ΣΟΚ! Καθηγητής πανεπιστημίου που δεν είναι διεθνώς στα 100 πρώτα κερδίζει το Νόμπελ Οικονομικών!

13.10.14


Δυο Νόμπελ προσέθεσε φέτος στη συλλογή της η Γαλλία, μια χώρα που από ότι έχω καταλάβει από τα αγγλοσαξονικά ΜΜΕ βρίσκεται σε απόλυτη παρακμή λόγω του κομμουνιστικού καθεστώτος του Φρανσουά Ολάντ.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι το Νόμπελ Οικονομίας για το 2014 απονέμεται σε κάποιον Jean Tirole ο οποίος διδάσκει στο άσημο Πανεπιστήμιο της Τουλούζ το οποίο σε φοβερά έγκριτες λίστες αξιολόγησης των ΑΕΙ δεν βρίσκεται καν στα 700 πρώτα.

Λίγες μέρες πριν, το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Γάλλο Patrick Modiano, έναν τύπο που το 2014 επιμένει να γράφει στα γαλλικά, λες και δεν ξέρει ότι αν δεν αρνηθείς τη μητρική σου γλώσσα υπέρ των αγγλικών, είσαι out of fashion.

Τι άλλο θα ζήσουμε! 

10 σχόλια:

 1. Δεν ξέρω αν θα πιάσουν όλοι τι είναι αυτό που στηλιτεύεις γιατί είναι λίγο αφαιρετικό το κείμενο αλλά είναι από τα πιο επιτυχημένα καυστικά σχόλια που έχω διαβάσει εδώ και καιρό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. θεϊκό σχόλιο. γέλασα με την ψυχή μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "κάποιος" τα λέει σωστά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τί σχέση έχουν οι επιδόσεις της Γαλλικής οικονομίας με το ότι ένας καθηγητής οικονομικών από ένα άσημο πανεπιστήμιο κέρδισε το Νόμπελ οικονομίας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γλύφω εκεί που έφτυσα13 Οκτωβρίου 2014 - 8:01 μ.μ.

  Μια απλή σύγκριση δείχνει ποιος είναι ο αυτοκράτορας του σουρεαλισμού και ποιος διατηρεί τουλάχιστον ένα minimum αξιοπρέπειας αρνούμενος τη γελοιοποίηση. Πριν πέντε χρόνια και σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές 2009, Κουβέλης και Λυκούδη-σαν υπαρχηγός ο Λυκούδης-αποφάσισαν να φύγουν απ'το ΣΥΡΙΖΑ. Διέγραψαν μια κοινή πορεία μαζί στην άνοδο και στη πτώση-με το Λυκούδη θεσμικά διαφοροποιούμενο πάνω από ένα χρόνο πριν. Ο Κουβέλης και η δική του ομάδα, δεν συμμερίστηκαν τις διαφωνίες του Λυκούδη. Στις ευρωεκλογές η ήττα για την ομάδα ήταν ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ-ο απόλυτος ηττημένος των ευρωεκλογών! Σε μια τέτοια ώρα η αξιοπρέπεια λέει στον ηττημένο να πάει σπίτι του. Οι στρατηγικές του επιλογές αλλά και οι τακτικές του κινήσεις αποδείχτηκαν εσφαλμένες. Αντ'αυτού όχι μόνο τη συντριπτική ήττα δεν αποδέχτηκε ο Κουβέλης αλλά χάνοντας και το τελευταίο, το εντελώς ύστατο φύλο συκής της αξιοπρέπειας του οδεύει πίσω, εκεί όπου πέντε χρόνια πριν ο ίδιος πρωταγωνίστησε στη διάσπαση του κόμματος του. Αν το έκανε αυτό πριν την ήττα θα ήταν ήδη ταπεινωτικό αλλά κάνοντας το μετά η απροκάλυπτη ιδιοτέλεια της κίνησης στερεί κάθε ίχνος ηθικής στην απελπισμένη αυτή επιλογή και τον απαξιώνει στα μάτια των ψηφοφόρων του που όταν τον ψήφιζαν το 2012 ΓΝΩΡΙΖΑΝ την πιθανότητα να συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που εκπροσωπούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Σε όλα αυτά του Κουβέλη στέκει απέναντι ένας αμήχανος μεν, ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ όμως Λυκούδης. Τόσο απλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πράγματι δεν ειναι "κανονικός" πολιτικός, από αυτούς που δεν σέβονται κανένα κανόνα, αν θεωρούν πως θα αποκομίσουν πολιτικό όφελος. Όμως αυτοί οι "κανονικοί" πολιτικοί μας έφτασαν ως εδώ. Μην ξεχάσω και τους "κανονικούς" πολίτες, που χλευάζουν στάσεις όπως του Λυκούδη και ψηφίζουν ..."κανονικά"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αν δεν ξέρεις ρώτα. Αυτός ο κάποιος που λέγεται Τιρόλ ήταν σιγουράκι για Νόμπελ εδώ και χρόνια. Ήταν πολλά χρόνια στο ΜΙΤ (όπου επισκέπτεται κάθε χρόνο) και γύρισε στην Τουλούζ κατόπιν πρόσκλησης του μέντορά του, Jean-Jacques Laffont. Η Τουλούζ είναι δαγκωτό στα τοπ-10 για οικονομικά στην Ευρώπη (χάρις στους δύο προαναφερθέντες βασικά). Η συνολική αξιολόγηση είναι αδιάφορη για επιμέρους τμήματα.

  Τέλος, και πολύ σημαντικό, αυτές οι αξιολογήσεις αδικούν τις κοινωνικές επιστήμες (το έχουν παραδεχθεί και οι ίδιοι). Για παράδειγμα το LSE είναι κάτω από 50 στη λίστα αυτή, ενώ είναι τρίτο για κοινωνικές επιστήμες. Το Toulouse 1 έχει το ίδιο πρόβλημα - ορίστε η σχετική λίστα για οικονομικά. Έχει πολλά λάθη (είμαι στο χώρο) αλλά προσφέρει για γρήγορα συμπεράσματα.

  http://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2014/economics-econometrics#sorting=rank+region=+country=+faculty=+stars=false+search=

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Επίσης, έχουν και πάρα πολλά Fields Medals στα μαθηματικά, στα τελευταία 4 ICM κερδίζουν τουλάχιστον ένα.
  Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας μπορεί να μην είναι εμπορικό όπως το αμερικανοβρεατανικό, αλλά έχει πολλές ιδιαιτερότητες (σχολές "ελίτ", κλπ).
  Τέλος, το σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα, εκτός από πολύ σκληρό είχε και στόχο την αριστεία, με μεγάλη έμφαση σε διαγωνισμόυς, κλπ κλπ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή