Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στο γάλα; Μια υπέροχη ελληνική ιστορία

16.1.15


Οι τιμές στο γάλα δεν υποχώρησαν σημαντικά, διότι η Ελλάδα δεν εφήρμοσε πλήρως τις σχετικές συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Την απάντηση αυτή έδωσε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την ακρίβεια.

«Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την περιορισμένη διάρκεια ζωής του γάλακτος στην Ελλάδα δεν είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε σημαντική πτώση των τιμών για το γάλα. Ενώ ο ΟΟΣΑ έχει συστήσει την ολοσχερή κατάργηση της περιορισμένης διάρκειας ζωής των 5 ημερών, οι περιορισμοί αναφορικά με τη διάρκεια ζωής αυξήθηκαν από 5 σε 7 ημέρες», ήταν η ακριβής απάντηση που έδωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Καθημερινή.

Αρχικά, να σημειωθεί ότι την ερώτηση κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας ένα κόμμα που καταψήφισε τις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Βέβαια, οι αλλαγές αυτές ήταν φοβερά γελοίες και ο Μοσκοβισί τονίζει ότι δεν έγινε τίποτα στην πραγματικότητα. Αν θυμάστε, πολλοί κυβερνητικές βουλευτές είχαν απειλήσει να καταψηφίσουν οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Που καταλήγουμε; Η μεν κυβέρνηση νομίζει ότι έκανε μεταρρυθμίσεις, η δε Αντιπολίτευση νομίζει ότι καταψήφισε ένα κακό νομοσχέδιο για τα...λαϊκά συμφέροντα και έτσι οι τιμές στο γάλα παρέμειναν οι ίδιες! Χωρίς να αλλάζει τίποτα στη χώρα, παράγουμε τόσο κατά φαντασίαν μεταρρυθμιστές όσο και κατά φαντασίαν αγωνιστές. Και φταίει η Μέρκελ...

Μένει πάντως να δούμε τι θα κάνει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τώρα που λύθηκε η απορία του κ. Παπαδημούλη για το ότι δεν πέφτουν οι τιμές του γάλακτος. Θα εφαρμόσει τις αλλαγές που μας προτείνει η Κομισιόν;