Logicomix, το βιβλίο που υπάρχει παντού στη Δύση

12.9.14


Έχω μια παράξενη συνήθεια. Σε κάθε βιβλιοπωλείο που επισκέπτομαι στο εξωτερικό, ψάχνω να βρω αν υπάρχουν βιβλία Ελλήνων συγγραφέων και αντίστοιχα σε κάθε κάβα/supermarket αναζητώ κρασιά από την Ελλάδα.

Συνολικά, έχω πέσει πάνω σε ελάχιστα βιβλία Ελλήνων δημιουργών, εξαιρουμένων φυσικά των αρχαίων προγόνων μας. Από τους σύγχρονους, έχω πετύχει κυρίως μερικά έργα του Μάρκαρη και στη Γαλλία υπάρχει σχεδόν παντού ένα τουλάχιστον έργο του Καστοριάδη, συχνά και του Καζαντζάκη.

Από το 2008 και μετά όμως, υπάρχει ένα βιβλίο που συναντώ παντού. Έπεσα πάνω του σήμερα ξανά και το θυμήθηκα. Το έχω πετύχει σε μικρά και μεγάλα βιβλιοπωλεία, είτε στα αγγλικά είτε στα γαλλικά είτε στα ισπανικά είτε στα γερμανικά. Πρόκειται για το Logicomix του Απόστολου Δοξιάδη και του Χρήστου Παπαδημητρίου που πραγματεύεται τη ζωή του φιλοσόφου και μαθηματικού Μπέρτραντ Ράσελ (και όχι μόνο).

Αυτό που με συναρπάζει με την επιτυχία του Logicomix είναι ότι στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ιδιαίτερα «δύσκολο» βιβλίο το οποίο όμως εκμεταλλεύεται πολύ έξυπνα τις μεγάλες αφηγηματικές δυνατότητες που προσφέρει η μορφή του κόμικ.

Όταν το πετυχαίνω στα ράφια, χαίρομαι λίγο παραπάνω γιατί είναι ένα τρομερά πετυχημένο βιβλίο από την Ελλάδα χωρίς όμως να είναι...ελληνικό, χωρίς δηλαδή να εγκλωβίζεται στον εθνικό μας μικρόκοσμο.

Για τα ελληνικά κρασιά, θα σας τα πω μια άλλη φορά.