Ομάρ, ο 30χρονος δικηγόρος από τη Συρία που εκδιώχθηκε από το Ισλαμικό Κράτος και κατέληξε στην Ελλάδα

12.3.15


Ο τριαντάχρονος Ομάρ, είναι από τη Ράκα, την πόλη της Βόρειας Συρίας που από τον Φεβρουάριο του 2014 αποτελεί το προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Μέχρι την κατάληψη της πόλης, εργαζόταν ως δικηγόρος.

Όταν ήρθαν οι εξτρεμιστές κατήργησαν το επάγγελμά του εξαναγκάζοντας τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου, να σκίσει δημόσια την άδειά του. Από τότε άρχισε να εργάζεται ως ταξιτζής βγάζοντας μετά βίας 2 δολλάρια την ημέρα.

Ως πατέρας τεσσάρων μικρών παιδιών, ο Ομάρ, προσπαθούσε να απέχει από οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει. «Ήδη το καθεστώς είχε σπείρει τον φόβο μέσα μας», λέει, «με τους εξτρεμιστές όμως χάσαμε κάθε ελπίδα. Ένα τεράστιο ποσοστό κυρίως νέων και μορφωμένων, τράπηκε σε φυγή. Όσοι μείναμε ζούσαμε μονίμως με έναν τρόμο που συρρίκνωνε τη ζωή μας μέρα με τη μέρα».

«Σταμάτησα τα παιδιά από το σχολείο γιατί δεν υπήρχε πια παιδεία. Μόνο τρομοκρατία και προσπάθεια στρατολόγησης στους πυρήνες των εξτρεμιστών. Μέχρι και τα παιχνίδια στις γιορτές είχαν αντικατασταθεί από μαχαίρια, όπλα, μικρές βόμβες. Φοβόμουν πολύ για τις κόρες μου γιατί ζητούσαν σε γάμο ακόμη και μικρά κορίτσια».

Διαβάστε ολόκληρη τη συγκλονιστική ιστορία του.

2 σχόλια:

  1. Εγώ πάντως βγάζω 5.8 Ευρώ την ημέρα. Να είναι καλά αυτοί που μας έσωσαν. Και αφού τα κατάφεραν τόσο καλά φαίνεται πως ήρθε η ώρα να σώσουν και τους υπολοίπους της οικουμένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ερώτημα "γιατί οι παράτυποι μετανάστες ελευθερώνονται στην Ομόνοια και όχι στην Εκάλη" η απάντηση Χριστοδουλοπούλου ήταν ότι εκεί θα βρούνε φτηνό φαγητό και τους φίλους τους. Εμμέσως παραδέχεται ότι σ' αυτούς πλέον δεν θα παρέχονται ούτε οι υποτυπώδεις παροχές στέγης, τροφής και υγείας (που είχαν στα κακά βεβαίως κέντρα κράτησης) στο όνομα μιας ελευθερίας την οποία βέβαια και οι ίδιοι επιλέγουν. Επίσης εμμέσως παραδέχεται ότι πράγματι έχει επιλεγεί μια περιοχή "γκετοποίησης" στην καρδιά της Αθήνας. Αλλά... χωρίς στέγη, τροφή και δουλειά πως θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ελευθερία και πόσοι θα τρέξουν να τους εκμεταλλευτούν? Είναι πράγματι αριστερή πολιτική η επαναφορά σε προηγούμενη κατάσταση η οποία γνωρίζουμε ότι στο κοντινό παρελθόν ήταν μια από τις αιτίες εκτίναξης της δημοφιλίας της Χρυσής Αυγής. Θέλω να πιστεύω ότι είναι απλά μια κοντόφθαλμη και χωρίς πρόγραμμα επιλογή μιας εύκολης λύσης και όχι προϊόν εκδούλευσης κυκλωμάτων που και στο παρελθόν άνθισαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή