singletonapps Κώστας Ζίβας ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στο Young Leaders Project του φετινού Συμποσίου της Σύμης και κατέγραψε τις εντυπώσεις του μέσω του Facebook.

Συγκεκριμένα σημείωσε:

Είχα την τύχη και την τιμή να είμαι καλεσμένος στο Young Leaders Project, ένα παράλληλο project του Συμποσίου της Σύμης που διοργάνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου μέσω του ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου.

Από αυτό το γεμάτο και συνάμα μεθυστικό από απόψεις και γνωριμίες διήμερο, καθώς ξανάτρέχει μέσα στο μυαλό μου, προκύπτει μια ερώτηση και ενα συμπεράσμα.

Ποιοι άλλοι έλληνες πολιτικοί μπορούν να διοργανώσουν τέτοια πρότζεκτ καλώντας νομπελίστες, αρχηγούς κρατών, παγκοσμίου φήμης καθηγητές, επιχειρηματιες και ακτιβιστές και να τους ενώσουν με τις απόψεις και τις σκέψεις νέων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από μια απλή διαδικασία με επίκεντρο τον άνθρωπο;

Δεύτερον, η αλλαγή του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να επέλθει ακολουθώντας και αναπαράγοντας θεωρίες συνωμοσίες, υπακούοντας σε "εντολές" ή κραυγάζοντας για αλλαγή χωρίς περιεχόμενο. Δεν μπορεί κανείς από εμάς να περιμένει τον αρχηγό πάνω σε άσπρο άλογο. Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από εμάς συμφωνώντας σε βασικά ζητήματα τα οποία είναι παγκόσμια και όχι ελληνικά, όπως αυτά των ανισοτήτων, της διαφθοράς, των big data και του περιβάλλοντος και αφήνοντας στην άκρη τα μικρά ζητήματα που μπορεί για αρχή να χωρίζουν αλλά μπορούμε να συνθέσουμε τις απόψεις μας.

Παραφράζοντας έναν μεγάλο, θα έλεγα "Stay romantic, stay hungry"
To be continued
#symiproject14

14 σχόλια:

 1. ευχή και κατάρα21 Ιουλίου 2014 - 10:42 π.μ.

  Άμα έχεις πολιτικό και πνευματικό σου πρότυπο το Γιώργο Παπανδρέου είναι λογικό κάθε τι αξιολογότερο-και στη προκειμένη περίπτωση, οτιδήποτε εκτός του ΓΑΠ είναι αντικειμενικά αξιολογότερο-να σού φαντάζει σαν τρολ. Θα πρέπει να το αναχτείς αυτό. Ο δρόμος που διάλεξες δεν είναι εύκολος. Είναι βέβαια χαριτωμένος, έχει το χαβαλέ του, το χάζι του, τη πλάκα του-μπορούν να στο επιβεβαιώσουν οι οπαδοί του κατά πολύ αξιολογότερου Βασίλη Λεβέντη-αλλά μην περιμένεις και ιδιαίτερες απολαβές κύρους πια. Ο Γιώργος Παπανδρέου χαίρει της εκτίμησης που τού αξίζει-ειδικά τώρα που ΟΛΟΙ πια ξέρουν τι τρέχει μ'αυτόν. Πάρτο πιο χαλαρά και προσπάθησε να το διασκεδάσεις όσο βρίσκεσαι στο δρόμο του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η σωστή ερώτηση είναι πόσοι ενδιαφέρονται να διοργανώσουν κάτι σαν το Συμπόσιο της Σύμης. Προφανώς κανείς-εκτός φυσικά από τον Παπανδρέου. Η πολιτική σκέψη είναι πολύ ενδιαφέρον και πολύ πιο σοβαρό πράγμα για να τη στείλεις με τα κουβαδάκια της στη παραλία. Κάθε πράγμα στο καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αυτός ειναι που σου έκανε το αππ για το σαιτ σου. Και ήταν καλεσμένος στο συμπόσιο της κύμης. Και ήσουν και εσύ. Ποιοί άλλοι φίλοι σου ήταν εκεί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ανάμεσα Σύρο και Τζιά21 Ιουλίου 2014 - 4:50 μ.μ.

  Μη ρωτάς αυτό καλέ μου. Δεν έχει ουσία ένα τέτοιο ερώτημα. Ρώτα πόσοι μπορούν να κυβερνήσουν με τον τρόπο που κυβέρνησε ο Γιώργος Παπανδρέου τη διετία που η Ιστορία τού έδωσε τη μοναδική ευκαιρία-σκανδαλιστικά προνομιακή! 44%! Το τελευταίο και από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών ποσοστά! Συνάξεις σαν της Σύμης μπορεί να σού κάνει στο λεπτό-τηρουμένων των αναλογιών- ο πάσα εις-ρώτα τη Ρούλα Κορομηλά να σού πει πώς τα κατάφερνε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι Έλληνες πολιτικοί δεν κρίνονται από τα συνέδρια που κάνουν και τις θεωρητικές συζητήσεις, αλλά από την πολιτική τους πράξη και το έργο τους. Αν είναι μάγκες (που δεν είναι), μεταφέρουν όσο περισσότερες ιδέες παράγονται σε αυτά τα συνέδρια, στην από μέρους τους άσκηση της εξουσίας. Για να μην τους θυμάται ο λαός μόνο για τα μνημόνια. Διότι διαφορετικά, έχουμε κάθε λόγο να τους θεωρήσουμε ως αμπελοφιλοσοφούντες και υποκριτές, ή έστω ως καλοπροαίρετα αφελείς, αλλά πάντως ανεπαρκείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μία ερώτηση προς τον κύριο διαχειριστή του μπλογκ: στο συμπόσιο προσκληθήκατε σαν παλιός φίλος συγκεκριμένου ΠΑΣΟΚ ή σαν νέος φίλος και ψηφοφόρος-καθ'ομολογία σας- του ΣΥΡΙΖΑ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ευχή και κατάρα21 Ιουλίου 2014 - 8:15 μ.μ.

  Πέρασε βρε μπαγάσα το σχόλιο σου ε; Πάλι καλά. Να έχουμε μια-έστω αμυδρή- εκπροσώπηση κι εμείς οι...αντιΣυμήτες ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. και οι λαοί κρίνονται απο αυτούς που ψηφίζουν και πάει λέγοντας. Κι αν δεν είναι αμπελοσοφία, την στιγμή που πέφτεις στον γκρεμό, αντι να ψάχνεις για το πιο γερό κλαδί για να πιαστεις, να αρκείσε σε μια κριτική "εκ του αποτελέσματος" και βλέπουμε...Αφού λοιπον είναι τόσο απλά τα πράγματα και φτάνει μόνο η πολιτική βούληση και η "επάρκεια" σε μια χώρα που είναι εθισμένη εδώ και δεκαετίες στις παθογένειες και άλλα χειρότερα, απ τον πιο αθώο και αφελή πολίτη, βγες κε John μπροστά και μεις μαζί σου ή δείξε μας ποιος είναι εκείνος ο πολιτικός που θα μας σώσει κιας μην είναι και Έλληνας κάτι όμως πρέπει να κάνουμε γιατί κάποιοι δεν έχουν άλλα περιθώρια. Φτάνει πια με την ανέξοδη αμπελοφιλοσοφική κριτική. Η λίστα είναι μεγάλη με τους "επαρκής" κριτικούς. Η λίστα με αυτούς που κάνουν κάτι είναι έως και άδεια. Συγγνώμη για το ύφος αλλά έχω βαρεθεί τα λογια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ευχή και κατάρα21 Ιουλίου 2014 - 10:41 μ.μ.

  Μ'αρέσει βρε Μπάμπη ότι έχεις βαρεθεί τα "λόγια" του John αλλά τα λόγια του George δεν μοιάζει να τα έχεις βαρεθεί. Την ευκαιρία από την Ιστορία την είχε, αφού τόσο πολύ τη λαχταρούσε. Ωραία λοιπόν! Και τι κατάφερε;
  Υ.Γ. Μονάχα μη μού το ξαναρίξεις στη κλάψα ότι δεν τον άφησαν και τα λοιπά. Ο κάθε σοβαρός πολιτικός ξέρει πολύ καλά ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και με αυτή τη γνώση πορεύεται.
  Υ.Γ.2 Αλήθεια, γιατί ο ΓΑΠ άφησε την ηγεσία του κόμματος. Ωραία, ας το δεχτούμε ότι κάποιοι τον έριξαν από την πρωθυπουργία, από την ηγεσία του κόμματος ποιος τον εξανάγκασε να φύγει; Δεν έχω υπόψη μου να τον έχει κανείς πιέσει γι'αυτό. Γιατί διάλεξε αυτή τη φυγή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Υπάρχει ένας Έλληνας πολιτικός που διοργανώνει κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία το συμπόσιο της Ραφήνας!Στο συμπόσιο προσφέρονται σουβλάκια από του Μπαϊρακτάρη και γίνονται δωρεάν μαθήματα play-station!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ευχούλα πήγες και εσύ στο Μπομπολέικο ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ούτε καν για υποψήφιο (ξανά) Πρόεδρο δεν τον θέλαν οι ... εντολείς σου. Διάβαζε τις πατσαβούρες ... συγνώμη εφημερίδες, αρχές του 2012 και ... μπορεί και να καταλάβεις ... παλιομ@κ@κ@ ... μας έχεις πρήξει με τις αρλουμποφιλολογίες σου ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αν την διεθνή ακτινοβολία την θεωρείς φυγή
  είσαι σε πλήρη σύγχυση!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Εχεις δικαιο. Συμποσιο της Συμης που γινεται στις ...Σπετσες

  τοσο σουρρεαλ μονο ο Γιωργακης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή