Ο πρώτος επίτιμος υπουργός Οικονομικών στην παγκόσμια Ιστορία

27.4.15


Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του, ο Γιάνης με το ένα ν είχε έναν και μοναδικό στόχο: να αναγκάσει όσο τον δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να μιλούν γι'αυτόν. Το εθνικό συμφέρον μπορούσε να περιμένει.

Έγραψα χθες ότι αν ο κ. Βαρουφάκης βαριέται να εκπροσωπεί τη χώρα του, ας παραιτηθεί μια ώρα αρχύτερα, τονίζοντας ότι ούτως ή άλλως η συμμετοχή του στην καθημερινότητα του υπουργείου Οικονομικών είναι περιορισμένη με τη Νάντια Βαλαβάνη και τον Γιάννη Δραγασάκη να κάνουν όλη τη δουλειά.

Από σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει και επίσημα σχεδόν τίποτα να κάνει καθώς του επιβλήθηκε...επιτροπεία. Από εκεί που θα έδιωχνε την Τρόικα των δανειστών, τώρα ο ίδιος επιτηρείται από την Τρόικα Τσακαλώτου-Σαγιά-Χουλιαράκη. Είναι κάτι σαν επίτιμος υπουργός Οικονομικών, μια ακόμα πρωτιά για το βιογραφικό του. Κανείς προκάτοχος του δεν άντεξε τόσο λίγο, όλοι το προσπάθησαν λίγο παραπάνω.

Από το πολύ το game theory, φτάσαμε στο game over. Μένει να δούμε αν η ζημιά μπορεί να επανορθωθεί.

12 σχόλια:

 1. Τηλεπερσόνα! Ο Τσίπρας, με αυτή την μορφωτική αντίληψη που έχει, τον διάλεξε με καθαρά τηλεοπτικά κριτήρια, γιατί προφανώς στο μυαλό του σημαντικός είναι όποιος εμφανίζεται πιο πολύ στη τηλεόραση και μάλιστα ακκιζόμενος. Αυτό που έχω την περιέργεια είναι να δω αν τώρα που έχουν πάρει τα μυαλά του Βαρουφάκη αέρα-πολύ νομίζετε ότι ήθελε;-αν θα προχωρήσει σε ρήξη με τον Τσίπρα και να ακολουθήσει προσωπική πολιτική πορεία. Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Τη πετριά του μεγαλείου την έχει, δεν ξέρω αν έχει και το σθένος για κάτι τέτοιο. Πάντως πάλι καλά να λέμε-παρόλο ότι και για τον Τσακαλώτο έχω κάποιες ενστάσεις για τη σοβαρότητα του άνδρα, εν πάση περιπτώσει δεν έχει την πραγματικά ασυναγώνιστη φαιδρότητα του καθρεπτόβιου που αποσύρεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν πρέπει να υπάρξουν ευθύνες για το χάλι που μας έφερε ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εννοείς δηλαδή ότι Ο Τσίπρας έκανε κάτι παρόμοιο με τον Σαμαρά που είχε τον Άδωνη στα κανάλια συνεχώς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να ζητήσεις ευθύνες από αυτούς που μας κατάντησαν τους μουλάδες της Ευρώπης αφήνοντας στα σχολεία μας τους εθνικόφρωνες και τους χριστιανοφασίστες να αλωνίζουν ολα τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Αυτούς που εξέθρεψαν μια διαφθορά που συναντάς μόνο σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ενω κυβερνούσαν χέρι με χέρι με μια διαπλοκή που θυμίζει νοτιοαμερικάνικη μπανανία.
  Αλλά εσένα σου έφταιξαν οι τρείς μήνες Βαρουφάκη για το χάλι μας.
  Όχι που τόσα χρόνια ψηφίζουμε ποινικούς.
  Είναι αργά τώρα που θυμήθηκες να ζητήσεις ευθύνες δήθεν απαιτητικέ πολίτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αν και όχι ακριβώς πάντως έχει όντως πολλές ομοιότητες. Η διαφορά στις τηλεπερσόνες Άδωνη και Βαρουφάκη είναι ότι ο πρώτος την ξέρει τη πολιτική, γιατί είναι χρόνια στο κουρμπέτι της, άρα ξέρει την τεχνική της. Ο Βαρουφάκης προέρχεται από το lifestyle-δυσκολεύομαι να τον παραδεχτώ σαν ακαδημαϊκό άνθρωπο-και στο χώρο αυτό, μέσω του lifestyle μπήκε. Ο Βαρουφάκης ένα μήνα πριν τις εκλογές διατράνωνε την απαρέσκεια του για τη πολιτική δράση. Είναι παντελώς άσχετος με την τεχνική της πολιτικής-Η ΤΕΧΝΙΚΗ!. Δεν έχει ούτε την πιο στοιχειώδη τεχνογνωσία-θυμάστε το ρεζιλίκι που δεν ήξερε καν πώς να βρει ένα ΦΕΚ; Και ξαφνικά από την απόλυτη άγνοια έπεσε στα πιο βαθιά της πολιτικής που ο καημένος προσπάθησε να τη διαχειριστεί με ό,τι τού έμαθαν κάποια σεμινάρια κάποιας θεωρίας των παιγνίων. Νόμιζε ο κακομοίρης ότι η πολιτική είναι κάτι σαν τη Βούλτεψη που την έχει αντιδιαλεγόμενή του στον Αντένα του Παπαδάκη. Και ο αφελής τζιτζιφιόγκος που τον έχουμε για πρωθυπουργό νόμιζε ότι οι αγορεύσεις του στα κανάλια είναι η επιτομή της πολιτικής παρέμβασης που θα κάνει τα τσακάλια τους διάφορους οικονομισάριους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ να πάρουν δρόμο έντρομα με την εμφάνιση του. Τουλάχιστον με τον ενστικτώδη Άδωνη σού μένει και ένα μειδίαμα σαν επίγευση, ενώ με τον Μπαρουφάκη ούτε οικτιρμός δεν μας περισσεύει μπρος στην αλαζονεία του, την έπαρσή του και την εγωπαθή φιλαυτία του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Έκρινες το Βαρουφάκη από πολλές μεριές, σαν πολιτικό, σαν άνθρωπο του lifestyle. Σαν ακαδημαικό, πώς τον έκρινες; Είσαι του αντικειμένου του;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Προφανώς κρίνομαι κι εγώ όταν κρίνω άλλους και δεν έχω πρόβλημα να μού συμβαίνει αυτό. Απλά με όση συγκρότηση έχω και μπορώ να κρίνω-οχι, δεν είμαι το κλάδου του, κανενός κλάδου του από τους πολλούς, προπάντων όχι του κλάδου του lifestyle-έχω άλλη αντίληψη για τον ακαδημαϊκό δάσκαλο και σίγουρα το στυλ Βαρουφάκη,Πελεγκρίνη,Μεταξόπουλου-τον θυμάται κανείς αυτόν;-μόνο ακαδημαϊκό επιστήμονα δεν μπορεί να θυμίζει. Ας έχει ,όπως ο ίδιος και όσοι τον προώθησαν, όσες περγαμηνές διατείνεται ότι έχει. Ο ακαδημαίκός δάσκαλος είναι ένα σύνολο παραμέτρων πολύ πιο σύνθετο από τα τυπικά προσόντα που μπορεί να προβάλλει. Άλλωστε κι η Παναγιωταρέα καθηγήτρια Πανεπιστημίου έγινε κι αυτή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γράφεις: "Και ξαφνικά από την απόλυτη άγνοια έπεσε στα πιο βαθιά της πολιτικής που ο καημένος προσπάθησε να τη διαχειριστεί με ό,τι τού έμαθαν κάποια σεμινάρια κάποιας θεωρίας των παιγνίων. "


  Στην ουσία προσπαθείς περάσεις το μήνυμα ότι δεν ξέρει καν την επιστήμη του και ότι σιγά μωρέ κάτι σεμινάρια έχει κάνει ο άνθρωπος... μην τρελένεστε!
  Στην απάντησή σου στο σχόλιό μου προσπαθείς να το μαζέψεις λέγοντας:
  "Ας έχει ,όπως ο ίδιος και όσοι τον προώθησαν, όσες περγαμηνές διατείνεται ότι έχει. Ο ακαδημαίκός δάσκαλος είναι ένα σύνολο παραμέτρων πολύ πιο σύνθετο από τα τυπικά προσόντα που μπορεί να προβάλλει. "


  Στην πρώτη περίπτωση υποννοείς ότι δεν γνωρίζει αλλά στη δεύτερη ότι "... ακόμη και να έχει περγαμηνές ας τις έχει..." γυρίζοντας την κουβέντα στο προφίλ του και το lifestyle του που σε ενοχλεί.


  Κοινώς, για την πραγματική επιστημονική του κατάρτιση (ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΑ) έχεις άγνοια και επειδή δεν είσαι και του κλάδου δεν μπορείς να κρίνεις.
  Τη γνώμη σου μπορεί να την λές εννοείται, αλλά είναι σαν να μιλάω εγώ για τα τελευταία επιτεύγματα της μοριακής βιολογίας!


  Η ελευθερία της έκφρασης επαναλαμβάνω είναι δικαίωμά σου όπως και εμένα άλλωστε, γι' αυτό είμαι εδώ να σου λέω πως δεν έχεις την επιστημονική επάρκεια να τον κρίνει ως επιστήμονα. Για το lifestyle του πες ότι θέλεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μίλησα για ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ και γι'αυτήν ο Βαρουφάκης είναι-δεν κρίνεται απλώς-ανεπαρκής. Για την όποια επιστημονική επάρκεια κρίνεται τώρα που καλείται να την αποδείξει έμπρακτα-στη θεωρία των παιγνίων αποδεικνύεται ότι έγινε παίγνιο της θεωρίας του. Για την πολιτική του υπόσταση; Τον τρώει λαχανο ακόμη και ο απελπιστικά λίγος και απτυχίωτος Σταύρος Θεοδωράκης. Με μια λέξη; Τηλεπερσόνα. Για Ψινάκης καλός είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η λογική σας είναι εντελώς αβάσιμη. Με την ίδια λογική οι Νομπελίστες Merton και Scholes του LTCM που κατέρρευσε είναι εντελώς ανεπαρκείς γιατί στην πράξη απέτυχε το fund στο οποίο είχαν βασικό ρόλο. Η επιστημονική επάρκεια δεν κρίνεται σε μία φάση της ζωής μας και ούτε από ένα περιστατικό. Μία αποτυχία δεν μπορεί να ακυρώνει μια επιτυχημένη καριέρα.
  Αν δεν σας αρέσει το lifestyle του με γειά σας και χαρά σας.
  Αλλά όχι να τον κρίνεται ως οικονομολόγο χωρίς να είστε καν του κλάδου του.
  Το επόμενο στάδιο να φανταστώ θα είναι να κρίνεται ποιός είναι καλός ή κακός μοριακός βιολόγος, διερμηνέας σε γλώσσα που δεν γνωρίζεται κτλ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλό! Σχεδόν τού δώσατε-εμμέσως πλην σαφώς!-και Νόμπελ του θεωρητικού της Οικονομίας σαν πρόφασης για παροξυσμική Επικοινωνία! Εν πάση περιπτώσει και για να κλείσουμε το θέμα της τηλεπερσόνας που τόσο ταλαιπώρησε με τους απολίτικους ακκισμούς του τρεις μήνες τώρα τη χώρα, εδώ είστε και είμαι, το σίγουρο είναι ότι του χρόνου θα είναι ένα ξεχασμένο παρελθόν, ένας κακός εφιάλτης που πέρασε για όσους είχαν την πολύ κακή 'έμπνευση να τον εμπιστευθούν και να τού δώσουν ρόλο πολιτικό. Νόμιζαν ότι θα έπαιρνε πολιτικό ρόλο ενώ αυτός τον είδε σαν παράσταση με το όνομα του πρώτο στη μαρκίζα. Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε πως τον ξεχάσαμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Σοβαρότατη η ανάλυσή σας. Αδυνατείτε να ακολουθήσετε τη λογική μου. Δεν απαντήσατε σε καμία από τις ερωτήσεις μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή