Μια ψύχραιμη σύνοψη της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ

9.11.14


Αν δεν έχετε παρακολουθήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, το σημερινό άρθρο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και καταξιωμένου νομικού Χρήστου Ροζάκη μπορεί να σας κατατοπίσει με τρόπο ψύχραιμο και υπεύθυνο.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα για την παρουσία του «Μπαρπαρός»:

Αυτή η τουρκική ενέργεια είναι σαφώς αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο. Πρώτον, γιατί δεν στηρίζεται στη Συμφωνία Εγγύησης, που, κι αν είναι ακόμα ισχυρή, προϋποθέτει διαβούλευση των μερών πριν από κάθε ενέργεια, και τέτοια διαβούλευση μεταξύ της Τουρκίας και των άλλων εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο) δεν έλαβε χώρα. Στο σημείο αυτό πρόκειται για επανάληψη της ίδιας συμπεριφοράς με αυτήν της εισβολής του 1974, όπου πάλι η Τουρκία προχώρησε σε πολεμικές ενέργειες παραλείποντας τη διαβούλευση με τις υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις.

Δεύτερον, γιατί παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχει η Κύπρος στην ΑΟΖ της. Η περιοχή της ΑΟΖ είναι sui generis περιοχή, δηλ. είναι περιοχή που δεν αποτελεί ανοιχτή θάλασσα (όπου το κάθε κράτος μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα της ελευθερίας των θαλασσών, περιλαμβανομένης και της θαλάσσιας έρευνας), αλλά μια περιοχή όπου το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου αποκλειστικά, επιτρέποντας, μόνον, την άσκηση του δικαιώματος της ναυσιπλοΐας στα ξένα πλοία. Προφανώς το «Μπαρμπαρός» δεν ασκεί εκεί το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Ολόκληρο το άρθρο στην Καθημερινή της Κυριακής.

2 σχόλια:

 1. Αυτά πολύ καλά τα λέει αν και η διαβούλευση δεν μου λέει τίποτα. Μπορεί και να μην οδηγεί πουθενά. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν διαβουλευτείς μετά μπορείς να συμπεριφέρεσαι αψηφώντας όλο το Διεθνές Δημόσιο Δίκαιο. Αλλά όπως και να έχει λάθος κομμάτι διάλεξες να δείξεις, το καλύτερο είναι στο τέλος :)

  Στην καταληκτική παράγραφο του (ολόκληρου) άρθρου, υποστηρίζει ότι:


  "Η Ελλάδα, ταυτοχρόνως, ως εγγυήτρια δύναμη, μπορεί να συμμετέχει με ένα ή δύο πολεμικά στην παρακολούθηση του έργου του «Μπαρμπαρός», και, προφανώς, να είναι πολύ προσεκτική στις συνομιλίες με την Αίγυπτο, ιδιαίτερα σε θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών σε περιοχές που υπάρχουν παράλληλα τουρκικές διεκδικήσεις επικαλυπτόμενες. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι μονόδρομος και ισχύει, τόσο για την Τουρκία, όσο και για την Ελλάδα."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σωστά τα λέει ο Ροζάκης, αλλά ρε παιδί μου τι είναι αυτό το πράγμα με τη φράση 'κατάφωρη παραβίαση'; Γιατί όχι απλά παραβίαση, για να μην πω παράβασή; όπως και να το κάνουμε, έχουν συμβεί και χειρότερα, έτσι δεν είναι; Κατάφωρο το ένα, κατάφωρο το άλλο, χάνω την αίσθηση του μέτρου. Είναι μάλλον κάτι σαν τις τυπικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που λένε ότι η τάδε στρατιωτική άσκηση 'στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία'. Η υπερβολή ως τύπος.
  Άντε μην αρχίσω με τον 'Προαστιακό'. Λες και το 'Προαστικός' δεν έκανε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή