Πριν δυο μέρες ο Τσίπρας έκλεισε το μάτι στην επιλογή της δραχμής σε ένα πιθανό δημοψήφισμα για το ευρώ

8.3.15


Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε σήμερα δημόσια για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με το ευρώ και νομίζω ότι υπό αυτό το πρίσμα πρέπει κανείς να εξετάσει μια πολύ πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel πριν από δυο μέρες:
SPIEGEL: Some in Germany, including people in the federal government, believe the euro would be stronger without Greece. In your party, too, there's a minority that wants to return to the drachma.
Tsipras: If we were to hold a referendum tomorrow with the question, "Do you want your dignity or a continuation of this unworthy policy," then everyone would choose dignity regardless of difficulties that would accompany that decision. But the threat to Europe today isn't Syriza or Podemos, it's the Front National in France or AfD in Germany.
Σε ελεύθερη μετάφραση, ο Τσίπρας εμφανίζεται να λέει ότι σε ένα πιθανό δημοψήφισμα, ο καθένας στην Ελλάδα θα επέλεγε «αξιοπρέπεια» παρά τις δυσκολίες μια τέτοιας απόφασης κι όχι τη συνέχιση μιας ανούσιας πολιτικής.

Για έναν περίεργο λόγο, αυτό το απόσπασμα της συνέντευξης δεν κυκλοφόρησε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ. Νομίζω ότι αυτή η δήλωση Τσίπρα απαντάει στο ερώτημα που έθεσα προηγουμένως, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει την παραμονή στο ευρώ σε ένα πιθανό δημοψήφισμα.

Κοινώς, έχουμε μπλέξει για τα καλά με μια κυβέρνηση που μόνο υποκριτικά δηλώνει ότι πιστεύω στο κοινό νόμισμα.

8 σχόλια:

 1. Θα δράσει αυτός ο στρατός και για την απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου που είναι τμήμα της Ευρωπαϊκής ένωσης ή κοκοκο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δημοψήφισμα για το ευρώ έπρεπε να γίνει εντός του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές. Τουλάχιστον, πριν επιλέξουν τις συμμαχίες τους για σχηματισμό Κυβέρνησης και πριν κατεβάσουν τον κόσμο στις πλατείες "Εθνικής υπερηφάνειας", δηλαδή πριν ΕΞΑΠΑΤΗΣΟΥΝ τον λαό. Αυτοπαγιδεύτηκαν στις δικές τους "δημιουργικές" εσωτερικές ασάφειες και προεκλογικές υποσχέσεις. Τώρα, με μια κακή χρήση του Δημοψηφίσματος ως απειλή (ή μας κάνετε τα χατίρια ή Δημοψήφισμα-εκλογές) και αφού έχουν φέρει τα πράγματα σε αδιέξοδο, θα μας καλέσουν να επιλέξουμε "θάνατο ή φίκι φίκι μέχρι θάνατο"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πρώτα δημιούργησε απέχθεια για το ευρώ, ρίχνοντας το φταίξιμο της σημερινής μας κατάντιας αποκλειστικά στο ευρώ και τους Ευρωπαίους. Όλοι θέλουν το κακό μας. Συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Δυστυχώς, μετά από 5 χρόνια εξαπάτησης και παρά το ότι οι άλλες χώρες που εφάρμοσαν το μνημόνιο σώθηκαν από την καταστροφή, ο κόσμος τείνει να πιστεψει ότι τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αγνοεί τα παραδείγματα των χωρών που μπήκαν μαζί μας σε αυτη την περιπέτεια. Προτιμά να ψάχνει για εχθρούς που υποτίθεται θέλουν να μας εκδικηθούν και να μας καταστρέψουν.
  Ο άνθρωπος μας οδηγεί εκτός ευρώ και σε επικίνδυνα νερά. Πολύ επικίνδυνα. Όπως φαινεται, αυτός ήταν ο σκοπός του απο την αρχή. Ελπίζω αυτός ο λαός που πιστεύει όποιον του λέει αυτό που θέλει να ακουει, να σοβαρευτεί έστω και την τελευταία στιγμή. Η ενηλικίωση μας ως λαού θα είναι απότομη, αλλά πρέπει να γίνει έγκαιρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αμφιβάλλω αν ο Τσίπρας έχει την απαραίτητη επάρκεια στα αγγλικά για να πει αυτά που παρατίθονται στο άρθρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κοτζαγκιαουρίδης8 Μαρτίου 2015 - 6:17 μ.μ.

  Το ευρώ πάνω από 5 χρόνια ζωή δεν έχει. Όσο πιο γρήγορα βγούμε, τόσο καλύτερο. να τους δείς τότε πώς θα τρέχουν σαν άλογα (και δε θα τα πάρουν πίσω και ποτέ...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γερασμενη Ηπειρος8 Μαρτίου 2015 - 7:43 μ.μ.

  Τη Γερμανια τη ρωτησε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο παραπολιτικός τον τελευταίο καιρό βουλιάζει στην αφέλεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Έχεις συναίσθηση πως μόνο στον σύριζα το πιστεύουν αυτό έτσι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή