Η θέση του Νίκου Ρωμανού είναι στη φυλακή

25.11.14


Παρατηρώ ότι εκατοντάδες ειδήμονες των social media εμφανίζονται απολύτως βέβαιοι ότι «σε οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος» θα είχε γίνει δεκτό το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για τακτικές άδειες από τη φυλακή ώστε να παρακολουθήσει τις σπουδές τους.

Είναι φοβερά σίγουροι μάλιστα για την άποψη τους, περίπου όσο σίγουρος είμαι κι εγώ για το εύρος της επικίνδυνης ημιμάθειας τους. Ωραία λοιπόν τα ρομαντικά στάτους και οι κωμικοτραγικές επιδείξεις προοδευτισμού αλλά ας δούμε λίγο τα γεγονότα:

1. Ο Νίκος Ρωμανός συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2013.
2. Ο Νίκος Ρωμανός καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και 11 μήνες κάθειρξη τον Οκτώβριο του 2014.
3. O Nίκος Ρωμανός δηλώνει με κάθε τρόπο περήφανος για τις εγκληματικές πράξεις του.
4. Ο Νίκος Ρωμανός έστειλε μια επιστολή στα ΜΜΕ πριν ξεκινήσει την απεργία πείνας. Αναρωτιέμαι αν τη διάβασαν ολόκληρη οι υποστηρικτές του. Σε αυτήν, εκτός των άλλων αναφέρει:

Σε αυτό το σημείο, είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσω το πολιτικό μου σκεπτικό ώστε να μπει ένα πλαίσιο γύρω από την επιλογή που πραγματοποιώ. Οι νόμοι, εκτός από εργαλεία ελέγχου και καταστολής, αποτελούν ταυτόχρονα και μια διατήρηση ισορροπιών ή αλλιώς αυτό που επιγραμματικά ονομάζουμε κοινωνικά συμβόλαια, αντανακλούν κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς και διαμορφώνουν τμηματικά ορισμένες θέσεις διεξαγωγής του κοινωνικού πολέμου. Γι’ αυτό και η επιλογή που κάνω θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη: δεν υπερασπίζομαι τη νομιμότητά τους· αντίθετα, απευθύνω έναν πολιτικό εκβιασμό, ώστε να κερδίσω ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού.

Σύνοψη: Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κάποιος που έχει εκτίσει μόλις το 1/15 της ποινής του πρέπει να βγαίνει 3-4 φορές την εβδομάδα από τη φυλακή για να...σπουδάσει, παρόλο που ο ίδιος ομολογεί ότι προτεραιότητα του δεν είναι οι σπουδές αλλά ένας «πολιτικός εκβιασμός» και «ανάσες ελευθερίας», ενώ με κανέναν τρόπο δεν δείχνει να έχει σωφρονιστεί καθώς υπερασπίζεται ακόμα με πάθος τις πράξεις εκείνες που τον οδήγησαν στη φυλακή.

Συμπληρώνουν μάλιστα ότι «σε κάθε πολιτισμένο κράτος» θα είχε γίνει δεκτό το αίτημα του. Τους πληροφορώ ότι είναι επικίνδυνα άσχετοι και συγχαίρω την ελληνική Δικαιοσύνη που δεν έκανε δεκτό το αίτημα του. Η θέση του Νίκου Ρωμανού για τα επόμενα χρόνια είναι στη φυλακή, κυρίως γιατί οι επιλογές του κάθε ανθρώπου συνοδεύονται από κάποιο κόστος.

Φυσικά, θα υποστήριζα οποιοδήποτε αίτημα εκσυγχρονισμού του άθλιου σωφρονιστικού συστήματος της χώρας που θα επέτρεπε σε όλους τους κρατουμένους (όχι μόνο στους δημοφιλείς) να σπουδάζουν εξ αποστάσεως αξιοποιώντας τις σχετικές δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο. Εξάλλου, αυτό συμβαίνει «σε κάθε πολιτισμένο κράτος».

2 σχόλια:

 1. Χμ, ννναι.

  Πρώτα απ'όλα θα συμφωνήσω με το τελευταίο που αφορά στο γενικό χαρακτήρα του ""σωφρονιστικού"" συστήματος στην Ελλάδα.
  Έπειτα θα υπενθυμίσω την ηλικία του Ρωμανού και θα αναρωτηθώ ποιες είναι οι πιθανότητς "σωφρονισμού" του εντός Κορυδαλλού.


  Βασικά όμως θα πω ότι για ρομαντισμό θα μπορούσε να κατηγορηθεί κάποιος που θα υποστήριζε την αποφυλάκιση του Ρωμανού και το να μην υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του βάσει νομοθεσίας. (Να θυμίσουμε, βέβαια, ότι καταδικάστηκε για συμμετοχή σε ληστεία (όχι για ανθρωποκτονία!) και αν δεν κάνω λάθος όχι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση)- ένα το κρατούμενο επομένως: ο φυλακισμένος 21(;)χρονος Νίκος Ρωμανός είναι στον Κορυδαλλό για ΛΗΣΤΕΙΑ.


  Το 2ο κρατούμενο είναι το ότι έδωσε πανελλαδικές και πέρασε σε σχολή (και μάλιστα προσκλήθηκε απ'ό,τι μάθαμε και σε εκδήλωση για να τον συγχαρούν μαζί με τους υπόλοιπους επιτυχόντες απ'τον Παπούλια, στην οποία αρνήθηκε να πάει). Το φοβερό σωφρονιστικό μας σύστημα λοιπόν δίνει τη δυνατότητα στο Ρωμανό να δώσει εξετάσεις, να περάσει σε σχολή, αλλά όχι να την παρακολουθήσει. Βλέπουμε κάτι οξύμωρο εδώ ή εγώ έχω το πρόβλημα; Οι εκπαιδευτικές άδειες υπάρχουν βάσει νόμου απ'όσο ξέρουμε. (Αν δεν ισχύει, θα μπορούσατε να το γράψετε στο άρθρο σας και να ξεμπερδεύετε, δέχομαι ότι δεν είμαστε όλοι νομικοί και γι'αυτό ίσως να είμαστε ημιμαθείς όπως λέτε,ναι.) Από πότε το ίδιο το κράτος δικαιούται να άρει την αρχή της ισονομίας λοιπόν;
  Επίσης, το ότι ο ειδικός εφέτης ανακριτής κος Νικόπουλος δήλωνε αναρμόδιος να αποφασίσει για καιρό, δε σημαίνει τίποτα; Ή υπάρχει νόμος και τον ακολουθείς ή δεν υπάρχει. Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον και να καταλήγουν να αποφασίζουν "κατά περίπτωση"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 1. Η ηλικία του Ρωμανού είναι νομικά αδιάφορη.

  2. Δεν καταλαβαίνω γιατί δίνετε έμφαση στο ότι έχει καταδικαστεί για ληστεία. Η ληστεία είναι βαρύτατο έγκλημα. Δείτε πάντως εδώ για ποιο λόγο καταδικάστηκε: http://www.kathimerini.gr/786160/article/epikairothta/ellada/ws-koinoi-poinikoi-katadikasthkan-oi-lhstes-velventoy

  3. Το οξύμωρο έγκειται στο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης των σπουδών, ειδικά στην εποχή του Ίντερνετ.

  4. Όχι, στην περίπτωση Ρωμανού, δεν υπάρχει νόμος http://anamorfosis.net/blog/?p=10697

  ΑπάντησηΔιαγραφή