Δυο ειδήσεις, ένα πολιτισμικό σοκ

9.9.14


Τις τελευταίες ημέρες έπεσα πάνω σε δυο ρεπορτάζ τα οποία λίγο πολύ ασχολούνται με το ίδιο θέμα, δηλαδή το πού καταλήγουν τα σκουπίδια δυο ευρωπαϊκών χωρών: της Ελλάδας και της Σουηδίας.

Χωρίς κάποιον άλλον σχολιασμό, τις παραθέτω:

Σουηδία έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό αποτελεσματικότητας στη διαχείριση απορριμμάτων που πλέον εισάγει σκουπίδια από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο μέσος κάτοικος της Σουηδίας παράγει την ίδια ποσότητα απορριμμάτων με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, περίπου 461 κιλά το χρόνο, όμως μόλις το ένα τοις εκατό αυτής της ποσότητας καταλήγει στους χώρους υγειονομικής ταφής, χάρις στο πρωτοποριακό σύστημα ανακύκλωσης της χώρας. (Ναυτεμπορική)

-Κατ’ αποκοπήν ποσό 22 εκατομμυρίων ευρώ, και ημερήσιο πρόστιμο 54.500 ευρώ, εισηγείται η Γενική Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Τζουλιέτ Κοκότ, να πληρώσει η Ελλάδα για την διατήρηση των παράνομων χωματερών και για τη μη συμμόρφωση της προς τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τα απόβλητα.

Η Ελλάδα παραπέμφθηκε εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν συνεργάστηκε για την επίλυση του προβλήματος. (ΣΚΑΙ)