Επιταχύνοντας τη φυγή των νέων στον βωμό της ιδεοληψίας του Αριστείδη Μπαλτά

25.2.15


Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό ότι ο τωρινός εκπρόσωπος της Παιδείας στη χώρα μας θεωρεί την Αριστεία ως «ρετσινιά».

Σε μια επίσκεψή μου σε πανεπιστήμιο της Βοστώνης προ περίπου 10ετίας είχα την ευχάριστη έκπληξη να παρατηρήσω την επιγραφή «Αιέν Αριστεύειν» λαξευμένη σε πέτρα πάνω από την κύρια είσοδο της πανεπιστημιούπολης. Προφανώς το «Αιέν Αριστεύειν», που ήταν το ιδανικό του ελληνικού έθνους από τον καιρό του Ομήρου, έχει εξαφανιστεί ως στόχος για τη χώρα μας αλλά έχει υιοθετηθεί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε την κατάργηση των ΣΙ, όχι έπειτα από αξιολόγηση της λειτουργίας του θεσμού ούτε έπειτα από διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά το έπραξε δικτατορικά για να ικανοποιήσει μια ιδεοληψία. Ο νόμος Διαμαντοπούλου κάθε άλλο παρά «καταστρεπτικός» ήταν για την ανώτατη εκπαίδευση, όπως χαρακτηρίστηκε από τον κ. υπουργό. Ομως η συνεχιζόμενη αντίδραση των ελαχίστων μειοψηφιών καθηγητών και φοιτητών ελήφθη υπόψη πέραν της μεγίστης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Θα σημειώσω ότι όταν ελέγξει κάνεις τα αντικειμενικά κριτήρια παραγωγής έργου που ανέφερα παραπάνω θα ανακαλύψει ότι οι πανεπιστημιακοί ηγέτες των μειοψηφιών, συμπεριλαμβανομένων και πρώην πρυτάνεων, ως επί το πλείστον έχουν ελάχιστο έργο να επιδείξουν ως επαγγελματίες. Παρά ταύτα, η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην τυραννία των ανίκανων και να καταλήξουμε στην κατάσταση που περιέγραψα στην πρώτη παράγραφο.

Ηδη οι νέες και νέοι δραπετεύουν στο εξωτερικό σε μεγάλους αριθμούς. Η κατάργηση και του νόμου Διαμαντοπούλου θα επιταχύνει τη φυγή - διώχνουμε το μέλλον της χώρας. Ας ελπίσουμε ότι περισσότερο ψύχραιμες σκέψεις θα επικρατήσουν για την αξιοκρατική μόρφωση της νέας γενιάς - επιβάλλεται για την επιβίωση της χώρας μας. Αν ο κ. υπουργός θέλει πράγματι να αναλάβει μια εποικοδομητική πρωτοβουλία, ας επαναφέρει τις διατάξεις του νόμου 4009/11 που κατάργησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ένα πικρά δίκαιο άρθρο του Σταμάτη Κριμιζή στο ΒΗΜΑ.