Μπα; Οι Γερμανοί διαπιστώνουν τώρα ότι ο Σαμαράς δεν έχει προωθήσει καμία μεταρρύθμιση;

23.9.14


Με την Άγκελα Μέρκελ συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες τρέχουν να προλάβουν να μαζέψουν τις υψηλές προσδοκίες που κατά τους τελευταίους μήνες καλλιέργησε η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη αξία έχει η ανώνυμη μαρτυρία διπλωμάτη που επικαλείται το ΒΗΜΑ και ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι «ο Σαμαράς έχει κληθεί να κάνει ραπόρτο για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και να εξηγήσει πως και πότε θα υλοποιήσει επιτέλους τις συμφωνηθείσες δομικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, στη φορολογία και στις αποκρατικοποιήσεις. Η Μέρκελ θα παίζει το ρόλο κριτή».

Αν μέσα στα επόμενα 100-200 χρόνια τελειώσει επιτέλους η κρίση στην Ευρωζώνη, θα είχε ιδιαίτερη αξία να μελετήσει κάποιος πόσο μεγάλη ανοχή έδειξαν οι συντηρητικές κυβερνήσεις του Βορρά σε τυχοδιώκτες συντηρητικούς πολιτικούς του Νότου και πόσο -αντίθετα- έσπευσαν να ξεφορτωθούν σχεδόν όλους τους υπάρχοντες προοδευτικούς πρωθυπουργούς (Παπανδρέου, Θαπατέρο κ.α).

Η ίδια μελέτη θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αν λάμβανε υπόψιν της και πόση ανοχή έδειξαν πριν την κρίση σε συντηρητικούς πολιτικούς-κλόουν όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Κώστας Καραμανλής κ.α.