Θα αντέξει η οικονομία μια απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού;

25.1.15


Η αλήθεια είναι ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι πράγματι πολύ χαμηλός μισθός. Δεν αφήνει περιθώρια ευημερίας και άνεσης για τον εργαζόμενο. Οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε μια ενδεχόμενη επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αυξήσουν το κόστος εργασίας τους.

Για να αυξηθεί το κόστος εργασίας σημαίνει ότι το κέρδος από την επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι τέτοιο που δεν θα καθιστά οριακή την επιβίωση των επιχειρήσεων. Το κόστος εργασίας όμως δεν είναι συνάρτηση μόνο του μισθού, αλλά και του μη μισθολογικού κόστους. Οι ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνουν το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις, ενώ ο εργαζόμενος παίρνει πολύ λιγότερα. Η διαφορά ανάμεσα στο κόστος εργασίας και στις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου είναι η πιο υψηλή στις χώρες του ΟΟΣΑ (43%). Και βέβαια απ’ αυτή την πρωτιά βγαίνει χαμένη τόσο η κοινωνία όσο και η οικονομία.

Στην Ελλάδα με την ανεργία στα ύψη, τον κατώτατο μισθό όντως κατώτατο και τις εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων πενιχρή, όσο περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν οριακά ή κλείνουν, τότε και ο χαμηλός σημερινός κατώτατος μισθός θα παραμένει χαμηλός.

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση από το Νίκο Μηλαπίδη στην Athens Voice.