Ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ούτε οι συγγενείς των θυμάτων πρέπει να ερωτηθούν για τον Σάββα Ξηρό

17.4.15


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διευκολυνθεί η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Θεωρώ ότι η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη καθώς αποτελεί παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο χώρο της δικαστικής εξουσίας, η οποία και είναι αρμόδια να αξιολογήσει τον σωφρονισμού ενός κρατουμένου. Το ότι η ρύθμιση αυτή είναι συνειδητά φωτογραφική κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Το αν ο Σάββας Ξηρός έχετε καταδικαστεί για τρομοκρατία ή για παιδεραστία είναι αδιάφορο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κακώς διεκδικεί να έχει λόγο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αν και ανθρωπίνως κατανοητές, προσωπικά θεωρώ ότι οι διαμαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων του Σάββα Ξηρού είναι θεσμικά και πολιτικά αδιάφορες και κακώς προβάλλονται τόσο πολύ από τα ΜΜΕ. Κακώς επίσης τους επετράπη να μοιράσουν φυλλάδια εντός της Βουλής. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Η Βουλή δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο τέτοιου τύπου διαμαρτυριών υπέρ κανενός, όσο δίκιο κι αν θεωρεί ότι έχει.

Διαφωνώ επίσης με την κριτική που ασκείται κατά καιρούς σε όσους συνομιλούν με φυλακισμένους τρομοκράτες για τις συνθήκες που επικρατούν στις άθλιες ελληνικές φυλακές. Οι κρατούμενοι ορθώς έχουν γνώμη για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος και ορθώς κάποιοι τους τη ζητούν. Όλοι βρίσκονται στη φυλακή για κάποιο λόγο, το επιχείρημα «η κυβέρνηση συνομιλεί με εγκληματίες» είναι αστείο.

Στη συγκεκριμένη συζήτηση, ο Σάββας Ξηρός είναι ένας ανάπηρος κρατούμενος με σημαντικά προβλήματα υγείας που βρίσκεται ήδη 13 χρόνια στη φυλακή και οι συγγενείς των θυμάτων του είναι απλοί πολίτες. Όταν ένας κρατούμενος ζητά να αποφυλακιστεί, δεν δικάζεται από την αρχή για τα εγκλήματα που τον οδήγησαν στη φυλακή. Διαφορετικά, δεν θα είχε νόημα ο σωφρονιστικός χαρακτήρας των φυλακών, δεν θα είχε καν ουσία η κατάργηση της θανατικής ποινής. H αποφυλάκιση δεν συνιστά αθώωση.

Συνοψίζοντας, κακώς η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη υπέρ του Σάββα Ξηρού, κακώς οι συγγενείς των θυμάτων του θεωρούν λίγο-πολύ ότι πρέπει να ερωτηθούν και φυσικά είναι απολύτως γελοίες οι κραυγές του μαύρου όχλου περί «αγωνιστή» Ξηρού.