Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά με την Τρόικα υπέρ του να γίνονται πιο εύκολα απεργίες

20.11.14


Στον ελληνικό Τύπο δημοσιεύονται σήμερα αρκετά ρεπορτάζ, όμοια μεταξύ τους, τα οποία επιχειρούν να καταγράψουν τις διαφωνίες της κυβέρνησης της Ελλάδας με την Τρόικα, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Νίκα στην Καθημερινή, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση διαφωνεί με την Τρόικα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τις απεργίες, όπου η Τρόικα ζητεί να αποφασίζονται με πλειοψηφία 50%+1 των μελών ενός σωματείου κι όχι με το 50%+1 των παρόντων, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος!

Θέλω να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση μου στα μέλη της Τρόικας γι' αυτή την ψυχολογική δοκιμασία στην οποία τους υποβάλει η «μεταρρυθμιστική» κυβέρνηση μας. Εύχομαι η ζωή κάποια στιγμή να τους επιβραβεύσει για την υπομονή τους.

7 σχόλια:

 1. Τον Προεδρο της Δημοκρατίας θα τον ψηφίσουμε με το 50+1 των παρόντων ή των μελών της Βουλής?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αντιστρεψοδίκης20 Νοεμβρίου 2014 - 1:55 μ.μ.

  Τις απεργίες τις είχε καταργήσει άτυπα η πραγματικότητα πολύ πριν έρθει η 'κρίση'.
  Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα το γνωρίζουν από πρώτο χέρι.
  Το να ζητούν κάποιοι από την πολιτεία να τις καταργήσει ή να δυσκολέψει κι' άλλο την πραγματοποίηση τους είναι απαράδεκτο.
  Το επόμενο βήμα είναι να ζητούν να καταργηθεί το, επίσης καταστρατηγημένο προ 'κρίσης', 8ώρο.
  Προ 'κρίσης' στη σοβιετία :
  - απαγορευόταν πρακτικά η απεργία (επέφερε από εργοδοτική δυσμένεια μέχρι λογιστήριο)

  - το 8ωρο σήμαινε 10ωρο (09:00 - 19:00) (αν δε σ' αρέσει φύγε και πιάνω το επόμενο βιογραφικό από τον πάκο που εχω στο γραφείο μου)

  - και η γενιά των 700 ευρώ σόκαρε τους πάντες. (τι θα απογίνουν τα παιδιά μας!!)

  Μετά την 'κρίση' στην πρωην σοβιετία :

  - θα απαγορευτεί δια νόμου η απεργία (κομμούνια καταστρέψατε την οικονομία με τις απεργίες)

  - το 10ωρο έχει ηδη γίνει 12ωρο (το αραλίκι τελείωσε τεμπελόσκυλα)

  - και η γενιά των 430 ευρώ καθαρά(κάτω των 25 ετών) δε σοκάρει κανένα. (την υγειά μας και τη δουλειά μας να 'χουμε)

  Οι εργοδότες κρατούν τη μπαγκέτα,

  οι δεξιοί νεοφιλελαυγίτες παίζουν τα όργανα,

  οι 'προοδευτικοί' 'κεντροαριστεροί' σέρνουν το χορό της ΚΟινής ΛΟγικής,

  και ακολουθούν με βήματα ζαλισμένου κοτόπουλου φοιτητές, συνταξιούχοι και λοιπά κοινωνικά στρώματα που ουσιαστικά βρίσκονται εκτός παραγωγικής διαδικασίας(οι συνταξιούχοι και εκτός κοινωνίας) και δε γνωρίζουν για τι πράγμα ομιλούν.
  Η ανύπαρκτη 'αριστερά' κάνει πως δε βλέπει,

  τα καταπίνει αμάσητα και φτύνει τσιτάτα.

  Με τις υγείες μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αναρχοσυνδικαλιστής20 Νοεμβρίου 2014 - 2:00 μ.μ.

  Καιρό έχω να διαβάσω τέτοια μπαρούφα και δε μπορεί να περάσει ασχολίαστη! Αφού ο ελληνικός συνδικαλισμός σου ξυνίζει Παραπολιτική ρίξε μια ματιά στο New York και τις περίφημες "fast food strikes". Εκεί απαιτούνταν 50%+1 συμμετοχή ή μήπως ξεκίνησαν με 100 συμμετέχοντες και έφτασαν τελικά χιλιάδες; Ως γνωστόν ο συνδικαλισμός βασίζεται σε δυναμικές μειοψηφίες που κινητοποιούν και μεταδίδουν το όραμά τους (στη ΝΥ ήταν 15 ευρώ ωρομίσθιο και το όραμα να καταργηθούν οι εργαζόμενοι φτωχοί). Αυτή τη στιγμή ο διαλυμένος ιδιωτικός τομέας με απλήρωτα δεδουλευμένα και απολύσεις εγκύων, με τα ανύπαρκτα και αδύναμα συνδικάτα, απειλείται ΕΛΑΧΙΣΤΑ από τις απεργίες. Θα τα εξαφανίσουμε λοιπόν εντελώς; Θα ακυρώσουμε και τους φοιτητικούς συλλόγους για να γλυτώσουμε τις καταλήψεις; Και όλα με το βάση το μεταρρυθμιστικό ιδεολόγημα και το μανδύα της "προοδευτικότητας";


  Αιδώς!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι γνωστό ότι εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια οι απεργίες στον ιδιωτικό τομέα είναι από ελάχιστες εως μηδαμινές. Οι μόνοι που απεργούν συστηματκά και κατ' εξακολούθηση στην Ελλάδα είναι οι ΔΥ και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ ((που είναι 2 φορες ΔΥ). Το να νομοθετήσεις για να ρυθμίσεις- περιορίσεις κάτι που ήδη το έχει εξαφανίσει η ίδια η ζωή, είναι ο ορισμός της τρύπας που γίνεται στο νερό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τελικά ο παραπολιτικός κάνει δεξιά αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, καθώς διακρίνει σταθερά μεταρρυθμιστικό(δηλ. νεοφιλελεύθερο) έλλειμμα. Πριν λίγες ημέρες προέτρεπε ειρωνευόμενος τους διαμαρτυρόμενους έλληνες φοιτητές να πάνε σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού για να διαμορφώσουν εκ νέου τα αιτήματα τους*. Μετά υμνούσε τους μη εκλεγμένους Ντράγκι και Τρισέ για να απαξιώσει το εκλεγμένο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Σήμερα μαλώνει το Σαμαρά που δεν τορπιλίζει εντελώς τις απεργίες.
  Οι απόψεις τους σε συνδυασμό με την ηλικία του και την πρόσφατη(ή επικείμενη) αποφοίτηση του είναι ενδεικτικές του πόσο έχει αλώσει ο νεοφιλελευθερισμός τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Είναι επίσης ενδεικτικές της πολιτικής παραχάραξης που έχει προκαλέσει η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Και είναι ενδεικτικές γιατί αν καλέσεις κάποιον σαν τον παραπολιτικό να αυτοπροσδιοριστεί πολιτικά, θα σου απαντήσει : ανήκω στην κεντροαριστερά. Θα επιδοθεί δε με ιδιαίτερη ευκολία, σε κριτική στα μορφώματα ιδίων απόψεων τύπου Δημαρ και Ποτάμι για την απολίτικη στάση τους!!! Τι είδους πολιτικοποιημένος είναι αυτός που κάνει copy paste την καθεστωτική αφήγηση, για να υπερθεματίσει επάνω της στη συνέχεια ; Τι είδους πολιτικοποιημένος είναι αυτός που δεν προσπαθεί, δεν έχει διάθεση, δεν επιθυμεί να αμφισβητήσει την κυρίαρχη ιδεολογία ; Δε θα με ανησυχούσε καθόλου εαν επρόκειτο για κάποιον εγκάθετο σε διατεταγμένη υπηρεσία. Δε θα έμπαινα καν στον κόπο να γράψω ή να του χαρίζω καθημερινά κλικ. Μετά από ενα χρόνο που παρακολουθώ το blog δε νομίζω όμως ότι ο παραπολιτικός είναι τέτοια περίπτωση. Στο πρόσωπο του μάλιστα κάνω κριτική σε πολλούς, και η μόνη μου επιφύλαξη είναι για το αν θα έπρεπε να (του)την κάνω δημόσια.
  Στον αστερίσκο που ακολουθεί, επιστρέφω λίγη από την ειρωνεία που εισέπραξαν οι φοιτητές. Συγγνώμη εκ των προτέρων αν σε θίγω. Δεν είναι άλλο παρά πολιτική καζούρα που αναδεικνύει την πολιτική σύγχυση στην οποία θεωρώ ότι άδολα και άθελα σου βρίσκεσαι.

  *σκέψου να σε άκουγαν και να πήγαιναν την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρώμη όπου ο αγαπημένος σου Ντράγκι φυγαδεύτηκε πραγματικά την τελευταία στιγμή από το πανεπιστήμιο που επρόκειτο να μιλούσε. Σκέψου να βρίσκονταν χθες στο Λονδίνο όπου φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Από μια ανεύθυνη ανάρτηση σου οι φοιτητές μπορεί να έπαιρναν τα λάθος παραδείγματα. Προσοχή και υπευθυνότητα λοιπόν γιατί όπως είπε και ο παραδομένος στη χλεύη σου Παπαμιμίκος, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι σταθερότητα και ανοικτά πανεπιστήμια, και αυτό είναι και το επίδικο της εποχής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Βενιζελ(ογ)ικός21 Νοεμβρίου 2014 - 12:30 π.μ.

  Θεωρώ εξόχως σημαντική αυτή την ανάρτηση, καθώς μας διαφωτίζει για τον τρόπο σκέψης και το ιδεολογικό στίγμα των γιωργοπαπανδρεϊκών. Και από αυτή την ανάρτηση φαίνεται ότι η βασική κατηγορία τους εναντίον του Βενιζέλου είναι ότι διαπραγματεύεται και συγκρούεται με την τρόικα, σε αντίθεση με τον ΓΑΠ που υπέγραφε ότι του έφερναν με κλειστά μάτια.
  Το καινούριο σημείο είναι όμως ότι γίνεται φανερό πως η απόλυτη υποταγή του ΓΑΠ στα κελεύσματα της τρόικας δεν ήταν συνέπεια της (δεδομένης) πνευματικής και πολιτικής αδυναμίας του, αλλά κάτι ακόμα βαθύτερο, της απόλυτης ιδεολογικής συμπόρευσής του με τη νεοφιλελεύθερη σκέψη. Είναι εφιαλτικό να βλέπεις ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται κεντροαριστεροί να υποστηρίζουν τη «μεταρρύθμιση» της ουσιαστικής κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία και να εγκαλούν την κυβέρνηση (και το μόνιμο στόχο τους τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) ότι υπερασπίζεται αυτό το δικαίωμα.
  Είναι πλέον ολοφάνερο το μέγεθος της «μπαρούφας» που εκστόμισε πρόσφατα η έτερη γόνος Γεννηματά, ότι δεν πρέπει να χωριζόμαστε σε «βενιζελικούς» και «γιωργοπαπανδρεϊκούς». Αγνοώντας το γεγονός ότι μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μία ο νεοφιλελεύθερος ΓΑΠ προσανατολισμένος προς τις ΗΠΑ, ο άνθρωπος που έβαλε το ΔΝΤ στην Ευρώπη και μας φόρτωσε τους Ανδριανόπουλο, Μάνο στο ΠΑΣΟΚ. Και από την άλλη ο παραδοσιακός σοσιαλιστής Βενιζέλος με προσανολισμό στην Ευρώπη, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και προσπαθεί να διώξει το ΔΝΤ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Να ξέρουν οτι και τις εισφορες και την εργασία τους προς το ΑΕΠ τη χωρας σε λιγο θα την πληρώνουν το 50%+1 των παρόντων στο τρελάδικο η Ελλας. Οι υπόλοιποι θα είναι με τη βαλίτσα στο χέρι σε κάποια "αναλγητη νεοφιλελε" χώρα με θεσμους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή