Ποιοι είναι οι 5 βασικοί Έλληνες ολιγάρχες σύμφωνα με τους Financial Times

13.1.15


Σε αντίθεση με τα εγχώρια ΜΜΕ, ο διεθνής Τύπος συνεχίζει να ασχολείται με τους ολιγάρχες που κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία με τους Financial Times να κατoνομάζουν σήμερα μερικούς από αυτούς.

Να ποιους αναφέρουν:

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Ο 81χρονος πατριάρχης μιας κρητικής οικογένειας που ελέγχει τη MotorOil, το δεύτερο μεγαλύτερο διυλιστήριο στην Ελλάδα, καθώς και έναν στόλο δεξαμενόπλοιων, έναν σταθμό εφοδιασμού πλοίων στην Κρήτη και ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Αθήνα. Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο όμιλος Βαρδινογιάννη ελέγχει τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Star και έχει μερίδιο μειοψηφίας στο Mega Channel.

Μιχάλης Σάλλας: Ο 64χρονος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης έγινε η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, μετά την απόκτηση των υγιών στοιχείων ενεργητικού δύο χρεοκοπημένων κυπριακών τραπεζών και μιας κρατικά ελεγχόμενης ελληνικής τράπεζας. Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην καθηγητής οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει κρατήσει από τη δεκαετία του 1980 στενές σχέσεις με διαδοχικούς Έλληνες πρωθυπουργούς.

Σπύρος Λάτσης: Ο 69χρονος γιος του Γιάννη Λάτση, ενός δισεκατομμυριούχου εφοπλιστή με έδρα το Λονδίνο που είχε χρηματοδοτήσει το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο όμιλος Λάτση ελέγχει μαζί με το ελληνικό δημόσιο τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ +2,48%, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας. H Lamda Development, ο real estate βραχίονας του ομίλου, κέρδισε την περασμένη χρονιά τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού, την παραθαλάσσια έκταση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας. Η Lamda και οι συνέταιροι της, η κινεζική Fosun και το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, κατέθεσαν τη μοναδική προσφορά για το έργο των 5 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να ακυρώσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Μπόμπολας: Ο 86χρονος ιδρυτής της Ελλάκτωρ, κορυφαίας κατασκευαστικής ελληνικής εταιρείας, ο οποίος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τη δεκαετία του 1980 είχε κατηγορηθεί από δημοσιογράφους και ανταγωνιστές ότι είναι Σοβιετικός «πράκτορας επιρροής» (agent of influence). Ο κ. Μπόμπολας διέψευδε πάντοτε τους ισχυρισμούς αυτούς. Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι αν έρθει στην εξουσία θα εξετάσει το μερίδιο της Ελλάκτωρ από τα έσοδα από την Αττική Οδό. Ο όμιλος Μπόμπολα έχει μερίδιο μειοψηφίας στο Mega Channel και ελέγχει το Έθνος, μια ζημιογόνα καθημερινή εφημερίδα.

Δημήτρης Κοπελούζος: 64 ετών, αντιπρόσωπος της Gazprom στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1980 και ιδρυτής του ομίλου Κοπελούζου, που δραστηριοποιείται στην ενέργεια και στις κατασκευές. Ο όμιλος συνεργάστηκε πρόσφατα με τη γερμανική Fraport και με προσφορά 1,2 δισ. ευρώ κέρδισε τον διαγωνισμό για τη λειτουργία 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων, που θα δώσουν ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας την επόμενη δεκαετία. Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προειδοποιήσει το κοινοβούλιο πως μπορεί να μην εγκρίνει το ντιλ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στους Financial Times ή στα ελληνικά στο Euro2day.

5 σχόλια:

 1. και για τον Περιστέρη (της Τέρνα) ούτε λέξη. Πως τα καταφέρνει αυτός ο άνθρωπος να μην ακούγεται το όνομά του..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά εκει στούς FT κα σε κάθε μέσο ενημέρωσης για ηλίθιους μας θεωρείτε ; Πιστεύη κανείς οτι οι ανθρωποι που πραγματικά κινουν τα νήματα και παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι της οποιασδήποτε χώρας ειναι δημόσια πρόσωπα ;
  Ο δυνατός είναι πραγματικά δυνατός όταν είναι μόνος !!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ευχή και κατάρα13 Ιανουαρίου 2015 - 1:58 μ.μ.

  Ποιου ολιγάρχη μέσο είναι οι FT? Οι ντόπιοι ολιγάρχες, που ασφαλέστατα υπάρχουν, είναι το μικρό ψάρι που ο ολιγάρχης-σχηματικά το λέω-των FT θα το φάει σαν το μεγάλο ψάρι. Για να μην αυταπατόμαστε δηλαδή και νομίζουμε ότι τέτοια δημοσιεύματα είναι άδολα και απονήρευτα σαν τη καημένη τη Κοκκινοσκουφίτσα-είπα Κοκκινοσκουφίτσα και θυμήθηκα την Κοκκινοτσαντίτσα Γιάννα. Φιλιά στον Alexis χορηγέ του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. κοίτα καούρα ο Βενιζελικός για τους Ολιγάρχες Σπόνσορες Του Βενιζέλου... ρε ούτε τα προσχήματα ?...κατάντια του ΒΒΠΑΣΟΚ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δηλαδή πάλι είναι άλλοι παραπίσω που δεν τους ξέρουμε ; Έχω βαρεθεί το ίδιο παραραμύθι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή