Αργά ή γρήγορα οι συντάξεις θα μειωθούν ξανά

20.11.14

Πηγή: Πρόγραμμα Ήλιος, Υπ.Εργασίας, Νοέμβριος 2014
Αναγνωρίζω ότι έχω αρχίσει να γίνομαι λίγο γραφικός με τις συνεχείς αναφορές μου στον αριθμό των συνταξιούχων της χώρας. Όμως, διαβάζω ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα για να μην μειωθούν οι συντάξεις και για μην κλείσουν τα παράθυρα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Δεν γνωρίζω που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση. Μπορεί η κυβέρνηση να κερδίσει αυτή τη μάχη αλλά ο πόλεμος για τη χώρα έχει χαθεί προ πολλού. Είτε με δραχμή, είτε με ευρώ, είτε με Αριστερά, είτε με Δεξιά, αργά ή γρήγορα, οι συντάξεις σύντομα θα μειωθούν ξανά.

Δεν είναι δυνατόν μια χώρα 3.500.000 εργαζομένων να πληρώνει για πολύ καιρό ακόμα 2.000.000 συντάξεις γήρατος και συνολικά 2.652.172. Δεν γίνεται το μέσο εισόδημα από συντάξεις να είναι 950 ευρώ και να αυξάνεται συνεχώς.

Όποιος σας λέει ότι δεν θα μειώσει τις συντάξεις, σας λέει ψέματα. Όπως και όποιος σας λέει ότι θα τις μειώσει μόνο επειδή το θέλει η κακιά Τρόικα.

5 σχόλια:

 1. Παραπολιτικέ, εδώ ίσως κάνεις λάθος.

  Λες ότι αφού περισσεύουν οι συνταξιούχοι πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις ανά πρόσωπο. Ότι δεν μπορεί να αυξάνονται.

  Σωστά. Αλλά αυτό ισχύει μόνο αν το πόσο που είναι δεσμευμένο για τη παροχή συντάξεων παραμένει σταθερό από έτος σε έτος. Και αυτό δεν ισχύει συνήθως.

  …και όπως ξέρεις, οι σχετικές με τις συντάξεις "γραμμές" στον προϋπολογισμό είναι και πολιτική απόφαση, συμπεριλαμβανομένου πολιτικο-ιδεολογικών κριτηρίων- όχι μόνο οικονομικών. Ή τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κοίτα και το σημαντικότερο: στην παραγωγικότερη ηλικία του ανθρώπου 50-65, έχουμε 650.000 συνταξιούχους .....!!!


  Τραγικό.


  Σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειωθούν συντάξεις χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συγχωνευτούν επιτέλους κύριες και επικουρικές συντάξεις, να καταργθεί κάθε πρόωρη συνταξιοδότηση (εκτός από πραγματικά κοινωνικές περιτπώσεις) και να ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ επιτέλους ότι ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σύνταξη δε θα είναι πάνω από τα 2/3 του μισθού του εργαζόμενου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σωστα.Να αυξηθουν μαλιστα τουλαχιστον στα 1200 ευρω.
  Ποροι να βρεθουν απο τη φορολογηση της ακινητης περιουσιας.
  Στην Αγγλια ενα διαμερισμα πληρωνει 2000 λιρες φορο.
  Να διπλασιαστει λοιπον ο ΕΝΦΙΑ και τα εσοδα ,περιπου 3 δις,να δοθουν για αυξηση των συνταξεων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "στην παραγωγικότερη ηλικία του ανθρώπου 50-65...."
  Θα ήθελα πάρα πολύ να τεκμηρίωνες την παραπάνω φράση σου. Όλες σχεδόν οι μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την παραγωγικότητα και τις ηλικιακές ομάδες έχουν καταλήξει πως οι παραγωγικότερες ηλικίες είναι μεταξύ 30-40 ετών. Η μόνη εξαίρεση είναι οι γυναίκες συγγραφείς που συνήθως είναι παραγωγικότερες μετά τα 50.

  http://www.economist.com/node/2792423

  ΑπάντησηΔιαγραφή