Χουντής διαψεύδει Βαρουφάκη: Και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας η διαφορά μας με Ε.Ε για τη Ρωσία

29.1.15


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Χουντής, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίστε μας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς γι' αυτό το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ήταν αντίδραση στη διαδικασία ή αντίδραση επί της ουσίας;

Ν. Χουντής: «Και τα δύο. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτό που μας έκανε να εκδηλώσουμε τη διαμαρτυρία μας -και μιλώ ως κυβέρνηση- είναι το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις -διότι πρόκειται περί δηλώσεων των αρχηγών των κρατών- δεν έλαβαν υπόψη τη νέα κατάσταση, το νέο πρωθυπουργό, τη νέα κυβέρνηση».

Δημοσιογράφος: Ζητήθηκε η γνώμη του πρωθυπουργού; Υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Τουσκ και ποιο ήταν το περιεχόμενό της; Σε αυτή την επικοινωνία ο πρωθυπουργός εξέφρασε επιφυλάξεις για το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούσε νέες κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία;

Ν. Χουντής: «Υπήρχε ένα προσχέδιο πριν δημοσιοποιηθεί η δήλωση των αρχηγών των κρατών. Επειδή όμως εμείς δεν είχαμε ορκιστεί ακόμα ως κυβέρνηση και σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται ομοφωνία, έπρεπε να μας δοθεί χρόνος για να πούμε και τη δική μας γνώμη, κάτι που απ' ό,τι αποδείχτηκε δεν έγινε και με άλλα κράτη. Η Κύπρος έχει τις ίδιες ενστάσεις. Επομένως, η διαμαρτυρία μας έγκειτο σε αυτό. Βγήκε μία ανακοίνωση -μία δήλωση για να είμαστε ακριβείς-, των αρχηγών των κρατών, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν είχαν εκφράσει τη θέση τους. Αυτό για εμάς δεν ήταν καλό. Δεν είναι καλή αρχή, διότι εμείς διεκδικούμε, όπως έχετε ακούσει, ισότιμο ρόλο στις αποφάσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην συγκεκριμένη περίπτωση, βγήκε ανακοίνωση χωρίς τη δική μας γνώμη».

Νωρίτερα σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης προσπαθούσε να καθησυχάσει τους ξένους δημοσιογράφους λέγοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι το αν η χώρα μας συμφωνεί ή διαφωνεί με τις κυρώσεις».

Φοβερός συντονισμός στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής...

6 σχόλια:

 1. ποιος να συντονιστεί με ποιον ... αυτό το ετερόκλητο συνονθύλευμα δεν πρόκειται να αποκτήσει ενιαία φωνή γιατί τους ενώνει η συγκυρία του μνημονίου ... τίποτε παραπάνω .... και η συγκολητική ουσία που λέγεται καρέκλα της εξουσίας .... so simple ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα μας τρελλάνουν29 Ιανουαρίου 2015 - 4:37 μ.μ.

  Παραπολιτικέ σε παρακολουθώ αρκετό καιρό και πραγματικά είναι από τις λίγες φορές που βλέπω να κάνεις τέτοια άλματα λογικής. Ο Χουντής λέει ότι διαφωνούν και στα δύο αλλά η αντίδραση αφορούσε τη διαδικασία. Ο Βαρουφάκης είπε το ίδιο, ότι η δημόσια αντίδραση που εκδηλώθηκε αφορούσε τη διαδικασία. Προφανώς, η αντίδραση επί της ουσίας θα γίνει σε κάποιο συμβούλιο ΥΠΕΞ (που είναι και το σωστό ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε τη στάση που θέλει να τηρήσει η Ελληνική κυβέρνηση στο θέμα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να και κάποιος που πρόλαβε να γράψει αυτά που σκεφτόμουν. Αυτά που είπαν ο Βαρουφάκης και ο Χουντής βρίσκονται σε απόλυτη ευθυγράμμιση. Προς παραπολιτική: Πραγματικά δεν κατάλαβες τις δηλώσεις; Τότε μάλλον επιβεβαιώνεις τον Βαρουφάκη που κλείνει την δήλωση προς τους δημοσιογράφους ως εξής: "Could journalists the world over try to draw this important distinction between protesting our being neglected from protesting the sanctions themselves? Or is this too complicated?"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. " .. το ζήτημα δεν είναι το αν η χώρα μας συμφωνεί ή διαφωνεί με τις κυρώσεις .. "
  Γιά άλλη μιά φορά "άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε" είτε ".. με ελαφρά πηδηματάκια" .
  Δεν ξέρει ο οικονομικός expert αυτό που ξέρει ο καθένας

  πως δηλ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΑΜΠΑ ?


  Δεν είπαμε να βλογήσουμε την Μέρκελ ,

  αλλά η Ουκρανία αιματοκυλιέται από τους ολιγάρχες της Δύσης

  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ! Η μήπως δεν έπρεπε να στεναχωρήσουμε τους φίλους του ξανθού γένους π.χ. ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑΜ !

  Αυτά τα καμώματα δεν έχουν καμμία σχέση με τους αστερίσκους π.χ. του Αντρέα .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ενώ ο Σαμαράς και οι υπαλληλοί του που δεν είχαν καν φωνή ήταν καλύτεροι. Αυτό είναι δημοκρατία. Όχι το άλλο πριν. Get used to it.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μπράβο παλικάρια μου. Βγάλτε λίγη λογική σε αυτή τη σελίδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή