Μην ξεχνάτε ποτέ αυτό που σας είπε η Άννα Καραμανλή

22.9.14


Πριν από μερικές μέρες, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Καραμανλή συνέστησε στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να πάει να γαμηθεί, γεγονός που της προσέφερε αρκετή δημοσιότητα, η οποία ποτέ δεν πάει χαμένη.

Αν και κατανοώ πλήρως ότι όταν μια βουλευτής διατυπώνει μια τέτοια...προτροπή σε έναν υπουργό, δεν μπορεί παρά να γίνει ντόρος, θεωρώ ότι τα ελληνικά ΜΜΕ είδαν για ακόμα μια φορά το δέντρο και έχασαν το δάσος. Το αληθινά κρίσιμο που είπε η κ. Καραμανλή ήταν το «με αυτά που κάνετε δεν θα επανεκλεγούν πολλοί βουλευτές και εγώ θα μείνω άνεργη».

Πρόκειται για αναμφίβολα ιστορική φράση που χαρακτηρίζει περισσότερες από μια γενιές Ελλήνων βουλευτών. Σκεφθείτε μόνο πόσο ιδανικά περιγράφουν, από κοινού, τα κακώς κείμενα της Μεταπολίτευσης οι φράσεις «μαζί τα φάγαμε» και «δεν θα επανεκλεγώ και θα μείνω άνεργη».

Δεν επιλέξαμε μονάχα να μας εκπροσωπούν άνθρωποι χωρίς στοιχειώδη μόρφωση και βασική επαγγελματική εμπειρία αλλά και άνθρωποι που αν κάτι γνωρίζουν πολύ καλά, είναι ότι η τύχη τους μετά τη Βουλή δεν μπορεί παρά να είναι προδιαγεγραμμένα κακή. Γνωρίζουν ότι δεν έχουν πουθενά να επιστρέψουν ή έστω πουθενά καλύτερα από εκεί που έφτασαν με την ψήφο μας.

Το να ψηφίσουν κάτι που θα δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους τους αποτελεί γι' αυτούς κάτι σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, κάτι που ποτέ δεν τους είχε περάσει από το μυαλό. Θα βρίζατε ποτέ εσείς τον εργοδότη σας;

Ακόμα και μετά την κρίση του 2009, στείλαμε τέτοια μυαλά στη Βουλή αλλά παράλληλα προσπαθούμε να καταλήξουμε στο αν την κρίση προκάλεσαν οι ψεκασμοί ή οι διεθνείς τοκογλύφοι. Το φως στο τούνελ ίσως είναι το τρένο που έρχεται καταπάνω μας ξανά.

6 σχόλια:

 1. Αγαπητέ παραπαπολιτικέ, μόνο εγώ βλέπτω το παράδοξο ο ίδιος άνθρωπος που γράφει:

  «Δεν επιλέξαμε μονάχα να μας εκπροσωπούν άνθρωποι χωρίς στοιχειώδη μόρφωση και βασική επαγγελματική εμπειρία αλλά και άνθρωποι που αν κάτι γνωρίζουν πολύ καλά, είναι ότι η τύχη τους μετά τη Βουλή δεν μπορεί παρά να είναι προδιαγεγραμμένα κακή. Γνωρίζουν ότι δεν έχουν πουθενά να επιστρέψουν ή έστω πουθενά καλύτερα από εκεί που έφτασαν με την ψήφο μας.»  να λοιδωρεί καθημερινά τον αυτοδημιούργητο και επιτυχημένο επαγγελματία και επιστήμονα πριν μπει στη πολιτική σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να αποθεώνει τον ανεπάγγελτο (ή έστω έχων ως επάγγελμα το επώνυμό του) προκάτοχό του;
  Παραφράζοντας ένα παλιό σύνθημα, μήπως είσαι Βενιζελικός και δεν το ξέρεις; :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από που προκύπτει ότι ο Βενιζέλος ήταν "αυτοδημιούργητος και επιτυχημένος επαγγελματίας"; Ήμουν φοιτητής στην Νομική Θεσσαλονίκης την περίοδο 1983-1987 και δεν αντιλήφθηκα κάτι τέτοιο. Επίκουρος καθηγητής ήταν, που παρέδιδε φροντιστηριακά μαθήματα σε τμήμα φοιτητών, όπως και οι Τςούρκας και Αναςταςιάδης, τους οποίους προφανώς αγνοείς. Και το 1989,όταν με βάση το βιογραφικό του είχε περίπου 10 χρόνια θητείας στο πανεπιςτήμιο, προςκολλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο δεν ανήκε μέχρι τότε και στον Ανδρέα και μπήκε στην πολιτική, όπου βρίσκεται 25 χρόνια, από την οποία και έγινε γνωςτός.Από που προκύπτουν λοιπόν αυτά που λές; Και από που είναι αυτοδημιούργητος; Γαμπρός του Μπακατσέλου και γιος εύπορου δικηγόρου είναι. Καλά αγαπητέ μου φίλε , αυτά που γράφεις πράγματι τα πιστεύεις; Σ´ έχει πείσει αυτός ο φαφλατάς , ότι είναι κάτι σπουδαιότερο από τον μέσο πολιτικό; Δες τα πράγματα πιο νηφάλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ραντεβού με την Ιστορία22 Σεπτεμβρίου 2014 - 12:15 μ.μ.

  Μανώλη μου είσαι πονηρούλης αλλά παρόλο ότι φαίνεται να σπούδασες νομικά δεν μοιάζει να χειρίζεσαι καλά τα επιχειρήματα σου. Για να τα δούμε καμάρι πιο ψύχραιμα τα πράγματα σ'αυτά που γράφεις.
  1. Πρώτο, ενώ γράφεις ένα κατεβατό για το Βενιζέλο-ό,τι ελεεινό βρίσκεις πρόχειρο στο διαδίκτυο-δεν αναφέρεις απολύτως τίποτα για το δεύτερο-και κρισιμότερο σκέλος του σχολίου του αντιδιαλεγόμενου σου. Γιατί λεβέντη μου; Έχεις διαπιστώσει μήπως ότι ο "δικός σου" είναι πιο αυτοδημιούργητος όχι απλά από τον Βενιζέλο αλλά και από τον όποιο έχει πατέρα και μάνα;
  2.Σπούδασα κι εγώ στη Θεσσαλονίκη-λίγο πιο πριν από σένα. Δεν τον πρόλαβα σαν καθηγητή αλλά η αύρα του ονόματος του υπήρχε σε κάθε αναφορά μας σε συνδικαλιστικά πράγματα. Μού αφηγούνταν παλιότεροι φοιτητές την κατάνυξη και την παραλυτική μέθεξη που δημιούργησε αυτό το χαρισματικό άτομο στο ιδρυτικό συνέδριο της ΦΕΑΠΘ, παρόλο ότι ο ίδιος ανήκε σε μια πολύ μικρή και απαξιωμένη από το κλίμα της εποχής φοιτητική νεολαία-κάποια κεντρώα που δεν θυμάμαι πώς λεγόταν-ήταν του Μαγκάκη, του Τσάτσου, που συμπτωματικά τους είχα-περιστασιακά τον πρώτο-καθηγητές. Έχεις κάθε δικαίωμα να αμφισβητήσεις πολλά στο Βενιζέλο-ακόμη και την αξία του σαν πολιτικού-μαγκιά σου αν το κάνεις-αλλά στοιχεία της προσωπικότητας του που είναι αντικειμενικά πιστοποιήσιμα όπως η αξία του σαν επιστήμονα, δεν μπορείς. Δεν είναι τυχαίο ότι στη πιο σοβαρή νομική του υπόθεση ο ευφυής Ανδρέας Παπανδρέου, αυτόν διάλεξε επικεφαλής του επιτελείου νομικών για την υπεράσπιση του στις δίκες του βρώμικου 1989. Λες να τον πήρε γιατί μέτρησαν όλα τα άλλα στοιχεία που παραθέτεις και όχι η ίδια η αξία του; Θα ρισκάριζε την πολιτική του πορεία ο Παπανδρέου με έναν-έστω έξυπνο-χασοδίκη; Αποτυχημένους γαμπρούς και παιδιά επώνυμων μπορώ να σού αναφέρω μεραρχίες ολόκληρες, αρκεί να μού πεις ποιος από τα τέσσερα παιδιά-και μη μού πεις ότι δεν ήταν προνομιούχα ή λιγότερο προνομιούχα από το Βενιζέλο-του Ανδρέα διέπρεψε αληθινά σε κάτι. Να διαπρέπει με ένα τρόπο που να είναι η διάκριση του θεμελιωμένη τόσο καλά που να έχει διάρκεια-τόση όση τουλάχιστον η μισή από του Βενιζέλου.
  Είναι αρκετό να καταλάβεις το κύρος και την επιβολή αυτού του φοβερού ατόμου-μακράν το μεγαλύτερο πολιτικό ταλέντο της μεταπολίτευσης-ο Ανδρέας είναι μια πολιτική γενιά πριν και αναδείχθηκε προδικτατορικά σαν κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία-για να πειστείς λοιπόν και να καταλάβεις για ποιο πολιτικό μέγεθος μιλάμε, αρκεί να προσέξεις το δέος με το οποίο τον αντιμετωπίζουν οι αντίπαλοι του, παρόλο ότι δεν εκπροσωπεί πια παρά ένα μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος και παρότι επιλέγει πόστα και πολιτικές με απίστευτο πολιτικό κόστος-γι'αυτό και κανείς το 2012-παρόλο ότι βρυχόνταν πολλοί-δεν τόλμησε να βάλει υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος.
  Ο πολιτικός δεν είναι συμπαθής αερολόγος ούτε γλυκοτσούτσουνος ζεν πρεμιέ. Επωμίζεται ευθύνες που έχουν πολιτικό και ψυχικό κόστος αλλά είναι αντεπιστέλλον μέλος της αρετής που λέγεται ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ και είναι εκεί που στοχεύει μακροπρόθεσμα. Κάποιοι ανόητοι εκεί μέσα πιστεύουν ότι με μια ακόμη και συντριπτική εκλογική ήττα ο Βενιζέλος θα συντριβεί και ψυχικά και θα την εκλάβει σαν τιμωρία. Αυτά για άλλους. Αυτά για ρηχούς και κλούβιους σαν το Τσίπρα, που έχουν ποδοσφαιρική αντίληψη της πολιτικής και θέλουν να βάλουν γκολ στο τώρα καταστρέφοντας τα γκολποστ του αύριο. Ο Βενιζέλος στέλνει γκολ στο μέλλον, εκεί βρίσκονται τα γκολποστ που σημαδεύει. Μια ήττα φαντάζομαι ότι ανθρώπινα θα τον πικράνει αλλά η συνείδηση του θα κοιτάζει ήσυχα το μέλλον όπου είναι εκεί που βρίσκεται η αληθινή δικαίωση του πολιτικού. Εκεί που βρίσκεται η Ιστορία. Και ο Βενιζέλος έχει συνείδηση της Ιστορίας γιατί την κατέχει στο βαθύ της πυρήνα, που δεν είναι κάτι άλλο παρά η καλή απολογία του πολιτικού στο μέλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ξέχασες να αναφέρεις ότι ήταν και η ορτινάτσα του αείμνηστου καθηγητή κ.Τσάτσου στον οποίο οφείλει τα μέγιστα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όταν ρωτάει ο βλάκας22 Σεπτεμβρίου 2014 - 3:48 μ.μ.

  Τέτοιο σχόλιο χρειάζεται like.

  ΑπάντησηΔιαγραφή