Το πλεόνασμα του 2014 έφυγε, τα νέα μέτρα έρχονται

16.3.15


Για σημαντική απόκλιση έναντι του στόχου τόσο σε επίπεδο καθαρών εσόδων όσο και σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενο στην περυσινή χρονιά.

Όπως αποτυπώνεται σε σχετική ανακοίνωση, για μια σειρά από λόγους, το πρωτογενές πλεόνασμα κλείνει το 2014 στο 0,3% του ΑΕΠ αντί για 1,5% που ήταν ο στόχος βάσει του οποίου συντάχθηκε ο προϋπολογισμός της περυσινής χρονιάς.

Αναλυτικά στη Ναυτεμπορική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβεβαίωνε μόλις πριν 1 μήνα τους πολίτες και τους εταίρους της χώρας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι περίπου 1,5%.

Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της Καθημερινής της 9ης Φεβρουαρίου:
Στα 2,9 δισ. διαμορφώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δ. Μάρδας από το βήμα της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα ο προϋπολογισμός του 2014 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. έναντι στόχου για 5,3 δισ. ευρώ αλλά βρίσκεται εντός του μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ ή 2,6 δις. Επίσης ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 4,4 δισ. ευρώ.
Θυμίζω ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προεκλογικά δεσμευτεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει συνεχώς για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% για το 2015.

Με το νέο χρόνο να μην έχει μπει με τον πλέον καλύτερο τρόπο για τα δημόσια έσοδα, όπως καταλαβαίνετε, θα χρειαστούν νέα μέτρα για να επιτευχθεί αυτό το 1,5%, τα οποία μένει να δούμε τι μορφή θα έχουν, ποιους θα αφορούν κι από ποιους θα ψηφιστούν.