«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικό κενό, θα χρειαστεί 3ο πρόγραμμα»

11.2.15


Την επιτακτική ανάγκη να συνεννοηθούν οι δύο πλευρές, περνώντας από το σενάριο του διλήμματος του φυλακισμένου στο σενάριο της λύσης συνεργασίας, προέβαλε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel Guntram Wolff σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Παρατηρητήριο για την Κρίση.

Παραθέτω ένα σημαντικό απόσπασμα των δηλώσεων του:

Νομίζω ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικό κενό. Επομένως, είτε η κυβέρνηση δεν θα εξυπηρετήσει την αποπληρωμή του χρέους προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, είτε θα περιορίσει τις κυβερνητικές δαπάνες, είτε θα καλύψει αυτό το κενό με χρήματα από κάπου αλλού. Επομένως, πιστεύω ότι κατά βάση χρειαζόμαστε λίγους πόρους επιπλέον. Οι ανάγκες θα μπορούσαν να ανέρχονται σε 10 ή ακόμη και σε 20 δισ. με δεδομένη τη σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων που παρατηρήθηκε πρόσφατα. 
Η προληπτική γραμμή πίστωσης αποτελούσε επιλογή λίγους μήνες νωρίτερα, όταν τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονταν στο 4,5% για τα ομόλογα πενταετούς διάρκειας, οπότε και άρχισε να διαφαίνεται η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό στην ουσία το αναίρεσε η ελληνική κυβέρνηση και, φυσικά, η λαϊκή υποστήριξη πίσω από αυτή. Και αυτός είναι πιθανότατα ένα από τους λόγους που θα χρειαστεί πλέον ένα τρίτο πρόγραμμα. Θα πρέπει να συμφωνήσουν για ένα πρόγραμμα-γέφυρα για τους επόμενους μήνες ώστε να καλυφθεί το άμεσο χρηματοδοτικό κενό. Μία λύση με πιο μόνιμο χαρακτήρα θα μπορούσε να ακολουθήσει και θα μπορούσε να είναι η προαναφερθείσα, δηλαδή η συνάρτηση τους χρέους με το ΑΕΠ.

Προτείνω να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Bruegel είναι ίσως το πλέον σοβαρό ευρωπαϊκό think-tank το οποίο και ασκεί συχνά σκληρή κριτική στη γερμανικές προτάσεις περί λιτότητας.

4 σχόλια:

 1. Το να προσπαθείς να βρεις λογική στους συλλογισμούς του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με το να προσπαθείς να βρεις γωνία στο δεκάρικο. Όπως και να έχει, παρόλο που η αντιμνημονιακή παράνοια έχει μετεξελιχθεί σε εθνολαϊκίστικο παροξυσμό που παραλύει τον κοινό νου, κάθε προσπάθεια ψύχραιμης αποτίμησης, έχει τη σημασία της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν σας φτύνουν, ψιχαλίζει....11 Φεβρουαρίου 2015 - 8:29 μ.μ.

  Πολύ ψιλά γράμματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευάγγελος Κορκολής11 Φεβρουαρίου 2015 - 8:55 μ.μ.

  Διότι εάν συνεχιστεί το ολέθριο μίγμα πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία 5 χρόνια στη χώρα και μέχρι να μπει τάξη στο χάος το οποίο έστησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία 30 χρόνια, δε θα έχει μείνει τίποτα όρθιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λες ότι να'ναι. Εντελώς! Ποιος σου ειπε οτι ολοι οι απολυμενοι ηταν αχρηστοι; και σε ποιους άλλους πρεπει να πάνε τα λεφτά; και ποιος θα το αποφασίσει αυτό; και γιατί να το αποφασίσεις εσύ κ όχι η κυβέρνηση που μόλις εξέλεξε ο λαός και έχει την υποστήριξη του 80% αυτου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή