Παπανδρέου: Πληρώσαμε σε χρόνο και χρήμα την έλλειψη συναίνεσης, σε Ιρλανδία-Πορτογαλία πέτυχαν

7.1.15


Την ώρα που τα ΜΜΕ φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει ότι ο κεντρικός πρωταγωνιστής αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι για κάποιο άγνωστο λόγο ο Χριστόδουλος Ξηρός(!), ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί με το ζόρι να θέσει κάποια σοβαρά θέματα στη δημόσια ατζέντα.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία του στο Αγρίνιο:

Το 2010 πήραμε εγώ και η κυβέρνησή μου αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Με ένα και μόνο κριτήριο: επειδή αυτό έπρεπε να κάνουμε για την πατρίδα. Αποφάσεις που δικαιώθηκαν ακόμα και από αυτούς που τις πολέμησαν λυσσαλέα ως αξιωματική αντιπολίτευση – και είδαν το φως το αληθινό, όταν μύρισαν εξουσία.

Αποφάσεις που δικαιώθηκαν και από τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Κύπρο.
Την ίδια δύσκολη απόφαση πήραν και εκεί. Αυτό επέβαλλε το πατριωτικό τους καθήκον.

Ξέρω όμως τρία πράγματα που θέλω να συγκρατήσετε:

Πρώτον, πολλές αποφάσεις που πόνεσαν άδικα αυτούς που δεν έφταιγαν, δεν θα χρειαζόταν να τις πάρουμε, αν η αξιοπιστία της χώρας δεν είχε πληγεί θανάσιμα από αυτούς που είπαν ψέματα και έφυγαν.

Δεν θα χρειαζόταν να τις πάρουμε – γιατί η Ελλάδα είναι μεταξύ των 30 πλουσιότερων χωρών του κόσμου – αν ο δημόσιος τομέας δεν είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια στην τύχη του.
Αν δεν είχε γίνει όχημα ρουσφετιών, σπατάλης και διανομής προνομίων στους λίγους και ισχυρούς.
Αν δεν ήταν τελείως ανήμπορος να χτυπήσει την φοροδιαφυγή και να κατανείμει δίκαια τα βάρη.

Και δεν θα χρειαζόταν να τις πάρουμε, αν η Ευρώπη, η συντηρητική Ευρώπη μας έδινε λίγο χρόνο για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις μας. Στηρίζοντας στις διεθνείς αγορές τα ελληνικά ομόλογα όπως τελικά έκανε ο Ντράγκι για την Ιταλία και την Ισπανία. Και έτσι δεν χρειάστηκαν να μπουν στον μηχανισμό στήριξης για τα δάνειά τους.

Δεύτερον, δείτε την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Στις διεθνείς επαφές μου, παντού όπου πάω, όλοι υποστηρίζουν ότι η διαφορά της Ελλάδας από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δεν ήταν μόνο ότι είχε να αντιμετωπίσει το χειρότερο συνδυασμό ελλειμμάτων, ύφεσης και χρέους από όλες τις άλλες χώρες.

Ήταν και η χώρα με τη μεγαλύτερη έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής συναίνεσης.
Και αυτό το πληρώσαμε -και θα το πληρώνουμε- ως Έλληνες, ακριβά. Και σε χρόνο. Και σε χρήμα.

Ξέρω ότι, με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών – και μια ξεκάθαρη θέση με το δημοψήφισμα που είχα προτείνει, σήμερα θα είχαμε περάσει προ πολλού τον κάβο. Θα είχε ξεπεράσει προ πολλού την ανασφάλεια.

11 σχόλια:

 1. Φίλε παραπολιτικέ θα ήθελα το σχόλιο σου για την προσχώρηση του Καστανίδη (αυτός που έκανε κόμμα με Κατσέλη, που αρνιόταν πεισματικά να προωθήσει την οποιαδήποτε μεταρύθμιση στο υπουργείο δικαιοσύνης και υπερασπιζόταν τα συμφέροντα συντεχνιών-δικηγόρων) στο κόμμα Γιώργου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι πολύ απλό: στα τρία τελευταία χρόνια, πιο πολλές δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις έκανε ο Ξηρός παρά ο Παπανδρέου, που ήταν ξηρασία σκέτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κάποτε υποστήριζες χωρίς λόγο τον Παπακωνσταντίνου.
  Τώρα υποστηρίζεις τον ΓΑΠ.
  Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό. Ο ΓΑΠ είχε όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες να κάνει κάποια πράγματα. Οι επιλογές του ήταν άδικες και αναποτελεσματικές με συνέπεια η χώρα να βρίσκεται σε έναν ατέρμονα βρόχο ύφεσης, όχι λόγω της έλλειψης συναίνεσης.


  Με τι θράσσος ζητάει τώρα δεύτερη ευκαιρία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η πρόταση για δημοψήφισμα ήταν απαράδεκτη πολιτική επιλογή και κακώς την επαναφέρει στο προσκήνιο. Πράγματα που ως πολιτικός θα έπρεπε να θεωρεί αυτονόητα -όπως είναι η παραμανή στο ευρώ και στην ΕΕ- δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Έτσι είναι έπρεπε να πέσει ο Παπανδρέου που έφαγε όλη την π... μόνος του ( ολομόναχος καθώς είχε και εσωτερική αντιπολίτευση υψηλού επιπέδου Βενιζέλου- Καιλη και τα ρέστα ) και να βγει μετά κόπων ο Σαμαράς για να εφαρμόσει σε υπερθετικό βαθμό αυτά που κατηγορούσε τον Παπανδρέου. Άλλα είπαμε ένας είναι ο χαζός το αμερικανάκι και ο προδότης. Προτείνω να τον κρεμάσουμε στο σύνταγμα μαζί με τον αθώο Καρατζαφέρη. Αλλά έχουμε αυτούς που μας αξίζουν.... και το πιστεύω ακράδαντα..( το έκανα google translate ως γνήσιος οπαδός του Jefrie ε? ε?) Γιαυτό λοιπόν Σαμαρά δαγκωτό.... και αν μας αγαπάει ο Θεός θα φέρει πίσω και τον καταλληλότερο για αν ολοκληρώσει την εθνική τραγωδία εεε... σωτηρία εννοούσα που άφησε πίσω του....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κοίτα να δεις κύριε Γιωργάκη.. Θα έλεγα ότι έχεις δίκιο αλλά να σου θυμήσω ότι η απάντηση σου στο κάλεσμα για συναίνεση του Καραμανλή σε επώδυνα μέτρα ήταν "εκβιασμός εκλογών μέσω των προεδρικών εκλογών" και "λεφτά υπάρχουν". Το να μιλάει ο κληρονόμος της "Αλλαγής", των κλαδικών, του δημοσίου που ψήφιζε 70% ΠΑΣΚΕ για ρουσφέτια διορισμών προκαλεί μόνο θυμηδία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Είναι ίδια ομιλία με την προχθεσινή. C - my documents - elenopoulos - pame.doc. Λυπάμαι για τον Γιώργο. Ευτυχώς είχα το αμαξι για σέρβις το 2009 και δεν ψήφισα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αν ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε και το "Κίνημα" περάσουν το 3%, αλλά αθροιστικά το περνάνε, σε ποιον αξίζει η μούντζα; Στο ΓΑΠ ή στον Βενιζέλο; Δεν μπορούσε ο ΓΑΠ να περιμένει μετά τις εκλογές να αμφισβητήσει το Βενιζέλο και να ξαναγίνει πρόεδρος; Μάλλον ονειρεύεται το ΠΑΣΟΚ να μη μπει στη βουλή και να μπει αυτός για να εκδικηθεί το Βενιζέλο.

  Από τότε που έγινε πρώην τον ακούγαμε μόνο από το εξωτερικό και ξαφνικά θέλει να κάνει κόμμα; Γιατί δεν έλεγε τις αντιρρήσεις του πιο πριν αλλά ήταν εξαφανισμένος; Στην ομιλία του του φταίνε όλοι εκτός από τον ίδιο. Στην αντιμετώπιση της κρίσης είχε τα περισσότερα εφόδια από όλους (όπως αυτοδυναμία, 44%, το όνομα, προετοιμαζόταν 50 χρόνια για να γίνει πρωθυπουργός κλπ) και κατάφερε να τα θαλασσώσει και να τον πετάξει έξω το ίδιο του το κόμμα! Και δεν έβγαλε κιχ!

  Στον Καραμανλή δεν έδωσε συναίνεση και κλαίγεται τώρα που δεν του έδωσε ο Σαμαράς. Ενώ θα μπορούσε να ζητήσει 180 ψήφους και να τον αναγκάσει να τη δώσει.

  Ενώ ήταν σε διαδικασία να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους και ο καθένας τους αγωνιούσε αν θα περάσει τη συμφωνία από το δικό του κοινοβούλιο, ο ΓΑΠ σκέφθηκε στο παρά πέντε πριν κλείσει η συμφωνία να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και να τους πει: "Α, λέω να το περάσω και από δημοψήφισμα αν δεν σας ενοχλεί". Αν ήταν έτσι να το περνούσαν και οι άλλες χώρες από δημοψήφισμα και ακόμα θα περιμέναμε τα λεφτά.

  Λάθη επί λαθών, ανετοιμότητα και (μάλλον) αγαθές προθέσεις. Γιατί θέλει και δεύτερη ευκαρία; Τι μπορεί να καταφέρει τώρα με το 4% που δεν έκανε με το 44%;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ευχή και κατάρα8 Ιανουαρίου 2015 - 10:48 π.μ.

  Μην είσαι καθόλου σίγουρος για τις καλές προθέσεις του. Οι μυστικές διαβουλεύσεις του ΠΡΙΝ τις εκλογές με τον Στρος Καν και το ΔΝΤ, οι παρέες του με εμβληματικές μορφές του αμερικανισμού από Τζωρτζ Σόρος, Ρουμπινί μέχρι Στίγκλιτζ, οι καλές του σχέσεις με το πολιτικό και εκδοτικό κατεστημένο των ΗΠΑ-των ΗΠΑ που υπονομεύουν την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση-το γεγονός ότι απολαμβάνει ασυνήθιστα προνομιακής και ευνοϊκής προβολής και από τα μίντια αλλά και από την ιντελλιτζέντσια την αμερικανική, όλα αυτά και άλλα, που δεν χωράνε σε ένα σχόλιο, μόνο αγαθότητα προθέσεων δεν αποδεικνύουν.Μην μπερδεύουμε την αγγελική μορφή του αγαθιάρη, που άλλη αιτία τη δημιουργεί, (δεν είναι η ώρα να το αναλύσουμε το θέμα) με τη ψυχοσύνθεση του αποφασισμένου killer.ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΙ.Ακόμη και τώρα που υπονομεύει ανοιχτά το ΠΑΣΟΚ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σ'αυτό έχεις δίκιο νομίζω και αυτός είναι ο λόγος που δεν θα μπορέσει το Κίνημα να πάρει ένα ποσοστό αρκετά υψηλό.


  Το θέμα είναι ότι και η σημερινή κυβέρνηση ουσιαστικά ζητάει δεύτερη ευκαιρία - η πλειοψηφία του κόσμου που την ψηφίζει το κάνει με μισή καρδιά, απλά και μόνο αντιδραστικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.


  Οι επιλογές των Ελλήνων για κάποιους που θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά είναι μετρημένες. Και σ'αυτές τις περιπτώσεις όλοι πέφτουν πάνω τους γιατί "δεν ξέρουν να κυβερνάνε".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Επέστρεψε όταν έφυγε ο Παπανδρεόυ το 2011 και δεν το καταλάβαμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή