To Al Jazeera συναντά απογόνους Ελλήνων προσφύγων του Εμφυλίου σε χωριό της Σερβίας (video)

21.3.15


Στο χωριό Μαγκλίτς της σημερινής Σερβίας ταξίδεψε δημοσιογράφος του Al Jazeera για να συναντήσει απογόνους των Ελλήνων που το 1945 κατέφυγαν στην περιοχή για να σωθούν από τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.

Με τις επιφυλάξεις που συνοδεύουν πάντοτε τέτοιου τύπου πήγες, να τι αναφέρει σχετικά η Wikipedia:
Τον Μάιο του 1945 στο χωριό εγκαταστάθηκαν 4.650 Έλληνες πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου, μέλη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (επίτροποι, διοικητές και αρχηγοί των κομμάτων). Στις Μπούλκες είχαν το καθεστώς ελληνικού εδάφους και ελληνικού δήμου, όπου εφαρμόζονταν η ελληνική νομοθεσία. Στην αρχή ήταν απλά ένα στρατόπεδο, αλλά αργότερα η ζωή ήταν περισσότερο οργανωμένη. Οι Έλληνες στο χωριό είχαν και δική τους εφημερίδα («Η Φωνή των Μπούλκες").
Δείτε το ρεπορτάζ:


Χρήσιμο κανείς να θυμάται ότι πριν όχι και πάρα πολλά χρόνια φτάσαμε να σκοτωθούμε μεταξύ μας. Χρήσιμο να θυμάται ότι κάποτε υπήρξαν πρόσφυγες και οι Έλληνες.

9 σχόλια:

 1. Είναι αυτός που είχε ισχυρισθεί ότι υπάρχει ...καλή βία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βάζω στοίχημα ότι ο Τσίπρας δεν πρόκειται να πειράξει ούτε μια τρίχα από τα μαλιά του Κατρούγκαλου. Τόσους αγώνες δώσανε για τη δημοκρατία και για τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων αυτός με τον Μητρόπουλο. Δε μπορεί να τον πετάξει σαν τη τρίχα από το ζυμάρι για ένα τέτοιο θέμα. Στο τέλος τέλος δε σκότωσε και κανένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βιάστηκες φίλε και την "έπαθες"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Την εποχή του ίντερνετ υπάρχει ο χρυσός κανόνας: Πριν δημοσιεύσεις το οτιδήποτε βασιζόμενος σε μία άλλη δημοσίευση, περίμενε τουλάχιστον 4 με 5 ώρες... από την "αποκάλυψη" του βήματος, παρόμοιας αλήθειας όπως και η επίσκεψη Ερτνογάν στον Καραμανλή, προκύπτει ότι ο κατρούγκαλος εξελέγει... βουλευτής(!!!!) τον Ιανουάριο (δεν ήταν καν υποψήφιος), ότι έκανε σύμβαση με απολυμένο/διαθεσιμο (ήταν σύμβαση με εργαζόμενο για διαφορά μισθοδωτική) το κυριότερο όμως ότι ως υπουργός θα επαναπροσλάβει τους απολυμένους για να πάρει το 12%. Ουπς!!! Λεπτομέρεια: Το 12% θα το πάρει η δικηγορική εταιρεία που συμμετείχε ο Κατρούγκαλος μονο σε περίπτωση δικαστικης δικαίωσης. σε περίπτωση απόφασης επαναπρόσληψης δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ.... Πράγματι, κάτι σαν το γουότερ γκέιτ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "η αμοιβή του δικηγόρου θα είναι 12% από τα ακαθάριστα ποσά που θα εισπραχθούν, σύμφωνα με τα παραπάνω. Η αμοιβή αυτή οφείλεται ακέραιη και σε περίπτωση συμβιβασμού, νομοθετικής ή καθε άλλης εξώδικης ρύθμισης σε οποιοδήποτε στάδιο της ασντιδικίας, σε αυτή δε την περίπτωση θα υπολογιστεί επί του ποσού επί του οποίου θα γίνει συμβιβασμός. Η ίδια αμοιβή οφείλεται ακέραιη και σε περίπτωση ανακλήσεως της εντολής ή καταργήσεως της δίκης, οπότε θα υπολογισθεί επί του αιτηθέντος ποσού και με τον ίδιο..."
  Καλά κρασά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δικαστική δικαίωση με αντίδικο το δημόσιο που εκπροσωπείται από νομικό που αναφέρεται στον......Κατρούγκαλο
  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παραπολιτικέ, τόση εμπιστοσύνη στους αρθρογράφους του Βήματος δεν έχει ούτε ο Ψυχάρης. Λίγο αυτοσυγκράτηση και μέτρο - ας αναρτούσες τουλάχιστον και την απάντηση του Κατρούγκαλου στο άρθρο, για την τιμή των όπλων.


  Και να πω ότι δεν ξέρεις πως λειτουργεί το Βήμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. α) το ότι έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά (οποιουδήποτε είδους) τουλάχιστον μέχρι τις 27/1 ενώ δηλώνει ότι "ανέστειλε τη δικηγορική του δραστηριότητα από τον Ιούνιο του 2014" δεν σου λέει τίποτα για την σχέση του με την εταιρία?
  β) υποστηρίζει ότι όλα τα δικαιώματα για ζητήματα αμοιβών τα έχει εκχωρήσει στη δικηγορική εταιρεία, πόσο σίγουρος μπορείς να είσαι γι΄ αυτό?

  γ)πόσο σίγουρος είσαι ότι η δικηγορική αμοιβή δεν εισπράττεται ανεξαρτήτως τρόπου αποκατάστασης της ζημίας (έχεις δει συμβάσεις)?
  δ) μιλάμε για δικηγόρο που απαντά (όπως απαντά) στα κανάλια και ΔΕΝ κάνει μηνύσεις, δεν σου λέει τίποτα?
  ΤΕΛΙΚΑ ακόμη και αν είναι νόμιμο (θα δούμε μάλλον σε περισσότερες από 5 ώρες), είναι αυτό το ηθικό για το οποίο δεσμεύτηκε (μέχρι και με υπογραφές) ο ΣΥΡΙΖΑ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Συχνωμη θα ζητησετε η μηπως ειναι ψηλα γραμματα???????

  ΑπάντησηΔιαγραφή