«Τι Σαμαράς τι Τσίπρας, άλλα είναι τα προβλήματα της Ελλάδας»

27.10.14


Στο τέλος, αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα δεν είναι εάν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς ή εάν θα τον αντικαταστήσει ο κ. Τσίπρας. Είναι το εάν η πενταετία κακουχιών και υποταγής στην τρόικα οδήγησε στον εκσυγχρονισμό της πολιτικής κουλτούρας και της στάσης του κόσμου προς το κράτος.

Η κρίση επέφερε πλήγμα στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων, των δωροδοκιών και του πλουτισμού που απέκτησε νέα ζωή στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 υπό το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχει, όμως, νόημα να αρνείται κανείς ότι η διαφθορά στον δημόσιο τομέα και οι πελατειακές σχέσεις παραμένουν. Εν τω μεταξύ, στον ιδιωτικό τομέα, οι πλούσιοι Έλληνες δεν έκαναν καμία θυσία για να βοηθήσουν το έθνος τους σε αυτήν τη στιγμή ανάγκης, διαβεβαιώνοντας ότι η κρίση θα έπληττε αντιθέτως τις μεσαίες τάξεις και τους φτωχούς.

Οι πελατειακές σχέσεις και ο εγωισμός των πλουσίων επιβίωσαν από όλα τα δεινά του 20ού αιώνα - δύο παγκόσμιους πολέμους, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο και χούντα. Μην απορείτε εάν επιβιώσουν και από την τρόικα, αφού φύγουν οι τελευταίοι ξένοι ηγεμόνες της χώρας.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι γράφουν αυτά που οι περισσότεροι Έλληνες δημοσιογράφοι διστάζουν. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Tony Barber στους Financial Τimes ή μεταφρασμένο στα ελληνικά στο Euro2day.

13 σχόλια:

 1. Η ευχή των F.T., κατάρα27 Οκτωβρίου 2014 - 8:28 μ.μ.

  Το να μη βλέπει κανείς ότι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές και ότι το πελατειακό σύστημα-τουλάχιστον στον σκληρό πυρήνα του που είναι η οικογενειοκρατία και τα τζάκια έχει δεχτεί ένα θανάσιμο πλήγμα-ήδη δύο τουλάχιστον δυναστικοί πολιτικοί οίκοι που κυριάρχησαν μεταπολεμικά-καραμανλήδες και παπανδρέου-πνέουν τα λοίσθια λόγω των εντελώς ανίκανων γόνων τους και η τρίτη, αν και ανθίσταται σθεναρά είναι κι αυτή σοβαρά απαξιωμένη στη κοινή συνείδηση, το να μη τα βλέπει κανείς αυτά ισοδυναμεί μ'αυτό που παριστάνουν οι τρις μαϊμούδες της φωτογραφίας. Βέβαια οι F.T. είναι γνωστοί μαραζιάρηδες και καλό δεν λένε εύκολα αν ο άνθρωπος που είναι να κρίνουν δεν έχει χαρακτηριστεί από αδελφά έντυπα Global Thinker.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πρώτο ανέκδοτο : Η οικογενειοκρατία περιορίζεται σε δύο "δυναστικούς" πολιτικούς οίκους, που ούτε δύο είναι ούτε ΜΟΝΟ πολιτικοί .
  Δεύτερο ανέκδοτο : Τι βολικό να εξισώνουμε τον "κουρασμένο" με το ΓΑΠ .
  Ανοστα ανέκδοτα . Σαν στημένο παιχδίδι στο ποδόσφαιρο .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τουλάχιστον δεν αμφισβήτησες ότι πνέουν τα λοίσθια. Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό για το είδος του οπαδού που εκπροσωπείς.


  Υ.Γ. Προφανώς και δεν είναι δύο ή τρία τα τζάκια. Μίλησα όμως για παντοδύναμους δυναστικούς μηχανισμούς που κυριάρχησαν στη χώρα. Ε για τις τοπικές κοινωνίες η επιρροή τους δεν είναι τόσο μεγάλη ούτε τόσο καθοριστική για το ίδιο το πολιτικό σύστημα, παρόλο ότι κι εκεί θα προτιμούσα να μην υπάρχει. Σημασία έχει που κατέρρευσαν τα μεγάλα τζάκια και το νοσηρό κλίμα που δημιουργούσαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι αλήθεια άδικη η σύγκριση του Βούδα της Ραφίνας με τον Γαπ. Ο ένας έκανε 5 χρόνια να καταστρέψει την Ελλάδα, ο έτερος μόλις δύο. Μόνο στις τούμπες ήταν άψογοι και οι 2. Ο ένας στα σούτ, ο άλλος στο ποδήλατο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ώστε είναι και ο Ανδρέας Παπανδρέου δυναστεία;Σε ρωτάω γιατί σε άλλα σχόλιά σου τον εκθειάζεις...Τρικυμία εν κρανίω!!Ούτε ξέρεις τι θες,ούτε ξέρεις τι λες,ούτε ξέρεις τι πιστεύεις.Τέλος πάντων,για να σοβαρευτούμε,συμφωνώ ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τις δυναστείες.Μπόμπολας,Βαρδινογιάννης,Ψυχάρης(τώρα μας έβγαλε και το γιό του βουλευτή),Αλαφούζος,Κοκκαλο-Μαρινάκης.Αυτές είναι οι κρατικοδίαιτες δυναστείες που μας χρεοκόπησαν και μόνο ο ήρωας Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να συγκρουστεί (ξανά) μαζί τους,γιατί είναι ο μόνος καθαρός και δημοκράτης πολιτικός.Οι ΣαμαροΒενιζέλοι είναι οι ιπποκόμοι αυτών των δυναστειών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν τον ακούσαμε28 Οκτωβρίου 2014 - 8:00 π.μ.

  Και φυσικά εκθειάζω τον Ανδρέα Πασπανδρέου. Το ότι η μεταανδρεοπαπανδρεϊκή εποχή πήρε αναχρονιστικά δυναστικά χαρακτηριστικά δεν είναι ευθύνη του Ανδρέα Παπανδρέου, εκείνος με τη συναρπαστική του δημοκρατική θεώρηση των πραγμάτων μας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα αλλά δυστυχώς πολλοί, παρά πολλοί εκώφευσαν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι αθώος του αίματος και της ευθύνης, γιατί μας άφησε την αυστηρή εντολή και παρακαταθήκη: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ! Πόσο πιο καθαρά θα μπορούσε να το πει ο άνθρωπος; Και πόσο πιο κόντρα σ' αυτή τη σπουδαία παρακαταθήκη να πας όταν με αλλαξοδαχτυλιδιές παραβαίνεις αυτή τη παρακαταθήκη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ανοητος αριστερουλης μηπως?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο Παπανδρέου κατέστρεψε την Ελλάδα εεε;Μην ανησυχείς,θα μας σώσει ο Ανδρέας Ψυχάρης,βουλευτής Α' Αθηνών.
  Υ.Γ. Έλα Καϊλή στον τόπο σου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τη δημοκρατία την αντιλαμβάνεσαι σαν κληρονομιά και σαν αλλαξοδαχτυλιδιά;Έλα Καϊλή στον τόπο σου...Ο μεγάλος δημοκράτης ηγέτης Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου εκλέχθηκε με μια πρωτόγνωρη τότε διαδικασία άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας και με 1.000.000 ψήφους.Χωρίς μηχανισμούς,παραγοντισμούς και πουλημένους συνέδρους.Γνήσια,ανόθευτα,δημοκρατικά.Αυτή τη διαδικασία υιοθέτησαν αργότερα και τα λαμόγια-υποκριτές Ευάγγελος Σαμαράς και Αντώνης Βενιζέλος.Ο μεγάλος ηγέτης Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου είναι άξιος συνεχιστής της παράδοσης: Δημοκρατία,διαφάνεια,διαύγεια,νοικοκύρεμα.Σύντομα θα ελευθερωθούμε από τον Ευάγγελο Μπακατσέλο και θα επιστρέψει ο ήρωας Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου δικαιωμένος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ευχή και κατάρα28 Οκτωβρίου 2014 - 5:40 μ.μ.

  Αν θυμάσαι αυτό το νασερικής υφής δημοψήφισμα έγινε πριν ή μήπως ΜΕΤΑ το δαχτυλίδι και την εγκατάσταση του ΓΑΠ στο θρόνο;


  Υ.Γ. Αν ξαναδείς τέτοιες διαδικασίες εκλογής να μού γράψεις. Το ΚΚΕ, που στο εσωτερικό του κόμματος του έχει την πιο αυστηρά δημοκρατική οργάνωση-αναγνωρίζεται από όλους αυτό-στηλίτευσε αυτή τη μέθοδο, σαν τρόπο υπονόμευσης της εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων. Αν στη πρώτη "εκλογή" το 2004 ήταν ο θρίαμβος της γελοιότητας-είπαμε η διαδικασία είχε νασερικά χαρακτηριστικά-στη δεύτερη-το 2007-ήταν ο θρίαμβος των μηχανισμών και της τρομοκρατίας. Άνθρωποι που δεν είχαν την ελάχιστη σχέση με το ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν να ψηφίζουν στις διαδικασίες αρχηγού του κόμματος. Στους Αμπελόκηπους, στο 7ο διαμέρισμα όπου ψήφισα, έπεσα πάνω σε μια απίθανη κρητικιά φιλοβασιλικιά-δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν κρητικοί φιλοβασιλικοί!-γριά που έλεγε ότι με το βασιλιά ήταν καλύτερα τα πράγματα. Μας είχαν πέσει τ'αφτιά όσοι την ακούγαμε εκεί γύρω. Τώρα ποιος την έφερε και με ποιο δέλεαρ την έπεισε, είναι στου καθενός τη κρίση. Μπορεί τέτοιοι απίθανοι να ψηφίζουν με συνειδητούς πολιτικούς όρους, μέσα στα πλαίσια ενός κόμματος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Έλα Καϊλή στον τόπο σου...
  Υ.Γ. Θα επιστρέψει ο Γιώργος στο θρόνο,θριαμβευτής και δικαιωμένος και ο δικός σου θα επιστρέψει στον Μπακατσέλο ντροπιασμένος και ηττημένος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Και έτσι να είναι η ιστορία σου με την κρητικιά-φιλοβασιλικιά. Μου αρέσει που είσαι "ΠΡΟΦΑΝΩΣ" σίγουρος

  * πως ο ΒΒ δεν έφερε καμμία γιαγιά πολιτικής καλτσοδέτας, * πως πίσω από αυτήν ήταν ο ΓΑΠ ,

  * πως ο ΒΒ δίνει σωστά πιστοποιητικά ποιός είναι και ποιός δεν είναι πασόκος .


  Εδωσες και γιά καπάκι πιστοποιητικό περί
  "αυστηρής δημοκρατικής οργάνωσης" του Κ.Κ.Ε.
  αφού μάλιστα "αναγνωρίζεται απ΄όλους " .

  Βρε μπας και είσαι γιατρός και εσύ έδωσες κανένα πιστοποιητικό τυφλότητας σε τερματοφύλακα ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ευχή και κατάρα29 Οκτωβρίου 2014 - 9:12 π.μ.

  Το μόνο που μπορώ να σε βεβαιώσω για όλα αυτά τα ερωτήματα σου είναι ότι η γιαγιά ψήφισε ΓΑΠ. Το ομολογούσε ανενδοίαστα και απερίφραστα-εν όψει ίσως κάποιου ακαταλόγιστου της- η ίδια!
  Υ.Γ. 1 Πιστοποιητικό τυφλότητας σε τερματοφύλακα δίνουν όσοι ψηφίζουν εμφανέστατα ανίκανους κυβερνήτες
  Υ.Γ.2 Υπάρχει άλλο παράδειγμα στη παγκόσμια Πολιτική Ιστορία ένα θηριώδες ποσοστό του 44% να εξανεμίζεται μέσα σε μια διετία; Και τι είδους πολιτικός είναι αυτός που το κατάφερε;-είναι σίγουρα εντελώς διαφορετικός από εκείνον που κατάφερε και κάπως το συγκράτησε από το να μηδενιστεί εντελώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή