Να αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί;

11.8.14


Διαβάζω ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αποζημιώσει τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς οι οποίοι τελικά δεν θα καταφέρουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία λόγω του εμπάργκο. Ίσως μάλιστα διαθέσει κάποια χρήματα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι οι άνθρωποι αυτοί θα υποστούν μια σοβαρή ζημιά λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι κατανοώ το λόγο που θα πρέπει κατά προτεραιότητα να αποζημιωθούν από ένα χρεοκοπημένο κράτος όπως η Ελλάδα.

Ποιος είναι ο εξαιρετικός λόγος που θα πρέπει οι φορολογούμενοι να καλύψουν το επιχειρηματικό ρίσκο των εμπορικών συναλλαγών των συγκεκριμένων ανθρώπων; Για παράδειγμα, αποζημιώθηκαν ποτέ παραγωγοί που ακύρωσαν παραγγελίες π.χ στη Βόρεια Αφρική λόγω της Αραβικής Άνοιξης;

Εφαρμόζεται κάποιος άτυπος κανόνας περί αποζημίωσης ιδιωτών σε περίπτωση που η εξωτερική πολιτική του κράτους δεν τους εξυπηρετεί; Μπορεί ένας παραγωγός να διεκδικήσει από το ελληνικό κράτος διαφυγόντα κέρδη από την επιδείνωση των διεθνών σχέσεων του με κάποια χώρα στην οποία ο ίδιος είχε επιχειρηματικά συμφέροντα; Αν αύριο μια χώρα κηρύξει εμπάργκο σε κάθε λογής ελληνικό software, θα αποζημιωθούν οι ελληνικές εταιρίες πληροφορικής;

Επίσης, τι κίνητρο προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους συγκεκριμένους ροδακινοπαραγωγούς διαβεβαιώνοντας τους από το πρώτο λεπτό ότι θα τους αποζημιώσει; Αναγνωρίζει η Ελλάδα ή Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάποια ευθύνη της, κι αν ναι, ποια είναι αυτή ακριβώς; Τους δίνει κίνητρο να ψάξουν άμεσα κάποια άλλη αγορά να πουλήσουν, έστω χαμηλότερα, το προϊόν τους ή τους λέει ουσιαστικά «μην σκάτε, εμείς είμαστε εδώ»; Σε τι τιμή θα αποζημιωθούν; Στην τιμή πώλησης που είχαν συμφωνήσει στη Ρωσία ή στην πραγματική τιμή που έχουν τα προϊόντα τους αυτή τη στιγμή;

Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει και μια ακόμα ιδιαιτερότητα. Οι αποζημιώσεις σε μετρητά ποτέ δεν βοήθησαν σε βάθος χρόνου όσους τις εισέπραξαν. Γιατί να μην στηριχθούν με μέτρα όπως φθηνότερα καύσιμα, φθηνότερη ενέργεια/ύδρευση και η κυβέρνηση σπεύδει να επιλέξει κατευθείαν τη λύση των εφάπαξ ποσών;

Σε μια χώρα εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων όπως η Ελλάδα αλλά συνολικά σε μια ήπειρο με τέτοια ποσοστά ανεργίας και κακοπληρωμένης απασχόλησης, θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός πριν αξιοποιήσει τα χρήματα των φορολογούμενων για να χρυσώσει το χάπι δύσκολων πολιτικών επιλογών εξωτερικής πολιτικής.

12 σχόλια:

 1. Μόνο που για την κατάσταση δεν φταίνε οι παραγωγοί που πήραν ας πούμε κάποιο ρίσκο αλλά η Ελληνική κυβέρνηση που προχώρησε σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Το κράτος έκανε την μαλακία, το κράτος να πληρώσει. Αν όχι το Ελληνικό τότε το Ευρωπαϊκό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η Ευρώπη δεν έχει μόνο την Ελλάδα που έχει πληγεί από αυτό το εμπάργκο. Είναι πολλές οι χώρες - συμπεριλαμβανομένου της Ιταλίας που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ. Και γι' αυτό πιστεύω ότι θα υπάρξει ενός βαθμού αποζημίωση, αλλά δε νομίζω ότι θα καλύψει τις απαιτήσεις των παραγωγών φυσικά.

  Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα αναγνωρίζε (τουλάχιστον μερικώς) την
  ευθύνη της στην επιβολή του εμπάργκο. Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν
  χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία η Ευρώπη υποστηρίζει περιοχές που
  έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (π.χ. ακραίες καιρικές συνθήκες,
  πλημμύρες, σεισμοί...- Solidarity Fund) ή ακόμα και κατηγορίες
  εργαζομένων που έχουν πληγεί από την παγκοσμιοποίηση - Globalisation
  Adjustment Fund. Φαντάζομαι συμφωνείς ότι η ευθύνη της ΕΕ στις
  τελευταίες δύο περισσότερες είναι εμφανώς μικρότερη από ότι στο
  συγκεκριμένο εμπάργκο.

  Καλώς ή κακώς, ελεύθερη αγορά στην οποία η ευθύνη για τα επιχειρηματικά ρίσκα πρεπει να αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τον επιχειρηματία δεν υπάρχει ακόμα. Το εμπάργκο είναι καθαρα πολιτική απόφαση. Και οι κυβερνήσεις των χωρών που πήραν απόφασεις που ώθησαν τη Ρωσία σε ένα τέτοιο εμπάργκο θα κληθούν να πάρουν πολιτικές αποφάσεις τώρα - όχι βάσισμένες σε κριτήρια ελεύθερης αγορας. Για μένα είναι κατανοητό.

  Θα συμφωνήσω στο ότι πιθανές αποζημιώσεις θα ήταν καλύτερα να δοθούν με τη μορφή κινήτρων, αλλά αυτό θα έπαιρνε χρόνο, υπολογισμούς και επικοινωνιακές δυσκολίες. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα επιλέξουν αυτή την επιλογή στο υπουργείο.

  Δεν μπορείς πάντως να συγκρίνεις αυτό το πολιτικό εμπάργκο με πιθανό εμπάργκο από άλλες χώρες. Στη βόρεια Ελλάδα ειδικά, οι παραγωγοί είχαν στρέψει την εξαγωγική τους δραστηριότητα σε μεγάλο ποσοστό στην Ρωσία, δεν μπορεί να συγκριθεί με Β. Αφρική. Το Ρωσικό εμπάργκο δεν σημαίνει ότι χάνουν το 5% των εξαγωγων τους - σε πολλές περιπτώσεις το εμπάργκο σημαίνει ότι θα πρέπει να βγάλουν την χρονιά κυριολεκτικά "ταπί και ψύχραιμοι" για καθαρά πολιτικούς λόγους, αν δεν δοθεί κανενός είδους αποζημίωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ας αποζημιωθουν. Κανενα προβλημα.
  Αλλα τα κερδη 50-50. Μην ξεχνιομαστε ε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είπε ο Βενιζέλος ότι θα αποζημιωθούν κι εσύ το πίστεψες και έκανες και ανάρτηση; Σιγά μην αποζημιωθούν. Όσο για κάποιους , που σπεύδουν να υιοθετήσουν την άποψη ότι για το εμπάργκο της Ρωσσίας φταίει ...η Ελλάδα !!! τι να πει κανείς; Ας ελπίσουμε ´οτι δεν θα χρειαστεί να πολεμήσουν για την Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αν για τον οποινδήποτε πολιτικό/οικονομικό/στρατιωτικό λόγο ψυχρανθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με κάποια χώρα, οι επχειρήσεις που έχουν συμφέροντα σε αυτή τη χώρα θα αποζημιωθούν; Έχει γίνει ποτέ αυτό για οποιονδήποτε άλλο επιχειρηματικό τομέα εκτός από τον αγροτικό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Επειδή η σχέση της Δύσης με τη Ρωσία μπαίνει σε νέα ψυχροπολεμική περίοδο, καλό θα είναι η Ε.Ε. και η Ελλάδα να βρει εναλλακτικές αγορές για το άμεσο μέλλον και μετά. Υπάρχουν και άλλες αναδιόμενες οικονομίες (και λιγότερο φούσκες από την ρωσική) που μπορεί να αποτελέσουν εν δυνάμει αγορές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Απολησμονημένος12 Αυγούστου 2014 - 10:29 π.μ.

  Δεν υπάρχει εμπόριο καταστροφολογίας πολιτικών και μμε.
  Υπάρχει success story.
  Συνεπώς οι συμπολίτες μας δε φεύγουν λόγω μιας φανταστικής καταστροφολογίας, αλλά μιας πραγματικής καταστροφής που στα μάτια τους είναι αδύνατο να καμουφλαριστεί από επικοινωνιακές πομφόλυγγες.
  Οσο διατηρεί την εξουσία η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, μην περιμένετε από τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να βγούν μπροστά.
  Να περιμένετε ότι θα φεύγουν σε συντριπτικό ποσοστό στο εξωτερικό.
  Οι αναξιοκρατικοί διορισμοί ημετέρων(πταίσμα μπροστά σε οσα συμβαίνουν) συνεχίζονται αμείωτα και δημοσιεύονται σα να πρόκειται για το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο, δίνοντας το συμβολισμό μα και το μήνυμα.
  Τον Ιούνιο του 2012 η κοινωνία μας έκανε μια κρίσιμη επιλογή και γνωρίζετε καλύτερα από εμένα πως όταν καλείσαι να επιλέξεις, κάτι κρατάς και κάτι αφήνεις.
  Οι γονείς μου για παράδειγμα κράτησαν τους σαμαροβενιζέλους, αλλά έχασαν τα εγγονάκια τους.
  C' est la vie, και δυστυχώς μπορεί να γίνει πολύ σκληρή με όσους δε τη σέβονται.

  Καλημέρα και να θυμάστε πως οι αλλαγές δεν πέφτουν από τον ουρανό.
  Ας κάνει η ελληνική κοινωνία την ελάχιστη έστω προσπάθεια, δια της εκλογικής αποδοκιμασίας των δημιουργών τη σημερινής κοινωνικο/οικονομικο/πολιτικής κατάστασης, και μετά ας γκρινιάξει οσο θέλει για τα χαμένα παιδιά της.
  Το να τους επιβραβεύει όμως και μετά να κάνει προσκλητήρια επαναπατρισμού των 'εκδιωχθέντων' 'αρίστων' πάει πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Χατζηαρκούδογλου12 Αυγούστου 2014 - 11:46 π.μ.

  Ναι, να στείλουμε ροδάκινα στη Λιβύη ή στο Χαλιφάτο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αν η ψύχρανση είναι άνευ λόγου και αψυχολόγητη όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, ναι να αποζημιωθούν. Ή το κράτος θα αφήσει ελεύθερη την επιχειρηματικότητα και δεν θα κάνει εμπάργκο, ή τότε θα πληρώνει τα σπασμένα. Και αν δεν τους τα δώσει εύχομαι και ελπίζω οι αγρότες να πάνε το κράτος σε όλα τα δικαστήρια που υπάρχουν μέχρι να δικαιωθούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Το τί είναι άνευ λόγου και αψυχολόγητο δεν είμαστε πολιτικοί αναλυτές για να το πούμε εμείς. Οπότε ας μείνουμε στα γεγονότα.
  Μάλλον έχετε λίγο μπερδευτεί. Δεν έκανε το ελληνικό κράτος το εμπάργκο, αλλά η Ρωσία. Ας πάνε λοιπόν δικαστικά οι έλληνες παραγωγοί τους ρώσους εισαγωγείς για μονομερή αθέτηση των συμβάσεων που είχαν υπογράψει. Αυτό είναι και το πιο λογικό, και νομίζω θα κινηθεί όλη η Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το χοιρινό κρέας πάντως που το χειμώνα δεν το αγόρασε η Ρωσία, μία χαρά διοχετεύτηκε στην Ανατολική Ασία. Ουδείς αναντικατάστατος στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή