Σαχινίδης: Ανεχθήκαμε κρατικοδίαιτους προμηθευτές και φοροφυγάδες, εξαγοράσαμε την ανοχή των αδυνάτων

13.7.14


Μια πολύ ουσιαστική, ειλικρινή αλλά και συνάμα δίκαιη αποτίμηση της πορείας του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του μέχρι και την κρίση έκανε χθες ο Φίλιππος Σαχινίδης, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων, τόνισε:

(...)Γιατί, η αλήθεια είναι, ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ έκτισε τη συμμαχία αυτή από το 1981, ενώνοντας για πρώτη φορά την ελληνική κοινωνία με ιστορικές πολιτικές πρωτοβουλίες, τελικά την υπονομεύσαμε κάνοντας ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς ενάντια στις αξίες μας για κομματική πελατεία.

Ανεχτήκαμε πολλοί "δημιουργοί" να γίνουν κρατικοδίαιτοι προμηθευτές και θρασύτητα φοροφυγάδες και διευκολύναμε τους αδύνατους να τα ανεχθούν παρέχοντας επιδόματα χωρίς βάση, συντάξεις χωρίς εισφορές, δημόσιους διορισμούς χωρίς προσόντα.

Αλλάξαμε την Ελλάδα προς το καλύτερο όσο κανείς. Αλλά δεν στερεώσαμε την Αλλαγή σε γερά θεμέλια. Ανεχτήκαμε πολλές φορές το πελατειακό συντηρητικό κράτος που προϋπήρχε. Και το προσαρμόσαμε στα μέτρα μας.

Λάθος. Είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας, αλλά και έχουμε διδαχτεί και από τα λάθη μας.
Έτσι τιμάμε το παρελθόν. Δεν το εξωραΐζουμε. Δεν το ισοπεδώνουμε. Μαθαίνουμε από αυτό.

Σήμερα, η νέα συμμαχία "δημιουργών" και "αδυνάτων" πρέπει να οικοδομηθεί σε μια τελείως νέα βάση: σε μια ακριβοδίκαιη προστασία των "αδύναμων" και μια βιώσιμη και διαφανή υποστήριξη των "δημιουργών" να αναδείξουν τα ταλέντα, τις ιδέες και τους καρπούς των κόπων τους.

Και δεν θα ξαναμιλήσουμε για αναδιανομή αν δεν μιλήσουμε ταυτόχρονα για παραγωγή σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον. Παραγωγή που θα διασφαλίσει πόρους για αναδιανομή(...)