Που θα ήταν σήμερα η χώρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει το 70% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου;

11.2.15


Ο Γιάνης Βαρουφάκης, όχι και τόσο άθελα του, προσέφερε μια ιστορική νομιμοποίηση στο Μνημόνιο κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία προσφέρεται για πλήθος σκέψεων και υποθέσεων.

Η ακριβής δήλωση του κ. Βαρουφάκη ήταν η εξής:
Θα καταθέσουμε και θα βάλουμε μπροστά βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου, ο κ. Άνχελ Γκουρία, έρχεται στην Αθήνα αύριο με στόχο να μας βοηθήσει –αυτός και ο Οργανισμός του- στον άρτιο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων και τη διάφανη και αποτελεσματική παρακολούθηση της εφαρμογής τους.
Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε περί το 70% των μεταρρυθμίσεων ή δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υπάρχον μνημόνιο, δεσμεύσεις με τις οποίες ως σώφρονες άνθρωποι δεν έχουμε καμία αντίρρηση, εφόσον βεβαίως το 30%, που κρίνουμε απαράδεκτες, είτε μπουν σε αναστολή είτε αφαιρεθούν.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έδειξε ότι συμφωνεί με το 70% των μεταρρυθμίσεων, γι' αυτό και μέχρι πρόσφατα δεσμευόταν να καταργήσει ολόκληρο το Μνημόνιο «με ένα νόμο, με ένα άρθρο».

Η αλήθεια επίσης είναι ότι είναι ζήτημα αν κάποια από τις «μνημονιακές» κυβερνήσεις κατάφερε ποτέ να προωθήσουν ουσιαστικά έστω και το 50% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου καθώς ο μεγάλος καημός του ήταν να «διαπραγματευτούν» όσο το δυνατόν μικρότερες αλλαγές.

Το ερώτημα όμως είναι ένα: που θα ήταν η χώρα σήμερα αν το 70% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κι από άλλες πολιτικές δυνάμεις; Πόσα δεινά θα είχαμε αποφύγει; Μήπως η Ελλάδα θα ήταν σήμερα εκεί που βρίσκεται η Ιρλανδία κι εκεί όπου οδεύει η Πορτογαλία, δηλαδή στην επιστροφές στις αγορές;

Γιατί όλοι αυτοί οι «σώφρονες άνθρωποι» έβαλαν την εκλογική τους επιτυχία πάνω από τη χώρα και δηλητηρίασαν τις ψυχές των Ελλήνων με προδοσίες, κρεμάλες και ψεκασμούς; Όλος αυτός ο χαμός έγινε για το ρημάδι το 30%; Δεν μας το έλεγαν τόσο καιρό;

4 σχόλια:

 1. Δεν φταίνε μόνο τα στόματα, φταίνε ( ίσως και περισσότερο ) και τα αυτιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι νεκροί (ΠαΣοΚ) δεν ανασταίνονται. Αυτός που έφερε το μνημόνιο (το οποίο δεν πρόλαβαν να διαβάσουν ούτε οι βουλευτές του κόμματός του πριν το υπερψηφισουν) δεν δικαιώνεται. Καλό είναι να κοιτάμε μπροστά και να μην αναμοχλεύουμε το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτός που πραγματικά έφερε το μνημόνιο παίζει playstation, και όταν παίζουν δεν μιλάν...
  Οι νεκροί ας πρόσεχαν, έσκαψαν τον λάκο μαζί με την βοήθεια του εθνικού μας τυχοδιώκτη/τζογαδόρου (για να πάρουν την καρέκλα) και έπεσαν μέσα οι ίδιοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η χώρα θα ήταν εκεί που είναι. Απλά θα είχε ίσως κι άλλη Χρυσή Αυγή. Βλέπεις το σύμπτωμα (την άνοδο της πολιτικής δύναμης που απέρριψε έστω και χονδροειδώς και ανερμάτιστα) και το μπερδεύεις με την αιτία, δηλαδή την απεχθή πολιτική. Άμα δηλαδή χειροκροτούσε ο Τσίπρας τις περικοπές οι Έλληνες θα ψήφιζαν ΓΑΠ και Σαμαρά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή