Σόρος: Το ευρώ χωρίς τη Γερμανία θα ήταν ένα σταθερό νόμισμα

28.9.14


Σκληρή κριτική στην εμμονή της Γερμανίας στις πολιτικές λιτότητας ασκεί ο θρυλικός επενδυτής George Soros ο οποίος επίσης εκτιμά ότι δεν αποτελεί λύση αυτό που κάποιοι περιγράφουν ως «περισσότερη Ευρώπη».

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους, ο Soros στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Το στοίχημα για την Ευρώπη» σημειώνει:

-Το πολιτικό πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποτίθεται πως ήταν μια εθελοντική ένωση ισότιμων κρατών, μετασχηματίστηκε σε μια σχέση ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες. Ως εκ τούτου απορρίπτει την ανάγκη «περισσότερης Ευρώπης», λέγοντας ότι αυτό επί της ουσίας θα σημάνει αυτομάτως περισσότερη λιτότητα, περικοπές και υψηλή ανεργία». 

-Η Ευρώπη είναι από πολλές απόψεις η πιο ανεπτυγμένη ήπειρος και ταυτοχρόνως το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και όμως βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης.

-Η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ, επιτρέποντας στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις χώρες-οφειλέτες, να αποκτήσουν τον έλεγχό τους. Εφόσον το συσσωρευμένο χρέος μετριέται σε ευρώ, έχει σημασία ποιος παραμένει υπεύθυνος για το νόμισμα. Αν έφευγε η Γερμανία, σίγουρα θα σημειωνόταν υποτίμηση του ευρώ. Οι χώρες-οφειλέτες θα ανακτούσαν την ανταγωνιστικότητά τους και το χρέος θα συρρικνωνόταν σε πραγματικούς όρους. Και αν έλεγχαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα υπήρχε πλέον κίνδυνος αθέτησης

-Το ευρώ χωρίς τη Γερμανία θα ήταν ένα σταθερό νόμισμα. Πράγματι, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ στο Βερολίνο, θα ανακούφιζε όμως τις υπόλοιπες χώρες.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο εδώ.

7 σχόλια:

 1. Δεν υπάρχει δεύτερος γύρος28 Σεπτεμβρίου 2014 - 5:03 μ.μ.

  Όλοι αυτοί που θέλουν να ερμηνεύσουν την Ευρώπη έτσι το κάνουν γιατί ενοχλούνται από την παρουσία της. Εκπροσωπούν την άλλη πλευρά, την αντίπαλη πλευρά, τη θιγόμενη από την ύπαρξη της ενιαίας πολιτικά, οικονομικά-ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΑ-Ευρώπης. Τους χαλάει τη σούπα της κυριαρχίας τους πάνω στην Ήπειρο. Με την εύλογη, αναμενόμενη εξαίρεση του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι η ουρά της Υπερδύναμης στην Ευρώπη-καμιά φορά και το μακρύ της χέρι--όλα τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν αποδεχτεί την ευρωπαϊκή ενοποίηση και παρόλο που η συγκυρία τόφερε να πρέπει να διαχειριστούν μια φοβερή οικονομική κρίση που, ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ Η.Π.Α.,(αυτό λέγεται ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ) οι λαοί και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν ακάθεκτοι αυτή τη πορεία. Και αν ο νέος εγκάθετος των Αμερικανών στην Ευρώπη Τσίπρας επιχειρήσει ένα δεύτερο γύρο κρίσης θα βρει την ίδια απάντηση, που βρήκε και ο πρώτος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όλοι αντικειμενικοί είναι28 Σεπτεμβρίου 2014 - 5:06 μ.μ.

  χαχαχαχαχαχα! Είναι σαν να κάνει εκπομπή ο Κούλογλου "στο Κόκκινο"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τζογαδόρος ψάχνει για κορόιδα28 Σεπτεμβρίου 2014 - 7:16 μ.μ.

  Αυτό που θέλει να πει ο ερίτιμος μεγαλοτζογαδόρος είναι ότι ένα τέτοιο ευρώ θα ήταν σταθερό νόμισμα γιατί θα ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο-όπως το πέζο της Αργεντινής ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ποση διαπλοκη μπορει να αντεξει κανεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Λαϊκοψεκασμένος29 Σεπτεμβρίου 2014 - 1:04 μ.μ.

  Καλή απόλαυση στους ακροατές αυτών των αδέσμευτων και αριστερών στρατιώτών του ΜΕτώπου ΚΟινής ΛΟγικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΜΑΛΑΚΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΠΙΑΣΕ ΕΝΑ ΦΡΑΠΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τί ακριβώς σημαίνει το ευρώ χωρίς τη Γερμανία; Πώς μπορεί να βγει από την ένωση η Γερμανία; Και πώς γίνεται σε ένα σύστημα, απομακρύνοντας τον ισχυρότερο οικονομικά παίκτη και αφήνοντας σε αυτό όλους τους μεγαλοοφειλέτες, αυτό να ισχυροποιείται; Αν έχει μια φορά ανάγκη η Γερμανία το ευρώ αυτό έχει δέκα φορές ανάγκη τη Γερμανία. Η τόσο μεγάλη έμφαση στο νόμισμα είναι λάθος προσέγγιση. Η Ευρώπη είναι μια γηρασμένη δημογραφικά ήπειρος, με διαρκώς μειούμενη ανταγωνιστικότητα και έναν δημόσιο τομέα που αν δε συρρικνωθεί σε επίπεδα που να μπορούν οι οικονομίες των χωρών της να τον χρηματοδοτήσουν, κινδυνεύει να καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Η συζήτηση για το νόμισμα που παραβλέπει τα παραπάνω, είναι εντελώς αποπροσανατολιστική. Οι υποτιμήσεις εθνικών νομισμάτων παροδικά απαλύνουν τον πόνο που προκαλόύν οι κρίσεις αλλά μακροχρόνια δεν αποδίδουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή