Ο αγώνας του Ρωμανού έχει δικαιωθεί, η Πολιτεία δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο

4.12.14


Διάβασα τη δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας και ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τίποτα.

Μιας και οι ώρες είναι κρίσιμες για την υγεία του κρατουμένου και κάθε δημόσια τοποθέτηση είναι σημαντική, ας συνοψίσουμε τα γεγονότα:

1. Ο Ρωμανός έχει δικαίωμα να σπουδάσει. Ο αγώνας του ως προς αυτό δικαιώθηκε. Η κυβέρνηση προωθεί έκτακτη τροπολογία για να εκσυγχρονιστούν άμεσα οι φυλακές και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και να διευκολυνθούν οι σπουδές εξ αποστάσεως για όλους τους κρατουμένους.

2. Ο Ρωμανός δεν έχει δικαίωμα σε εκπαιδευτικές άδειες. Έχει εκτίσει μόλις 1 έτος από τα 16 της ποινής του, εκκρεμούν εις βάρος του κι άλλες δικογραφίες, με τις δηλώσεις του ξεκαθαρίζει ότι σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις συγκεκριμένες άδειες. Ορθώς το αίτημα του απορρίπτεται. Καμία δυτική έννομη τάξη δεν θα του αναγνώριζε ένα τέτοιο δικαίωμα.

3. Ο Ρωμανός δεν είναι πολιτικός κρατούμενος. Δεν υπάρχουν εξ ορισμού πολιτικοί κρατούμενοι σε μια δυτική Δημοκρατία. Δεν βρίσκεται στη φυλακή για τις απόψεις του κατά του πολιτεύματος αλλά για συγκεκριμένες πράξεις του.

4. Η δήλωση του δικηγόρου του Ρωμανού κ. Φραγκίσκου Ραγκούση που αναφέρει ότι «η εκπαιδευτική άδεια έχει την έννοια της επανένταξης και ο Νίκος Ρωμανός διάλεξε επανένταξη» είναι μια φοβερά γελοία δήλωση και επικίνδυνη για τον πελάτη του. Δεν αποφασίζουν οι κρατούμενοι μόνοι τους πότε θα επανενταχθούν στην κοινωνία, πόσο μάλλον έχοντας εκτίσει μόλις το 1/15 της ποινής τους.

Συνοπτικά, αν ο Ρωμανός πραγματικά θέλει να σπουδάσει, μπορεί πλέον να το κάνει. Οτιδήποτε παραπάνω ζητάει, δεν μπορεί και δεν πρέπει να του επιτραπεί. Η Πολιτεία δεν έχει καμία ευθύνη. Εύχομαι να υπάρχουν νηφάλιες φωνές στον περίγυρο του και να επικρατήσουν. Πρέπει να ζήσει.

6 σχόλια:

 1. Καθάρισες! Με συνοπτικό πλην δημοκρατικότατο και καλοθεμελιωμένο σκεπτικό. Απλά να θυμισω για όσους τους έχει διαφύγει ότι τη πρωτοβουλία της τροπολογίας την είχε ο Βενιζέλος που αποδεικνύεται ότι όχι μόνο γρήγορα αλλά και αποτελεσματικά αντανακλαστικά-κάποιοι πήγαν να τον εμπλέξουν και σ'αυτό ενώ είναι αναρμόδιος, κλανοντας διαμαρτυρία έξω απ'το σπίτι του. Τους το αντιγύρισε με αυτή τη πρωτοβουλία του και πολλές γλώσσες πασχίζουν να ελευθερωθούν τώρα από τον καταπιόνα τους, που τις καταβρόχθισε, έτσι αδέξιες που είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΄΄Διάβασα τη δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας και ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τίποτα.΄΄
  Σου προτείνω, λοιπόν :
  http://paroutsas.jmc.gr/iqtest/classic.htm.

  Εκει μπορεί να καταλάβεις!


  Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σωστή, επιγραμματική και συγκροτημένη η θεση σου, αγαπητε παραπολιτικε. Μια ψύχραιμη και δημοκρατική φωνή μεσα στη ασυναρτητη φλυαρία των ημερών. Τίποτε αλλο δεν χρειαζεται να ειπωθεί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παραπολιτικέ, γίνεται κατ' επανάληψη αυτό το λάθος. Δεν παίζει κανένα ρόλο ποιο μέρος της ποινής του έχει εκτίσει. Το άρθρο 58 του σωφρονιστικού κώδικα παραπέμπει στην περίπτωση γ' της παρ.1 του άρθρου 55 και όχι σε ολόκληρο το άρθρο 55.
  Σε κάθε περίπτωση μικρή η αβλεψία, αλλά δεν παίζει κανένα ρόλο το μέρος της ποινής που έχει εκτίσει ο κρατούμενος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ωραια όλα αυτα, ΑΛΛΑ να μην ξεχνάμε οτι ο Ρωμανος ειδε να δολοφονείται μπροστά στα μάτια του,ο καλύτερος του φιλος.
  Οπως κι ο Bruce Wayne ειδε να δολοφονουνται μπροστά στα μάτια του οι γονείς του, κι αργότερα εγινε ο Batman.
  Ολοι κατανοούμε τι ακριβώς σηματοδοτεί αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτά που σίγουρα παίζουν ρόλο είναι η πιθανότητα τέλεσης νέων αδικημάτων, κατά πόσον είναι ύποπτος φυγής κλπ, κριτήρια που παίζουν ρόλο σε οποιοδήποτε συμβούλιο φυλακών που χορηγεί άδειες σε όλο τον κόσμο, γτι αυτό οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση γιά κάθε κρατούμενο και πολύ καλά κάνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή