Εμείς, οι...λιγότερο Έλληνες που δεν θα ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές

24.1.15


Προσπαθώ εδώ και καιρό να διαχειριστώ την οργή μου και να κάνω ένα μικρό σχόλιο για το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες δεν έχουν πρακτικά το δικαίωμα να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, όπως δεν είχαν και σε όλες τις προηγούμενες.

Η οργή μου είναι αυτή τη φορά πολλαπλάσια καθώς ανάμεσα τους είμαι πλέον κι εγώ και δυστυχώς συχνά όλοι κινητοποιούμαστε όλοι παραπάνω για ένα υφιστάμενο πρόβλημα όταν μας αγγίζει. Στις 27 Οκτωβρίου είχα τονίσει ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες μετανάστες να ψηφίσουν στις ελληνικές πρεσβείες αλλά δυστυχώς τίποτα δεν συνέβη.

Όλοι μας λένε ότι αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την πορεία της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αλλά κανείς δεν ζήτησε να ακολουθήσει η Ελλάδα την κοινή ευρωπαϊκή πρακτική που θέλει τις περισσότερες δυτικές χώρες να επιτρέπουν στους πολίτες τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε πρεσβείες και προξενεία. Πριν από μερικούς μήνες, στην Ελλάδα στήθηκαν εκλογικά τμήματα για τους Βούλγαρους πολίτες που διαμένουν στη χώρα μας. Δεν είναι δηλαδή ότι ζητάμε και τίποτα φοβερά εξεζητημένο.

Το θέμα της ψήφου των Ελλήνων μεταναστών είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό της ψήφου των Ελλήνων της ομογένειας.  Οι Έλληνες μετανάστες είναι Έλληνες πολίτες που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό με ελληνική ταυτότητα και ελληνικό διαβατήριο. Συνήθως διατηρούν και τη...σπουδαία ιδιότητα του Έλληνα φορολογούμενου. Οι περισσότεροι μάλιστα έφυγαν τα τελευταία χρόνια και είναι στην πλειοψηφία τους νέοι με αξιόλογα τυπικά προσόντα.

Με όλον τον σεβασμό στις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας μας, εκτιμώ ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή του συνόλου του πολιτικού συστήματος το να μην μπλέξει με όλους αυτούς Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα, έχουν κάνει τις συγκρίσεις τους με αυτό που συνάντησαν εκεί που πήγαν και γνωρίζουν πολύ καλά τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα.

Κρίμα.

21 σχόλια:

 1. ...αλλά τελικά είναι αυτός που θα τού τη χαρίσει-γι'αυτό το λόγο άλλωστε και έκανε το κόμμα, υπακούοντας σε εντολές έξωθεν! Η υποτονικότατη προεκλογική εκστρατεία του μακράν πιο ξεκούραστου, είναι μέρος του παραδόξου που τελικά έχει την εξήγηση του. Αν πράγματι ήθελε ο Παπανδρέου να κάνει κόμμα με διάρκεια και παρεμβατικό λόγο στη νέα κατάσταση και νιωρίτερα θα το είχε φτιάξει και δραστικότερα θα είχε ενεργήσει. Εντάξει οι άνθρωποι γύρω απ'το Γιωργάκη ζούνε κι αυτοί στη κοσμάρα τους-και μόνο ότι τον επέλεξαν σαν ηγέτη λέει πολλά.Στη κοσμάρα του φυσικά ζει κι ο Γιωργάκης αλλά αυτό είναι στα δεδομένα του σχεδιασμού αυτού που τον υποκινούν. Τάπαμε και τα ξαναλέμε: ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 3% τι ο Παπανδρέου; Δεν κατάφερε να διαχειριστεί 44% θα ενδιαφερθεί το αγγαρειώδες 3% Λέει ο εκάστοτε Προεδρεύων στη Βουλή να ανακοινώνει κάθε λίγο και λιγάκι ότι "ο Πρόεδρος του ΚΗΔΕΙΣΟ αιτείται αδείας απουσίας στο εξωτερικό από τη Βουλή"; Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να σταματήσει η θύελλα ΣΥΡΙΖΑ-να αναγκαστεί να συνεργαστεί με ένα συμπαγές και συγκροτημένο ΠΑΣΟΚ, που θα φρενάρει τις ιλιγγιώδεις διαθέσεις των σκόρπιων ΣΥΡΙΖΑίων, με σοβαρό πολιτικό σκεπτικό όπως μόνο ο Βενιζέλος θα το μπορέσει-ο Θεοδωράκης θα χρειαστεί μια μεγάλη περίοδο προσαρμογής από τα αμιγώς τηλεοπτικά στα αμιγώς πολιτικά του κοινοβουλευτισμού, με μεγάλες πιθανότητες να μη το καταφέρει ποτέ αυτό-μέχρι να τού εξηγούν κάτι το πουλάκι θα έχει πετάξει-τα ζήσαμε και με τον ΓΑΠ αυτά: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΓΟΣΤΡΟΦΟΥΣ.Τρέχει κατά πολύ ταχύτερα απ'το βραδυκίνητο τέμπο τους. ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ μπορεί να παλαντζάρει προς τη σωστή κατεύθυνση μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-το σκέφτεστε να βασίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στον ΓΑΠ; Η εγγύηση της καταστροφής εξασφαλισμένη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η αλήθεια είναι ότι έφυγαν και διάλεξαν να ζήσουν εκτός Ελλάδας, οπότε δε θα φάνε στη μάπα αυτόν που θα ψηφίσουν. Άλλωστε δεν τους απογορεύεται η ψήφος. Αν το θεωρούν τόσο σημαντικό, ας πάρουν το αεροπλάνο και ας έρθουν. Λεφτά πλέον έχουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μα αυτό είναι η ιστορία: σενάρια επιστημονικής φαντασίας που γίνονται πραγματικότητα. Αν έλεγες στους Ρωμαίους ότι το στρατόπεδο που έφτιαξαν στο Lugdunum (Λονδίνο) μια μέρα θα γίνει παγκόσμια πρωτεύουσα με μια βασίλισσα με το μεγαλύτερο διαμάντι στο στέμμα της, θα σου έλεγαν ότι είσαι τρελός, ότι αυτό το μέρος είναι στην άκρη του κόσμου και είναι για δυσμενείς μεταθέσεις. Αν έλεγες στον Μ. Αλέξανδρο να κατακτήσει την Σαουδική Αραβία, γιατί εκεί μια μέρα θα είναι όλο το χρήμα, θα σε περνούσε κι αυτός για παλαβό. Πέρασε από δίπλα της και ούτε σημασία δεν της έδωσε, πού να μπλέκει στους 50 βαθμούς Κελσίου και στην έρημο. Αν έλεγες στον Ιουστινιανό ότι κακώς χτίζει την Αγία Σοφία γιατί θα γίνει τέμενος μιας θρησκείας που θα δημιουργηθεί 100 χρόνια αργότερα και ότι η πρωτεύουσά του θα γίνει Ιστανμπούλ κι εκεί θα ψάχνει Χριστιανούς με το κυάλι, κι αυτός θα σε περνούσε για τρελό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας, συμπληρώνει άριστα την αρρωστημένη νοοτροπία του πολιτικού συστήματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. να προσθέσω κάτι ακόμη: αυτό είναι και το ύστατο, το απεγνωσμένα απελπισμένο επιχείρημα για να διασωθεί κοινοβουλευτικά ο ΓΑΠ; Η ετεροκαθοριζόμενη αξία και όχι κάποια πειστική αυταξία; Πόση κατάντια για τον άνθρωπο που μόλις πέντε χρόνια πριν είναι 1 στους δυό έλληνες με το μέρος του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μου αρέσει ρε Παραπολιτική που γράφεις ένα κατεβατό για τους Έλληνες που έφυγαν πριν από 5 χρόνια και δεν μπορούν να ψηφίσουν, αλλά τους Έλληνες που έφυγαν πριν από 30 και 40 χρόνια τους αφήνεις στην απέξω. Με την λογική σου, και ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα έπρεπε να ψηφίσει από απόσταση στις εκλογές του 1958 γιατί ήταν 'ομογενής'. Προφανώς αναγκάζεσαι να ευθυγραμμίζεσαι με την γραμμή του ειδώλου σου που κομπλεξικά (αν και ο ίδιος κατά δήλωσή του 'Έλληνας του εξωτερικού') αρνήθηκε σε 2 εκατομμύρια Έλληνες το γένος σε όλη την Οικουμένη το δικαίωμα ψήφου στην πατρίδα που αγαπούν επειδή τους θεωρεί 'υπερπατριώτες'. Αλλά επειδή τώρα σε καίει προσωπικά (και επειδή το παλλαϊκό ΚΙΔΗΣΟ χρειάζεται και το τελευταίο ψηφαλάκι μπας και...) πετάς και μια παπάτζα να έχουμε να λέγαμε. Βασικά ούτε κι εσύ ο ίδιος κατάλαβες τις είπες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Άλλωστε για αυτό δεν τον έβαλαν οι καναλάρχες και οι εργολάβοι να κάνει το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.? Άλλος ένας λόγος να σας μισούμε θανάσιμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αν σιχάματα φιλελεύθεροι όπως εσύ και ψηφίζουν ΓΑΠ καλά κάνει η Ελλάς και δεν σας δίνει το δικαίωμα,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι περισσότεροι ομογενείς δεν έχουν αυτή τη στιγμή δικαίωμα ψήφου. Είναι διαφορετική η συζήτηση για το δικαίωμα ψήφου και διαφορετική για τη δυνατότητα άσκησης ενός υφιστάμενου δικαιώματος.


  Τα υπόλοιπα που γράφετε είναι άσχετα με το θέμα και δεν έχουν και ιδιαίτερη σχέση με την πραγματικότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. καλα λες . ακου εκει να μην αφηνουν τον τσιπρα να κατεβει μονος του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Nα αγιάσει το πληκτρολόγιό σου φίλε. Με λίγα λόγια γκρέμισες όλα του τα "επιχειρήματα". Ο δε Ελληνικός λαός, θα γκρεμίσει για πάντα τους Παπανδρέου αύριο από την πολιτική ζωή του τόπου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ετσι ξεκινατε αμοιροι? ασχετοι οπως ειστε δεν ξερεις τι σε περιμενει απο δευτερα... εμεις καλουλα μου δεν μισουμε κανενα απλα περιμενουμε να γελασουμε πικρα βεβαια αλλα θα γελασουμε νασαι σιγουρη. γευσου την πυρρεια νικη σου και χαλαρωσε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. νεμεσις ευτυχης24 Ιανουαρίου 2015 - 5:38 μ.μ.

  βαγγελη κουλαρε ,λιγες ωρες μεινανε για να αποτελεσεις παρελθον απο το πολυπαθο πασοκ . αρκετα το βιασες με την γρηγοραδα της ευφυιαςσου. το μονο που σου ελειπε καρντασι μου ηταν η ουσιαστικη σχεση σου με αυτο,γιατι δεν υπηρξες ποτε πασοκ. σου το λεει ενας παλαιος πασπιτης της εποχης σου . αντε γεια υπερφιαλο τιποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Από την πασοκικη ανθρωπχια στο συριζαίικο μίσος, ένα κομμενο εφάπαξ δρόμος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Κλάψε καλύτερα για τον ευφυή τον αρχηγό σου, που την δευτέρα θα είναι μεν στη βουλή οριακά, αλλά θα έχει εξαϋλωθεί από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Αυτό την έφαγε την Ελλάδα, η αυτοπρόσωπη παρουσία στο κάθετι. Αλλά από ότι βλέπεις ο κόσμος μυαλό δε βάζει.
  ΥΓ. Οι Άγγλοι που εχουν την επιστολική ψήφο είναι κουτόφραγκοι φαντάζομαι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Πού το ξέρεις; Μπορεί να μη χρειάζομαι τη Δευτέρα να κλάψω. Μπορεί να έχω κλάψει για την εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ πολύ καιρό πριν την αυριανή μέρα. Εγώ μπορεί να το έκλαιγα το ΠΑΣΟΚ από το μακρινό Δεκέμβρη του 2003, όταν κατάλαβα τη ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ με το επονείδιστο για δημοκρατικό κόμμα ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ.
  Αντίθετα από Δευτέρα μόνο χαρές θα έχω. Για δύο λόγους: πρώτο, γιατί θα έχει πραγματικά εξαερωθεί δια παντός ο εμπρηστής της παράταξης αλλά και για το ότι απαλλαγμένοι από το βαρίδι του δυναστικού καρκινώματος και με λυμένα τα χέρια από κυβερνητικές ευθύνες με ασήκωτο πολιτικό κόστος, το ΠΑΣΟΚ θα ξαναπάρει τα πάνω του-θα απολαύσουμε έναν ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ Βενιζέλο σε έναν συντριπτικό αντιπολιτευτικό λόγο που έχει να ακουστεί τέτοιος στην Ελλάδα από τα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ευάγγελος Κορκολής25 Ιανουαρίου 2015 - 2:41 π.μ.

  Εγώ πάντως θεωρώ πιο σημαντικό ότι εφόσον δε μου δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσω και να συμμετάσχω στη λήψη αποφάσεων, δεν αισθάνομαι καμία υποχρέωση να πληρώσω τον οποιονδήποτε ουρανοκατέβατο φόρο θα εφεύρει ο οποιοσδήποτε καραγκιόζης που θα εκλεγεί από τους συμπατριώτες μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Γιάννης Κοσμίδης25 Ιανουαρίου 2015 - 8:50 π.μ.

  Είναι απολύτως έτσι.Ακριβώς αυτός ο λόγος που το αποφεύγουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Όχι βέβαια, οι Άγγλοι είναι κουτοσάξωνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Βλέπω όλα αυτά τα παλαβά νούμερα που κάνετε με τα like-ακόμη και στα πιο γκαγκά σχόλια!-και σκέφτομαι ότι, κάποτε, επί Καραμανλή, ψήφιζαν τα δέντρα. Επί Γιωργάκη, ψηφίζουν τα κομπιούτερ!
  Υ.Γ. Πάρε ένα κι από μένα;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή