Ας το βουλώσουν σήμερα (τουλάχιστον) 13.000 Αχαιοί

28.10.14


Στις 29 Οκτωβρίου του 1940 η Πάτρα ισοπεδώνεται από την αεροπορία του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας πληρώνοντας πρώτη το τίμημα της άρνησης της χώρας να παραδοθεί στους επίδοξους κατακτητές.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων και έκαψε την πόλη. Οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για περισσότερους από 800 νεκρούς.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, η γιαγιά μου θα αφηγηθεί μια φοβερή ιστορία. Στο σπίτι της οικογένειας της σε ένα ορεινό χωριό της Αχαΐας, εγκαταστάθηκε αρχικά ένας Ιταλός αξιωματικός τον οποίο στη συνέχεια η οικογένεια της έκρυψε στο υπόγειο του σπιτιού για να μην τον εντοπίσουν οι Γερμανοί οι οποίοι και θεώρησαν αποτυχημένους τους Ιταλούς στρατιώτες στην περιοχή. H φρίκη του πολέμου και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής σε μια αφήγηση. Τέτοιες ιστορίες υπάρχουν πολλές.

Στις εκλογές του Μαϊού του 2012, 11.904 Αχαιοί ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή και 12.875 την προτίμησαν και στις Ευρωεκλογές του 2014, όταν και στον δήμο Καλαβρύτων το ποσοστό του νεοναζιστικού κόμματος άγγιξε το 9,05%.

Βάζω στοίχημα ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα πήγαν στην παρέλαση, θα ποστάρουν video περηφάνιας στο Facebook κ.τ.λ. Θα τους πρότεινα σήμερα να το βουλώσουν και να αναλογιστούν τι ακριβώς ψήφισαν. Θα ήταν χρήσιμο να προσπαθήσουν επίσης να μαντέψουν τι θα πίστευαν γι' αυτούς οι ήρωες του 1940.

14 σχόλια:

 1. Συστημική τράπεζα είναι, συστημικά προβλήματα έχει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το παράδειγμα της γιαγιάς σου αποδεικνύει ότι η σχέςη προσώπων, εθνικών αντιπαλοτήτων και ιδεολογιών σε σχέση με ιστορικά γεγονότα μπορούν να μεταβληθούν σε ελάχιστο χρόνο. Στην γιαγιά σου δεν θα έλεγες να το βουλώσει γιατί προστάτεψε τον φασίστα, που είχε βομβαρδίσει την Πάτρα. Κατά τον ίδιο τρόπο, ουτε η ναζιστική Χρυσή Αυγή , ούτε πολύ περισσότερο οι ψηφοφόροι της ταυτίζονται με τους ιταλικούς βομβαρδισμούς και τις γερμανικές θηριωδίες. Η εξίσωση προσώπων και καταστάσεων σε μία χρονικής έκταση εβδομήντα ετών είναι ισοπεδωτική και άτοπη. Θυμίζει το περίφημο "το μπουζούκι είναι όργανο, ο χωροφύλακας είναι όργανο, άρα ο χωροφύλακας είναι μπουζούκι". Άσε που βομβαρδισμούς έχουν κάνει όλα τα κράτη (να σου θυμίσω άραγε τον μάλλον περιττό και καταστροφικό βομβαρδισμό της Δρέσδης;) , όπως και ακρότητες (από τον κανόνα αυτόν δεν εξαιρούνται ούτε οι απελευθερωτές Ρώσοι, που βίαζαν γερμανίδες, αλλά ούτε και ο ελληνικός στρατός στην Μικρά Ασία) και συνεπώς η ταύτιση τέτοιων πολεμικών επιχειρήσεων αλλά και θηριωδιών με συγκεκριμένη ιδεολογία είναι αυθαίρετη. Τα πράγματα βέβαια σίγουρα θα ήταν διαφορετικά , γιατί τότε θα συνέδεες πραγματικά την ναζιςρική ιδεολογία με το φυλετικό μίςος και τα μαζικά εγκλήματα, εάν έκανες επίκληση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, αλλά δεν ξέρω τότε πόσοι έλληνες δημοκράτες αλλά και αντισιωνιστές θα συμφωνούσαν μαζί σου (αντισιωνισμός = ο φερετζές του αντισημίτη). Επίτρεψε λοιπόν στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής να μιλάνε όλες τις ημέρες του χρόνου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ίδια η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιθυμεί να ταυτίζεται με τις γερμανικές θηριωδίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Περαν του προφανους παραπλανητικου αναχρονισμου και λογικου αλματος που επιχειρεις,Παραπολιτικε(ελπιζω οχι σκοπιμα),υπαρχει αλλη μια δυσαρεστη διασταση κι επακολουθη ερμηνεια:Το '40(δυστυχως),πεφτει πολυ μακρια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ευχή και κατάρα28 Οκτωβρίου 2014 - 5:26 μ.μ.

  Άγνοια της Ιστορίας. Θυμάμαι κι εγώ να διαβάζω το υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής στη περιοχή των Καλαβρύτων και να μένω άναυδος. Μια και είσαι από εκείνα τα μέρη, μήπως μπορείς να βρεις αν αυτό το ποσοστό έπεσε και πόσο στις ευρωεκλογές; Ερωτώ γιατί στο πολύ κόσμο-άρα και στους Καλαβρυτινούς-που σίγουρα δεν υπάρχει άγνοια της Ιστορίας αλλά πολύ ζωντανή μνήμη-στο πολύ κόσμο έγιναν γνωστές με σαφήνεια οι φιλοναζιστικές τάσεις της Χ.Α. μετά τη δημοσίευση των σχετικών βίντεο και φωτογραφιών, με την αφορμή της σύλληψης της ηγετικής ομάδας.Στις ευρωεκλογές οι Καλαβρυτινοί πια ήξεραν. Θάθελα λοιπόν να ξέρω αν στη περιοχή τους έδωσαν τα ίδια υψηλά ποσοστά στους θιασώτες των ναζί. Εκεί πια θα μετρήσει η όποια ευθύνη και η κατηγορία που δίκαια τους προσάπτεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Παραπολιτικέ, επειδή εγώ ψηφίζω κόμμα του συνταγματικού τόξου και είμαι δημοκράτης και όχι φασίστας , σκοπεύω να το βουλώσω στις 11 Ιανουαρίου, γιατί στις 11.1.1944 οι σύμμαχοι (Αγγλοαμερικανοί) βομβάρδισαν τον Πειραιά . Τι λες, καλά δεν θα κάνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το 9,05% είναι στις Ευρωεκλογές. Τον Μάιο του 2012 το ποσοστό ήταν 6,38%.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τι να πω; Ντροπή μόνο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αυτό το βιολί του "αντικειμενικού", του και σεις τα ίδια",
  ξεχνώντας "ποιός άρχισε πρώτος", "ποιός επιτέθηκε και ποιός αμυνόταν"
  δείχνει πως οι ημινεοναζί και νεοναζί είναι η συνέχεια των παλαιοναζί .

  Η μεγαλύτερη ξεφτίλα ( ανάμεσα στις πολλές μας ).
  Και γιά την μεγαλύτερη ντροπή , αυτοί υπερηφανεύονται .
  Λένε "αίμα και τιμή", εννοούν "ξερατό και ατιμία" .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείς. Και το πνεύμα μου δεν είναι ούτε ποιός άρχισε πρώτος (που άρχισε ο Χίτλερ) , ούτε ποιός αμυνόταν (που ήταν οι αντίπαλοι του Χίτλερ).
  Αυτά , όμως , θα μπορούσαν για κάποιους να είναι και συζητήσιμα.
  Γιατί εγώ θα ρώταγα: τελικά η Ρώσοι, που διαμέλισαν την Πολωνία από κοινού με τον Χίτλερ και δολοφόνησαν 12.000 περίπου μέλη της πολωνικής ελίτ στο Κατιν, σε ποιό στρατόπεδο θα καταχθούν;
  Αυτό, που ήθελα να αναδείξω είναι ότι δεν μπορεί να κρίνονται η Χρυσή Αυγή και οι ψηφοφόροι της, με βάση την πλευρά στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα στον Β´ Παγκόσμιο και τις πολεμικές επιχειρήσεις καθώς και τις θηριωδίες, που έγιναν σε ελληνικό έδαφος.
  Δηλαδή, αν είμασταν στην θέση της Βουλγαρίας, που πολέμησε στο πλευρό του Άξονα, θα έπρεπε να είμαστε ...ναζί;
  Κατά συνέπεια το σχόλιο του Παραπολιτοκού ήταν άστοχο.
  Τώρα τα υπόλοιπα περί ημινεοναζί, νεοναζί και παλαιοναζί , είναι εύκολα λόγια μιάς συζήτησης μαύρου-άσπρου, που την βρίσκω εντελώς βαρετή.
  Εντάξει, είσαστε δημοκράτες. Μπορούμε να πάμε την συζήτηση πιό κάτω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Λίγη λογική να υπήρχε...28 Οκτωβρίου 2014 - 10:06 μ.μ.

  Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής ψηφίζουν κόμμα που ο σκοπός της ύπαρξής του είναι να κάνει θηριωδίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τι σχέση είχαν οι Ιταλοί στρατιώτες με τους Γερμανούς ναζί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή