Ο Βαρουφάκης κατάλαβε ότι η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στο...Εurogroup κι όχι στην Ελλάδα!

5.2.15


Μια μάλλον...πρωτότυπη ερμηνεία της αποψινής αρνητικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά ομόλογα δίνει το υπουργείο Οικονομικών, μέσω μάλιστα επίσημης ανακοίνωσης.

Συγκεκριμένα:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα. 
Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA. 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.
Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η Ε.Κ.Τ ασκεί πιέσεις στην Αθήνα, παρακαλώντας τον Τσίπρα να σοβαρευτεί, κάτι που σημειώνουν όλοι οι διεθνείς αναλυτές από την πρώτη στιγμή. Ρίξτε ενδεικτικά μια ματιά στο Bloomberg.