Πρωταγωνιστές της βίας στα ελληνικά γήπεδα είναι οι παράγοντες και όχι οι οπαδοί

25.2.15


Την επ' αόριστον αναβολή των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής μετά τα πρόσφατα φαινόμενα βίας στα γήπεδα της χώρας.

Τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοίνωσε (ηλεκτρονικό εισιτήριο, κάμερες, τουρνικέ) δήθεν εφαρμόζονται εδώ και χρόνια και φυσικά δεν έχουν αποδειχθεί αρκετά για να περιορίσουν το φαινόμενο το οποίο πλέον έχει επεκταθεί σε όλα τα αθλήματα και σε όλες τις κατηγορίες. Τα τελευταία 10 χρόνια που πάω στο γήπεδο, πάντα το εισιτήριο γράφει το όνομα μου επάνω (ή έστω το όνομα αυτού που το αγόρασε), πάντα περνάω από τουρνικέ και πάντα μου κάνουν σωματικό έλεγχο. Ε και;

Όσο παράξενο κι αν μοιάζει σε κάποιους, η βία στα ελληνικά γήπεδα είναι απολύτως λογική συνέπεια αυτού του εκτρώματος που ονομάζεται «επαγγελματικό ποδόσφαιρο». Όσοι έχουν πάει έστω και μία φορά στη ζωή τους στο γήπεδο, καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοώ και είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι με την παραπάνω άποψη δεν δικαιολογώ τη βία.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο δρα μια εγκληματική οργάνωση η οποία αποφασίζει ποια ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα, ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν, ποιοι διαιτητές θα οριστούν, ποιοι διαιτητές θα εξαφανιστούν και ποιοι παίκτες θα κληθούν στις εθνικές ομάδες. Για όλα αυτά υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπάρχουν συνομιλίες που έχουν καταγραφεί νόμιμα από την ΕΥΠ, υπάρχουν δίκες που εκκρεμούν.

Για όλα αυτά, ο κ. Κοντονής σήμερα δεν ανακοίνωσε τίποτα. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ακόμα τις προθέσεις του αλλά αν πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσει από τους οπαδούς, κάνει τεράστιο λάθος το οποίο αθωώνει μάλιστα τους αληθινούς εγκληματίες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι κι αυτό το ξέρει και ο πλέον ανυποψίαστος Έλληνας φίλαθλος.

Η διακοπή του πρωταθλήματος δεν λέει από μόνη της τίποτα, ίσα-ίσα που λίγο-πολύ βολεύει τους πάντες. Το «φταίνε όλοι» συνήθως καταλήγει στο «δεν φταίει κανείς». Ε λοιπόν όσο στενάχωρο κι αν είναι αυτό για αρκετούς Έλληνες, οι θύτες στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι συγκεκριμένοι και όσο παραμένουν ατιμώρητοι, η βία θα είναι πάντα εδώ.